Fotoreeks

Blue Monday? Niet met deze foto’s

Het is vandaag Blue Monday, één van de meest deprimerende dagen van het jaar. Laten we het niet allemaal zo somber inzien. Blauw is een prachtige kleur en ik associeer deze kleur met veel mooie dingen. Om jullie op deze meest deprimerende dag een beetje op te vrolijken heb ik een aantal foto’s op een rijtje gezet met de kleur blauw in de hoofdrol.

Blue Monday, wat is dat eigenlijk?

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 de term Blue Monday. Volgens zijn wetenschappelijk verantwoorde formule zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar zou zijn. Op deze maandag zouden de meeste mensen om allerlei reden zich treurig en neerslachtig voelen. Dit zou komen omdat de eerste goede voornemens van het jaar al mislukt zouden zijn en vakanties heel ver weg lijken. Daarnaast is het ’s ochtends en ’s avond nog donker en de maandag is de eerste dag van weer een werkweek. En dan is het ook nog eens erg koud vandaag. Het helpt allemaal niet mee om blij en gelukkig te worden. Maat laat je dag niet verpesten, geniet mee met deze foto’s!

Blue Monday - Laguna Verde in Bolivia
Laguna Verde in Bolivia

Laguna Verde in Bolivia

Wat was de Salar de Uyuni tour in Bolivia prachtig. Vier dagen lang reden we rond door het Potosí Department en zagen we de mooiste plekken. De Laguna Colorada was misschien wel de mooiste plek die ik ooit heb gezien. Ook de Laguna Verde is geweldig met het blauwe water en de vulkaan op de achtergrond… het is zo surrealistisch. Twijfel je nog om eens naar Bolivia te gaan? Niet doen en gewoon gaan. Het is er werkelijk fantastisch.

Blue Monday - Parque Nacional Volcán Tenorio in Costa Rica
Het blauwe water van Parque Nacional Volcán Tenorio
Blauw water in het Parque Nacional Volcán Tenorio, Costa Rica

Blauw water in het Parque Nacional Volcán Tenorio, Costa Rica

Het blijft het mooiste zinnetje wat ik ooit in een reisgids heb gelezen. ‘Toen God klaar was met het schilderen van de lucht, doop hij zijn penseel in het water van Río Celeste‘. Bij het lezen van deze zin wilde ik per se naar het Parque Nacional Volcan Tenorio. En ik werd niet teleurgesteld, want het water was inderdaad prachtig blauw. Het is misschien wel één van de mooiere plekjes van Costa Rica en daarbij ook niet zo massaal bezocht.

Blue Monday - De Gedächtniskirche in Berlijn
Lichtinval bij de blauwe raampjes van de Gedächtniskirche in Berlijn

Blauwe raampjes van de Gedächtniskirche in Berlijn

Ben je al eens in de Gedächtniskirche in Berlijn geweest? De vernielde kerktoren is ene symbool voor de wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. Van binnen is deze kerk prachtig, zeker wanneer het zonnetje via de blauwe raampjes naar binnen schijnt. Het is maar goed dat men de ruïne niet heeft afgebroken.

Blue Monday - Blauwe lucht in Canyonlands National Park
Strakblauwe lucht in Canyonlands National Park

Prachtige blauwe lucht in Amerika

Bij de kleur blauw denk ik ook snel aan de hemelsblauwe lucht. Bij fotografie vind ik het altijd prettig als er wat wolken in de lucht hangen. Dat was niet het geval bij bovenstaande foto. In Canyonlands National Park was er geen wolkje aan de lucht, maar het geeft wel een prachtig contrast met het grillige landschap.

Blue Monday - Marble Caves in Chili
De unieke marble caves in Chili

Marble Caves in Chili

In 2018 bracht ik een bezoek aan de Marble Caves in Chili. Het water va het meer heeft de grotten in dit gesteente gemaakt. Door de kleur van het wateren de zonnestralen kleuren de groten blauw. De felheid van de kleuren hangt af van het weer. Met een bootje voeren we langs deze unieke grotten. Ga je vroeg in de ochtend, heb je kans dat je tijdens het blauwe uur nog blauwere foto’s kunt schieten.

Blue Monday - Het blauwe uur in Arras
Place des Héros tijdens het blauwe uur

Het Blauwe Uur in Arras

Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat je bij zonsopkomst en zonsondergang bij bepaalde omstandigheden hebt. De lucht en de omgeving nemen de kleur blauw aan. Het is een onderdeel van de schemering en duurt meestal een tiental minuten. Gedurende het blauwe uur kun je de mooiste foto’s maken. Tijdens onze stedentrip Arras waren we op het moment van het blauwe uurtje midden op het plein. Op dat moment werden de gebouwen rondom het plein al verlicht. Met de blauwe lucht erbij zorgt het voor een bijzonder sfeertje.

Blue Monday - Tropische zee bij Klein Curaçao
Aankomst bij Klein Curaçao

Tropische zee bij Klein Curaçao

Als je denkt aan tropische bestemmingen, dan denk je toch ook meteen aan de mooiste stranden met helderblauw water? Tropische bestemmingen heb ik nog niet echt bezocht, maar het water bij Klein Curaçao was schitterend. Op dit eiland heb ik zelfs een nacht geslapen op het strand onder de sterrenhemel en heb ik meerdere malen kunnen duiken.

