Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Janna

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere en inspirerende verhalen op. Ditmaal komt Janna aan de beurt. Janna grijpt iedere mogelijkheid aan om (micro)avonturen te beleven. Wandelen, kamperen, fietsen, kanoën: zolang ze maar buiten is. Reizen doet ze op een bewuste en duurzame manier en ze haalt mooie ervaringen uit de kleine dingen.

Naam: Janna Kamphof

Leeftijd: 24

Woonplaats: Velsen

Bezochte landen: Duitsland, België, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Griekenland, Spanje, Madeira (Portugal), Frankrijk, Italië, Colombia, Oeganda

Waarheen ging je laatste reis?
Mijn laatste tripje was in Nederland en wel op een kampeervlot in Waterland. Op een kwartiertje rijden van Amsterdam zit je midden in de natuur. Op ons gemakje voeren we door de polders en langs prachtige dorpjes zoals Broek in Waterland. Terwijl de zon onderging, zetten we de tent op het vlot op en maakten we een vuurtje. Alsof we in een soort openlucht-bioscoop zaten, keken we naar de lucht die langzaam paars, roze en oranje kleurde. ’s Nachts hoorde je alleen maar het water en de vogels. Zo’n gave ervaring! Echt een aanrader voor iedereen die op microavontuur in Nederland wil gaan!

Janna - Drone zonsopkomst kampeervlot in Waterland
Drone zonsopkomst kampeervlot in Waterland - © Janna

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Er staat van alles ‘met potlood’ in mijn kalender: onder meer een outdoor-weekend in het Sauerland, een fietstocht langs de Mosel en een huttentocht in de Franse Alpen. Tot die tijd geniet ik heel erg van de natuur in mijn eigen omgeving. Ik kijk heel erg uit naar de bloeiende tulpenvelden! Reken maar dat ik dan op de fiets stap voor een paar mooie routes in Noord-Holland!

Janna - Uitzichtpunt op wandeling rond Meer van Bled
Uitzichtpunt op wandeling rond Meer van Bled - © Janna

Wat is je favoriete continent (of land)?
Ik was erg onder de indruk van Slovenië. De ongerepte natuur maakt dit land perfect voor iedereen die op vakantie graag zoveel mogelijk buiten is. Je kunt bijvoorbeeld Kranjska Gora als uitvalsbasis nemen en vanaf daar verschillende wandel- en fietstochten ondernemen: in Nationaal Park Triglav, door de Vintgar Kloof en nog veel meer! Uit eigen ervaring weet ik dat je ook met het openbaar vervoer een heel eind komt in Slovenië, dus ook zonder eigen auto kan je hier prima reizen en bijvoorbeeld na de bergen ook nog naar de kust rijden. Of je kunt vanuit de hoofdstad Ljubljana – zelf ook een citytrip waard! – verschillende dagtrips maken.

De ongerepte natuur maakt Slovenië tot een perfecte bestemming voor mensen die graag buiten zijn tijdens hun vakantie.

Ik kan het niet laten om hier ook nog Duitsland te noemen. Het is zo’n ontzettend veelzijdig land met in het noorden de (Wadden)kust, in het zuiden de bergen, in het oosten de merengebieden en de indrukwekkende Sächsische Schweiz, en in het westen de lieflijke heuvellandschappen van bijvoorbeeld het Tecklenburger Land. En dan heb ik nog niet eens de middelgebergtes zoals de Harz en gave steden zoals Hannover genoemd. Duitsland heeft echt (bijna) alles!

Janna - Kanoën in Leipzig
Kanoën in Leipzig - © Janna
Janna - Leipzig vanaf de Fockeberg
Leipzig vanaf de Fockeberg - © Janna

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Leipzig! Ook wel Hypezig genoemd omdat de stad creatief, alternatief en hip is. Je kunt er kunst kijken op het terrein van de voormalige katoenindustrie, street art spotten in de wijken net buiten het centrum, feesten in oude fabrieken, voor weinig geld écht lekker eten of gewoon de hele dag in het park chillen en van de fijne vibe genieten die deze stad uitstraalt. Ik heb er een jaar gestudeerd, ben er ook daarna nog geweest en toch kan ik er steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Ook heel leuk om te doen: kanoën over het Karl-Heine-Kanal of een fietstocht maken door het Leipziger Neuseenland.

Ik kan Leipzig aanbevelen voor een stedentrip. Deze stad is creatief, alternatief en hip.

