Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Jeltje

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere en inspirerende verhalen op. De laatste weken ontving ik weer enkele inzendingen, waarvoor dank! Één van de inzendingen kwam van Jeltje. Jarenlang reisde ze solo over de wereld, tegenwoordig reist ze met haar vriend. Ze hebben een camper gekocht en hopen binnenkort voor onbepaalde tijd Europa te verkennen. In dit interview tipt Jeltje ons onder meer om eens naar Iran te gaan en een stedentrip naar Reykjavik te maken.

Naam: Jeltje

Leeftijd: 37

Woonplaats: Utrecht

Bezochte landen: 52

Waarheen ging je laatste reis?
Afgelopen februari zijn we op Ameland geweest. We hadden zin in een weekendje uitwaaien, en aangezien mijn vriend en ik er nog nooit geweest waren, was de keuze snel gemaakt. Het stormde enorm dat weekend, maar wat is dat heerlijk aan het strand! Ondanks dat er natuurlijk weinig open was, zaten we prima in ons huisje en hebben ons prima vermaakt. De laatste reis buiten Nederland ging naar Frankrijk, we hebben er familie wonen. Het is altijd tot rust komen op het Franse platteland, met veel wijntjes, zon en schattige dorpjes.

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Op dit moment zijn we druk bezig met alle bezittingen verkopen; we hebben een camper gekocht en gaan daarin wonen! Het plan is om ergens in mei te vertrekken en door Europa te reizen. We laten ons leiden door wat er ‘mag’, gezien corona, dus in die zin hebben we geen vast plan, maar we kunnen niet wachten om richting het zuiden te vertrekken. Ook Scandinavië staat hoog op de verlanglijst, vooral in de winter! We hopen op deze manier een paar jaar te kunnen leven. We dromen al jaren over dit avontuur en kunnen niet wachten tot het zover is.

We hebben een camper gekocht en gaan daarin wonen. In mei willen we door Europa gaan reizen.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Er zijn zoveel prachtige plekken, maar Iran vond ik een heel bijzonder land. De cultuur is zo anders dan de onze, en de warmte van de mensen is echt ongeëvenaard. Hoe vaak je wel niet aangesproken wordt, of uitgenodigd bij mensen thuis is geweldig. Het land zelf heeft voor ieder wat wils; grote steden, woestijn, groene bergen en prachtige Islamitische architectuur. Je kunt zelfs skiën in Iran! Mijn top 3 wordt afgemaakt met Guatemala (het prachtige Antigua en de natuur) en India (heerlijk eten, bounty stranden en een goeie culture shock!)

Jeltje - IJsland
Vanuit Reykjavik kun je prachtige uitstapjes maken - © Jeltje

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Mijn favoriete Europese winter hoofdstad is Reykjavik! Het centrum is compact, gezellig en er is zo ontzettend veel te doen. Het leukst vind ik er het havengebied, met restaurantjes, kunstwinkeltjes en musea. Alles met een prachtig uitzicht over de haven. En als je tijd over hebt is er nog de Blue Lagoon (het schiereiland eromheen is ook zeer de moeite waard) en vanuit Reykjavik kun je ook de Golden Circle doen. Met een tourtje, maar zelf rijden is het allerleukst. Zelfs als je op je gemak rijdt kun je hem in een dag afleggen. ‘s Zomers ga ik graag naar Barcelona of Napels.

Het leukste aan Reykjavik is het havengebied, met restaurantjes, kunstwinkeltjes en musea.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Het noorden van Laos heeft ons verrast. Hoewel de Lao steden zelf al vrij relaxed zijn (helemaal voor Azië), kun je in het noorden echt absolute rust zoeken. Met Nong Khiaw als gateway biedt het een scala aan outdoor activiteiten zoals hiken, kanoën en bergbeklimmen, maar je kunt er ook dagen relaxen in een hangmat aan de rivier.

Ook Iran is makkelijker te bereizen dan je zou denken. Hier is het toerisme nog onontwikkeld, dus je zult er veel zelf moeten uitzoeken, maar in ruil daarvoor zijn er geen massa’s, word je niet lastig gevallen door kooplui en word je zelfs aan de hand meegenomen, al dan niet achter de schermen, om je alles te laten zien en uit te leggen.

Jeltje - Thailand
Eind 2019 maakte ik een reis naar Azië - © Jeltje

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Eind 2019 vertrokken mijn vriend en ik voor een reis van 6 maanden naar Azië. Hoewel die niet helemaal verlopen is zoals gepland (hallo corona!) zijn we toch 3,5 maand onderweg geweest. Van Thailand en Laos naar Vietnam, Bali, Australië en uiteindelijk Nieuw Zeeland, waar we een campertje gehuurd hadden. Het tempo was hoog, en dat was achteraf maar goed ook! Het idyllische van de oostelijke Thaise eilanden is lastig te evenaren, (sla zeker Koh Mak en Koh Chang niet over) maar de natuur van Nieuw Zeeland is echt overweldigend.