Blue Monday - Het Blauwe Oog in Izmir
Een trotse man tussen zijn blauwe ogen

Het blauwe oog

De nazar. Je kent het vast wel uit het Midden-Oosten. Dit is een amulet in de vorm van het oog. Het zou volgens het Helleense geloof beschermen tegen het boze oog. In Izmir bezocht ik een kleinschalig fabriekje waar deze blauwe ogen werden gemaakt. De eigenaar was ontzettend trots en wilde me natuurlijk zijn werkplaats en de vele ogen laten zien.

Blue Monday - GLOW festival in Eindhoven
De moskee van Eindhoven wordt blauw verlicht tijdens het GLOW festival

GLOW festival in Eindhoven

Jaarlijks vind in de maand november het GLOW plaats in Eindhoven, het lichtkunstfestival. De eerste editie van GLOW vond plaats in 2006. Destijds bezochten ruim 45.000 mensen de lichtstad. Dat is tegenwoordig wel anders, want GLOW is uitermate populair geworden. Ben je een liefhebber van fotografie, neem dan zeker je statief mee naar GLOW. Kleine tip, probeer de grootste drukte te ontlopen door het festival op een doordeweekse dag te bezoeken.

Blue Monday - Ara in Bolivia
Een prachtige Ara in het Parque Nacional Madidi in Bolivia

Ara's in Bolivia

Tijdens mijn reis door Bolivia heb ik meerdere ara’s gezien (en ook gehoord). Wat een prachtige vogels zijn het en wat kunnen ze krijsen. Toen ik samen met een gids door de jungle van Parque Nacional Madidi wandelden, zagen we in de top van de bomen deze blauwe ara. Even dacht ik dat we de zeldzame blauwkeel ara hadden gespot, maar dit bleek niet het geval. Neemt niet weg dat het prachtige vogels zijn.

Blue Monday - Parque Nacional los Glaciares in Argentinië
Het blauwe ijs van de gletsjers

Gletsjers in Argentinië

Nog een foto van mijn reis door Patagonië. In het Parque Nacional los Glaciares maakte ik een boottocht over Lago Argentino. Ik kon tijdens deze tocht dicht bij de Spegazzino Glacier komen en hier zag ik de enorme ijsbrokken in het water vallen. Een prachtig  gezicht natuurlijk, maar tegelijk ook triest. De gletsjers trekken namelijk steeds verder terug. Kunnen de aankomende generaties ook nog genieten van deze spectaculaire gletsjers?

Blue Monday - Sint-Michielsklooster in Kiev
De blauwe gevel van de Sint-Michielsklooster in Kiev
Sint-Michielsklooster in Kiev

Sint-Michielsklooster in Kiev

De bouwwerken van Kiev zijn bijzonder en behoorlijk kleurrijk. We keken onze ogen uit toen we met een lokale gids een dag op pad waren door de stad. Het ene gebouw was nog mooier dan de ander. De Sint-Michielsklooster is gewijd aan de aartsengel Michaël en is een bedevaartsoord. De gevel van dit klooster is blauw met wit en heeft gouden koepels. Zodra je binnen stapt in dit klooster is bijna alles van goud. Kiev heeft mij enorm verrast en het doet me pijn wat er momenteel gaande is in Oekraïne.

Blue Monday - Kleurrijke markt in Chichicastenango, Guatemala
De kleurrijke markt van Chichicastenango in Guatemala

Kleurrijke markten van Guatemala

De markten in Guatemala zijn behoorlijk kleurrijk. In Chichicastenango bezocht ik één van de grootste markten van Midden-Amerika. Op deze markt wordt van alles verkocht. Bloemen, kaarsen, handgemaakte souvenirs (zoals maskers of beelden), groenten, fruit, kruiden, speelgoed, dvd’s en cd’s, traditionele kleding, lappen stof, elektronica, en huishoudelijke zaken zoals zeep, toiletpapier en potten en pannen, maar ook dieren. Er zijn kraampjes waar vrouwen met de hand tortilla’s maken en bakken. Noem het op en het wordt op deze markt verkocht.

Blue Monday - Blauwe tegeltjes op Madeira
Blauwe tegeltjes, te vinden op Madeira

Blauwe tegeltjes op Madeira

Misschien ken je ze wel, de typische Portugese tegeltjes in Lissabon. Ze worden Azujos genoemd en ze versieren de gevels van heel wat huizen. Vaak zijn de tegels beschilderd met historische taferelen en blauw van kleur. Tijdens mijn reis door Portugal in 2008 heb ik ze al gezien, maar helaas heb ik daar geen foto’s van. Misschien geen azujos, maar bovenstaande tegeltjes zagen we in de straten van Madeira.

Blue Monday - Ein Himmelblauer Trabant
Dit is mijn Trabant

Ein Himmelblauer Trabant

Misschien weten de meeste lezers van Reizen & Reistips het niet, maar ik ben de trotse bezitter van een oldtimer. Sinds 2008 ben ik eigenaar van een Trabant. Dit DDR-icoon heb ik volledig gerestaureerd. Ooit was de auto smurfenblauw, maar dit heb ik gewijzigd in een gletsjerblauwe kleur. Sinds 2017 mag de Trabant weer de weg op, maar gek genoeg heb ik er nog geen langere trip mee gemaakt sindsdien. Misschien dat ik dit jaar eens wat vaker de Trabant uit de garage moet halen en eens heerlijk moet gaan toeren.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Interessante artikelen voor dit bericht