Janna - Zeche Zollverein in Leipzig
Zeche Zollverein - © Janna

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
De Zeche Zollverein in Essen! Onterecht wordt het Ruhrgebied nog vaak met grijze industrieterreinen geassocieerd. De afgelopen tijd heeft deze regio zich echter ontwikkeld tot een bestemming met hippe steden en wilde natuur. Oude industrieterreinen zijn veranderd in hippe locaties. De Zeche Zollverein is daar een goed voorbeeld van. Op het terrein van de voormalige kolenmijn is nu ruimte voor recreatie, groen en cultuur. Het 14 vierkante kilometer grote terrein is openbaar en je kunt hier met gemak een hele dag struinen door de parken, musea, ateliers, verschillende restaurantjes en cafés, en talloze andere bijzondere plekjes.

Janna - SUP op de Krummschnabelsee (SalzburgerLand, tijdens huttentocht)
SUP op de Krummschnabelsee tijdens de huttentocht - © Janna

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Elke reis was bijzonder op z’n eigen manier. Eentje die ik niet snel zal vergeten, is de huttentocht door het SalzburgerLand, die ik afgelopen jaar heb gedaan. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de bergen zijn, van het ene naar het andere spectaculaire uitzicht wandelen en na een inspannende dag neerploffen en genieten van een bord Kaiserschmarrn: heerlijk! Het kon helemaal niet meer stuk toen ik op de laatste avond het Alpenglühen meemaakte: net nadat de zon net ondergaat, kleurden de bergtoppen helemaal rood. Heel gaaf! Het was mijn eerste, en zeker niet laatste, huttentocht.

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Ik heb eigenlijk nog nooit gehad dat een plek of reis me tegenviel. Ik denk dat het komt doordat ik met weinig verwachtingen op reis ga. Dan is alles wat je meemaakt een verrassing!

Janna - Bretagne Frankrijk
Le Gouffre aan de kust van Bretagne - © Janna

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Een van mijn favoriete foto’s is het shot dat ik bij Le Gouffre aan de kust van Bretagne maakte. De combinatie van vloed en storm zorgde ervoor dat de zee wild opspatte tegen de rotsen. Heel indrukwekkend! Ik moest constant mijn bril en cameralens poetsen omdat het zoute water gewoon in de lucht hing. Echt heel veel zag ik dus ook niet toen ik deze foto maakte, maar als ik de foto nu zie, voel ik nog het moment: de kracht waarmee de golven tegen de rotsen beukten, het zoute water in mijn gezicht en krijsende meeuwen die met de wind meevlogen.

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Tijdens een boottocht langs de kust van Madeira zwommen er opeens twee walvissen langs. Moeder en kind waren vlak naast onze boot aan het spelen. Dat moment vergeet ik nooit meer.

Wat is het vreemdste dat je ooit op reis hebt gegeten (of gedronken)?
In Colombia is het normaal om een blokje witte kaas in de chocolademelk te doen. De kaas die de Colombianen daarvoor gebruiken, kennen we in Nederland niet. Het lijkt nog het meest op feta: een vrij zoute kaas met een milde smaak. Dat moest ik natuurlijk proberen. Ik ben blij dat ik het geproefd heb, maar drink ‘m toch liever zonder kaas 😉 De chocolademelk in Colombia moet je trouwens echt proberen. In een pannetje verhitten de Colombianen water met stukken 100% pure chocolade. Eventueel gaat er ook nog een blokje rietsuiker bij. Als alles opgelost is, wordt het mengsel in een kannetje met een molinillo (een speciale houten garde) geroerd. Voor de romige smaak kan er nog een scheut melk bij. Inschenken, drinken, eventueel de kaas erin en klaar!

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik beleef veel voorpret aan het organiseren van een reis, maar ik probeer de voorbereiding toch tot het minimale te beperken want ik laat me ook heel graag verrassen door wat ik ter plekke ontdek. Een reisgids zul je daarom niet in mijn rugzak aantreffen. Ik reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en heb mijn koffer jaren geleden verruild voor een backpack. Wat ik zie en doe, laat ik grotendeels afhangen van de tips die ik ter plekke van mensen krijg. Dat is trouwens een leuke tip voor iedereen die graag wat avontuurlijker onderweg is: een keer een hele dag alleen maar doen wat anderen je aanraden. Op die manier zat ik ’s ochtends vroeg in Ljubljana de zonsopkomst te kijken op een heuvel aan de rand van de stad. Of kwam ik liftend op Madeira bij een bakkerij terecht die ik anders nooit had gevonden. Bang om iets te missen, ben ik door deze manier van reizen ook niet; ik heb juist het gevoel dat ik heel veel bijzondere ervaringen heb.

