Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Bianca

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere en inspirerende verhalen op. En ik mag weer een nieuw interview publiceren. Ditmaal met Bianca van Food Travel Photography, een echte reisliefhebber met een passie voor fotograferen. Ze vertelt waarom Costa Rica haar favoriete bestemming is, wat je op het Griekse Schiereiland Peloponnesos kunt vinden en wat ze heeft geproefd in Gambia.

Naam: Bianca Kramer

Leeftijd: 29

Woonplaats: Almere

Bezochte landen: Geen idee!

Waarheen ging je laatste reis?
Het afgelopen jaar zag de reiswereld er totaal anders uit dan voorheen. Ik heb het geluk dat ik net voor de lockdown een maand – zonder zorgen – door Costa Rica heb mogen reizen. Maar mijn laatste buitenlandse reis was naar de Ardèche, een groene en bergachtige streek in Zuid-Frankrijk. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van de natuur en van outdoor activiteiten. In Nederland ben ik voor het laatst op pad geweest in Egmond aan Zee en Drenthe!

Net voor de lockdown kon ik nog rondreizen door Costa Rica - © Bianca

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Normaal gesproken staat er altijd een nieuwe bestemming op de planning. Tunesië, Griekenland en Zuid-Tirol stonden allemaal gepland en kunnen hopelijk doorgaan. Maar eerst ga ik naar Zandvoort en een paar dagen naar Texel! Ik ga dan vooral genieten van de natuur, oesters rapen, wandelen over het strand en fotograferen!

Kaprun is de Oostenrijkse deelstaat Salzburg - © Bianca

Wat is je favoriete continent (of land)?
De afgelopen jaren heb ik veel reizen gemaakt in Europa en Centraal-Amerika. Europa blijft favoriet vanwege de vele kleine landen en enorme diversiteit. Maar ook Cuba en Costa Rica zijn fantastisch, juist omdat het er zo anders is. Vooral de fantastische natuur in Costa Rica. Het is een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld en ze beschermen hun ‘rijke kust’ goed. Hier zag ik onder andere vele soorten aapjes, de luiaard, een tapir, slangen, toekans, slangen en miereneters! En van Cubaanse swingende, cultuur wordt ik erg vrolijk! In Centraal-Amerika zou ik wel een lange tijd kunnen verblijven.

Costa Rica is een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld en ze beschermen hun ‘rijke kust’ goed.

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Voor een toffe stedentrip moet je wat mij betreft echt in Europa zijn. Ik ben inmiddels 3x keer in Porto geweest en 2x in Lissabon en ik zou er zo weer naar toe gaan. De fantastische restaurants op elke straathoek, de kleurrijke straatjes, de ligging aan zee, maar met name het sfeertje maken deze steden ideaal voor een relaxte citytrip. Je hoeft geen 100 bezienswaardigheden af te tikken maar kunt op je gemak de stad ontdekken.

Op het Schiereiland Peloponnesos vind je bekende plekken als Olympia, Delphi en Sparta - © Bianca

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Griekenland barst van de oudheden en opgravingen waardoor het vaak net is alsof je in een openluchtmuseum loopt. Op het Schiereiland Peloponnesos is dat niet anders. Je hebt hier de bekende plekken Olympia, Delphi en Sparta. Plaatsen die je zeker moet bezoeken maar die niet meer onontdekt zijn. Wat ik op het schiereiland minstens net zo indrukwekkend vond is het theater van Epidaurus. Dit is het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, gebouwd rond 350 v.Chr. Als een grote schelp ligt het theater tegen een heuvel aan en je kunt er op lopen. En prachtig om te zien! In Marokko heb je trouwens Volubilis, de best bewaarde Romeinse ruïnes van Noord-Afrika.

Op het Schiereiland Peloponnesos  barst het van oudheden en opgravingen zoals Olympia, Delphi en Sparta.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Aan al mijn reizen heb ik stuk voor stuk mooie herinneringen. Van de woestijn in Israël, de klaagmuur in Jeruzalem, beren spotten en het noorderlicht zien in Finland, hiken in de Dolomieten. Toch is Costa Rica mijn mooiste reis tot nu toe. Ik stippelde een route uit maar laste ook relax momenten aan het strand in. Costa Rica is zo’n veelzijdig land! Het ene moment ben je in de mistige bergen en loop je over hangbruggen door de jungle, het andere moment kun je tijdens zonsondergang surfen op de mooiste verlaten straatjes.

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Ik heb geen grote tegenvallers wat reizen betreft, wel lijkt het alsof ik op ‘mooi-weer-bestemmingen’ het vaak niet tref, terwijl ik in Schotland, Finland of Zweden wél altijd mooi weer heb. Mijn stedentrip Rome en Nice vielen bijvoorbeeld helemaal in het water en ook op Griekenland en in Andalusië heb ik in een hagelbui gezeten. Verder ben ik niet laaiend enthousiast over Barcelona maar zou ik het wel een tweede kans willen geven.

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Lastige vraag! Ik maak heel wat foto’s en daardoor kan ik er niet één kiezen die favoriet is. Op wintersport ben ik het meest gelukkig (zou wel willen wonen in Zuid-Tirol of Zweden) maar de bergen écht goed op de foto zetten blijft lastig. De beren in Finland waren ook fantastisch om vast te leggen. Toch kies ik voor een recent foto van Costa Rica. Hier zit ik op een strand waar niemand anders was. We waren met een boot naar Drake Bay gegaan en een stuk gaan wandelen. Het voelde on top of the world om deze mooie plek helemaal alleen te ontdekken. Onderweg kom je aapjes, vogels, vlinder en vogels tegen!