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Ik ben geen fan van Milaan. Ik ben er 3 keer geweest (2 keer voor werk) en dat was toch echt 2,5 keer te veel. Ik vind het geen mooie stad, behalve winkelen is er weinig te doen en ik vond de sfeer niet fijn. Parijs vind ik ook zo’n tegenvaller. Te druk, vies, opletten geblazen en overrated.

Jeltje - Amritsar
De sfeer bij Amritsar is echt heel bijzonder - © Jeltje

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Deze foto is misschien al 8 jaar oud, maar hij is nog steeds mijn favoriet. Dit is in Amritsar, India, bij de gouden tempel. De tempel zelf is echt een lust voor het oog en een enorm complex voor gelovigen. De sfeer die er hangt is heel bijzonder. Ik heb daar, samen met mijn reisgenoot, uren gezeten en gepraat met mensen en rondgelopen. Dit was mijn derde reis naar India en ik had al heel wat tempels gezien (ik ben zo iemand die nooit tempel-moe is) maar deze is echt uniek. Een dag later lagen zowel reisgenoot als ik ziek op bed, maar dat mocht de pret niet drukken (En kwam overigens ook niet door het bezoek aan de tempel!)

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Toen ik begin 20 was, heb ik 6 maanden in Zuid Afrika gewoond. Dan heb je veel tijd om rond te reizen, en wat je daar ziet is onbeschrijfelijk! ‘s Ochtends vroeg in de kou achterin de jeep om bij zonsondergang in een game park te zijn en dan achter olifanten aan rijden is onvergetelijk. De tijgers in India hebben zich helaas nooit laten zien, maar wel neushoorns in Nepal.

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik roep graag dat ik nooit iets plan en alles ‘wel zie’, maar meestal is dat toch niet helemaal waar. Het is afhankelijk van de bestemming, maar ik boek altijd wel de eerste overnachtingen en heb een globaal plan van wat ik wil zien. Ik ben daar redelijk flexibel in, maar als er keuzes gemaakt moeten worden door bv tijd tekort, heb ik het moeilijk. Tijdens onze reis hadden we natuurlijk alle tijd en keken we een paar dagen van tevoren waar we heen wilden, maar voor Iran had ik dan wel weer een planning gemaakt omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Ook ben ik de echte backpacker hostels wel een beetje ontgroeid intussen (ik word oud) en zoek ik de gulden middenweg; kleine hotelletjes, airbnb’s of hostels met prive kamers en badkamer. Gelukkig staat mijn vriend er hetzelfde in!

Heb je een reisblog?
Ja! Ik ben begin 2019 begonnen met TravelersItch, maar was er niet heel veel  mee bezig. Sinds een maand of 6 ben ik het serieuzer gaan nemen, al doe ik het nog steeds naast mijn fulltime baan. Ik schrijf uitgebreide tips, reisroutes en vind het leuk om ervaringen te delen. Zelfs de technische kant van het bloggen vind ik best leuk! Ik merk wel dat ik soms niet tevreden ben als ik weer thuis ben na een trip, niet genoeg goede foto’s gemaakt, of weer niet genoeg opgelet en opgeschreven en dat je soms ook op een andere manier naar dingen moet kijken!

Wat is jouw ultieme reislied?
Ik heb niet echt een reislied, maar ik luister graag naar de lokale radio als ik op reis ben. Doodgegooid worden met Hindi liedjes in India of salsa in Mexico; ik hou ervan!

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Ik maak veel foto’s op  mijn iPhone en Samsung compact terwijl ik naar een goede DSLR zoek, hebben we een GoPro en zijn we aan het uitzoeken of en welke drone we willen.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Botswana staat heel hoog op de lijst, evenals Groenland en Myanmar. 3 heel verschillende bestemmingen! Myanmar hebben we moeten overslaan vorig jaar, Groenland omdat we van de winter houden en het zo ruig is en Botswana omdat Afrika zo prachtig is en de Okavango Delta heel bijzonder moet zijn.

Jeltje - Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland - © Jeltje

***

Bedankt voor je leuke tips en verhalen Jeltje. Ik duim voor je dat je in mei kunt rondreizen door Europa met je camper. Uiteraard ben ik benieuwd naar de avonturen die je zult beleven tijdens deze trip.

Wil jij Jeltje ook blijven volgen? Surf dan eens naar haar blog Travelers Itch en volg haar op Instagram, Facebook en Twitter.

Krijg je niet genoeg van dit soort interviews? Enkele weken geleden mochten we Maaike interviewen. Zij tipt ons om eens een stedentrip te maken naar Napels en waarom we Honduras en Oman is zouden moeten bezoeken.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Jeltje

Ik reisde jarenlang solo over de wereld, totdat ik 2 jaar geleden mijn vriend tegenkwam en hij gelukkig ook niet vies is van een rugzak! Nu reizen we samen, hebben onlangs een camper gekocht en zijn we ons aan het ontdoen van de meeste bezittingen. In mei hopen vertrekken we voor onbepaalde tijd om door Europa te trekken in de camper. Het avontuur tegemoet!