Een reisgids zul je niet in mijn rugzak aantreffen. Ik reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en heb mijn koffer jaren geleden verruild voor een backpack.

Als ik voor mijn werk op reis ben, ga ik natuurlijk anders aan de slag. Dan bereid ik me heel goed voor, zodat ik weet met wie ik in gesprek wil gaan en waar ik foto’s wil maken, zodat ik mooie content kan maken. Doordat ik voor mijn werk graag ’s ochtends vroeg foto’s maak omdat ik het licht dan prachtig vind en het vaak nog lekker rustig is, ben ik dat op mijn andere reizen ook gaan doen. Dat is echt een aanrader voor bijzondere belevenissen: de zonsopkomst vanaf een heuvel, berg of ook gewoon midden in een ontwakende stad kijken. Dat je ervoor vroeg uit je bed moest, ben je vergeten zodra de lucht de mooiste kleuren heeft en je de eerste zonnestralen op je gezicht voelt.

Janna - Kampeervlot in Waterland (c) Kerstin Beck
Kampeervlot in Waterland - © Kerstin Beck

Heb je een reisblog?
Op mijn blog Duitsland Actief deel ik inspiratie voor een actieve vakantie en microavonturen in Duitsland. Je vindt er bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes, maar ook tips voor waar je onderweg kunt genieten van de lekkerste Kaffee & Kuchen of welk vakwerkstadje een bezoek waard is. Daarnaast blog ik op mijn tweetalige website Alpen Actief over de mooiste bestemmingen in de Alpenlanden. Zo vind je er tips voor een huttentocht in Oostenrijk of mooie wandelingen in Slovenië.

Op mijn blogs deel ik inspiratie voor reizen zoals ik die zelf ook zou maken: actief, maar wel op een bewuste manier. Dat betekent dus ook dat ik bijvoorbeeld vertel welke bestemmingen goed met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Alles wat je leest, kan ik echt aanraden omdat ik het zelf eerst beleefd heb. Daarom ben ik door mijn blog niet per se anders gaan reizen. Wél ga ik nog meer op zoek naar mooie verhalen en bijzondere details. Hoe is de eigenaar van de berghut hier eigenlijk terecht gekomen? Waar komt het recept voor dat ene bijzondere gerecht vandaan? Door nieuwsgierig te zijn en in gesprek te gaan, leer ik veel en ik vind het fantastisch om daarna zo’n ervaring op mijn blog te delen, zodat anderen ook deze mooie belevenissen kunnen hebben.

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
In mijn rugzak zitten altijd een camera en drone om mijn reizen op beeld vast te leggen, en een zakmes voor van alles en nog wat.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Mogen het er ook twee zijn? 😉 Ik zou heel erg graag een huttentocht in de Dolomieten willen, het liefst in het najaar als de bomen mooi oranje-goud kleuren. En daarnaast staat een outdoor-vakantie in de Allgäu in het zuiden van Duitsland hoog op mijn verlanglijstje.

***

Bedankt voor je uitgebreide tips en prachtige foto’s, Janna. Ik leerde Janna kennen tijdens een persreis door Duitsland en sindsdien volg ik haar. Ben jij ook op zoek naar microavonturen? Laat je dan zeker inspireren door de tips van Janna. Volg haar op Instagram en YouTube en houd haar websites Duitsland Actief en Alpen Actief in de gaten.

Wil je nog meer reistips lezen van onze volgers? Karin emigreerde naar Amerika en later Singapore. Ook zij deelt haar reistips met onze lezers.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Janna

Als ik niet op pad ben, werk ik als freelance content creator en ondersteun ik bestemmingen bij hun Duits-Nederlandse marketingactiviteiten. Na een paar jaar in Duitsland gewoond, gestudeerd en gewerkt te hebben, is mijn thuisbasis nu weer in Nederland. Ik grijp elke gelegenheid aan om (micro)avonturen te beleven. Wandelen, kamperen, fietsen, kanoën: ik word blij van alles dat buiten is. Reizen doe ik het liefst op een bewuste en duurzame manier: slow travel. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik graag met het openbaar vervoer reis, ook dichtbij huis op pad ga en de mooie ervaringen ook uit de kleine dingen haal.