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Dat moet een luiaard zijn! Hoewel het zeldzamer is om een tapir of miereneter te zien (in Costa Rica) vond ik luiaard toch wel erg schattig. Tijdens een trekking met gids in Corcovado – National Geographic noemde Corcovado eens “De meest intense plek op aarde op gebied van biodiversiteit” – kwamen we heel dichtbij een puma (de apen sloegen ‘aan’). Helaas zijn deze zo lastig te zien en hebben we hem ook niet kunnen vinden.

In Gambia heb ik zelfgebrouwen palmwijn gedronken - © Bianca

Wat is het vreemdste dat je ooit op reis hebt gegeten (of gedronken)?
Al jaren eet ik geen vlees en op sommige bestemmingen ben ik daar maar wát blij om. Hele gekke dingen eet ik dan ook niet maar in Gambia heb ik wel geproefd van een heel speciaal drankje. Met een lokale gids gingen we op zoek naar palmwijn. Dit betekende dat we het binnenland in trokken naar een dorpje waar dé man van het palmwijn zou zijn. En inderdaad. De man klom tegen een palmboom op en trok de noten naar beneden. Ook had hij wat flessen zelfgebrouwen palmwijn staan. Een aparte smaak maar wel een toffe ervaring!

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik ben een beetje een van alles wat reiziger, en toch is een beetje luxe wel heel erg fijn. Door Zweden reisde ik met een camper, in Schotland heb ik wild gekampeerd en zelf hebben we een zeilboot met kajuit. Maar als ik mocht kiezen ga ik toch voor de comfortabele slaapplekken dichtbij de natuur. In Costa Rica sliep ik bij een eco-lodge in een tent. Maar je hebt er wel een eigen wasbak buiten een buitendouche, heerlijke bedden, een klamboe, goed ontbijt… Tegen een luxe hotel boven op een berg zeg ik geen nee. Maar afgelopen zomer deed ik een huttentocht en moest alles de berg op tillen. Een beetje van alles wat dus. Een roadtrip maken blijft wel mijn favoriete manier van reizen! Ik bekijk van te voren waar ik allemaal naar toe wil en wat ik wil zien. In Europa boek ik meestal de accommodaties ook, in Costa Rica bijvoorbeeld een paar dagen van te voren.

Val di Fassa - © Italië

Heb je een reisblog?
Al jaren geleden ben ik begonnen met een reisblog Food Travel Photography (op Blogspot toen nog). Ik wilde niet mijn Facebookvrienden vervelen met foto’s dus ik zocht een andere plek om deze op het web te plaatsen. Daar kwamen toen ook reistips bij. Na een tijd ben ik overgestapt naar een eigen domein en sinds vorig jaar werk ik fulltime aan mijn blog! Hiervoor mag ik ook op persreizen en probeer ik nog betere kwalitatieve reisrapportages te maken voor lezers. Alle artikelen schrijf ik zelf en op alle bestemmingen ben ik ook zelf geweest.

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Zonder camera ga ik niet op reis! Ik neem altijd met spiegelreflexcamera mee omdat ik daarmee gewoonweg de mooiste foto’s kan maken. Verder gaat uiteraard mijn telefoon mee die ik met name gebruik voor navigatie, om accommodaties mee te boeken en waar de vliegtickets op staan. Soms vind ik het ook prettig om een laptop mee te nemen zodat ik foto’s direct veilig kan stellen maar dit hangt een beetje van het type reis af.

In Afrika ben ik in Gambia en Marokko geweest - © Bianca

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Waarheen niet! Bestemmingen met indrukwekkende natuur staat toch wel bovenaan mijn bucketlist. Van Patagonië en de Galapagos tot Taroko National Park in Taiwan. Maar ook Oman en Tanzania trekken me enorm! Sowieso het continent Afrika, ik ben alleen nog naar Marokko en Gambia geweest maar Oeganda, Tunesië, Namibië lijken mij fantastisch!

***

Costa Rica, Pura Vida! Wat leuk om te lezen dat ook jij zo enthousiast wordt van dit prachtige land. En bedankt dat je je antwoorden en foto’s met Reizen & Reistips wilde delen, Bianca! Hopelijk kunnen we snel weer op pad en de wereld verder ontdekken.

Wil jij Bianca ook blijven volgen? Volg haar op Instagram, Facebook en Twitter. En bekijk uiteraard ook haar website Food Travel Photography.

Nog meer reisinterviews lezen? Afgelopen maand kwam Janna aan het bod. Zij grijpt iedere mogelijkheid aan om (micro)avonturen te beleven. Wandelen, kamperen, fietsen, kanoën: zolang ze maar buiten is.

Over de auteur
Over de auteur

Bianca

Food Travel Photography is de persoonlijke reisblog van Bianca, 29 jaar, tikkeltje eigenwijs en is graag actief buiten. Van Skeeleren, tot suppen en skiën. Reisfoto’s maken is mijn grootste passie, je kan me wakker maken voor risotto en Zweedse kaneelbroodjes. Op mijn 18e stapte ik voor het eerst het vliegtuig in en vloog in mijn eentje voor een aantal weken naar Spanje!