Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Renée

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. In dit artikel interviewen we Renée van der Hoff. Ze is digital nomad en eigenaar van Meet me at the Beach. Hier schrijft en vlogt ze over haar ervaringen in het buitenland, maar ook over de bezienswaardigheden van Nederland.

Naam: Renée van der Hoff

Leeftijd: 30 jaar

Woonplaats: Tilburg

Bezochte landen: België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Luxemburg, Amerika, Israël, Japan, Portugal, Spanje.

Waarheen ging je laatste reis?
Mijn laatste reis was richting de Belgische Ardennen, ik ben een enorme kampeerfreak. Zo heb ik een aantal jaar op verschillende campings in Europa gewerkt en bij goed weer pak ik dus weer direct mijn tentje!
Met de auto reed ik eerst naar Durbuy, ze schijnen dit het kleinste stadje van de wereld te noemen. Helaas is dat niet helemaal waar. Durbuy is gezellig, maar klein en mega toeristisch. Niet echt een aanrader wat bij betreft.
Na een korte stop ben ik doorgereden naar Bouillon, daar vond ik op 20 minuten rijden de goedkoopste camping ooit, 13 euro per nacht voor een tentje!
Ook Bouillon is toeristisch, maar gelukkig doet het hier niet af aan de kwaliteit, wat in Durbuy zeker wel het geval was.
Er is hier in de omgeving ook zo enorm veel te doen, zo hikete ik 10 kilometer door de prachtige Belgische natuur, kanoden ik de halve Semois af en at ik met adembenemend uitzicht op Frahan.

Renée - Tent
Renée - Kano
Kamperen in de Belgische Ardennen - © Renée van der Hoff

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Een reisvriendin van me is op 16 augustus weer naar Australië vertrokken voor een stage van een half jaar.
Ik ben er enorm hard voor aan het werk om aan het einde van het jaar haar daar te gaan opzoeken.
De bedoeling is om voor minimaal 2 maanden er rond te reizen, alleen.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Mijn favoriete land is by far Portugal. Zo ben ik 3 jaar op wereldreis geweest en ben ik in Portugal een jaar blijven hangen. Ik reisde enigszins zonder plan en bracht de spontaniteit me in het zuiden van Europa. De temperatuur was waarschijnlijk de reden dat ik zo lang bleef, ik ben een enorme koukleum en het leven vindt daar toch grotendeels buiten plaats vanwege het bijna tropische klimaat.
Maar ook het eten, strand, de gastvrijheid en het feit dat je gewoon cactusfruit, granaatappels en zoete sinaasappelen direct vanaf de boom kan eten waren fantastisch.

Ik heb met de camper door heel Portugal gereisd, maar voel me toch op het beste in de tropische sferen, het westen dus.
Lagos in de regio Algarve is favoriet, maar ook Aljezur in de regio Alentejo en dan doel ik dus meer op een periode buiten het hoogseizoen!
In Zuid-Portugal is het het hele jaar door goed weer én tijdens het hoogseizoen heb je meer risico dat vanwege een bosbrand je tripje letterlijk in vlammen opgaat.

Tijdens mijn wereldreis ben ik een jaar in Portugal blijven hangen. Met de camper ben ik door heel Portugal gereisd.

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Ik ben een aantal maanden geleden volledig verliefd geworden op Maastricht, een citytrip vrij dicht in de buurt dus!
Helaas ben je wel erg afhankelijk van het weer, maar in Maastricht word je overspoeld door cultuur en historie, een dikke aanrader dus!
Zo volgde ik via de VVV een wandelroute door de gehele stad en werd ik letterlijk op iedere hoek van de straat verrast.

In Maastricht zal het voor de hand liggen om de kerken en het Vrijthof te bezoeken, maar wil je meer zien dan dat? Dan is het leuk om de oude stadsmuur te volgen, deze brengt je onder andere bij de Helpoort. Klinkt niet als een plek waar je voor je plezier naartoe gaat, wel? Inmiddels is het dat wel, alhoewel dat vroeger waarschijnlijk niet het geval was.
Je kunt de Helpoort iedere dag bezoeken (ook op zondag) en je laten verbazen over theorieën die de vrijwilligers hebben over de herkomst van de naam. Een theorie luidt dat de Helpoort vroeger een bloedbank was en veel pestlijders er kwamen, het refereert dus naar de poort richting de hel.
In een andere theorie gelooft men dat de naam is verzonnen om mensen af te schrikken, zodat je er waardevolle spullen kon opslaan.

In Maastricht wordt je overspoeld door cultuur en historie en het is ook nog eens in de buurt.

Renée - Maastricht
Renée - Strand
Maastricht & Beachlife - © Renée van der Hoff

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Soms komt het voor dat ik spontaan een vliegticket boek en dat ik weinig onderzoek verder naar de bestemming. Zo boekte ik in juni een ticket naar Gerona, Spanje.
Vanuit daar reisde ik met BlaBlaCar richting Barcelona, maar we besloten toch ook een dag te spenderen in Gerona.
Na de drukte van Barcelona bleek Gerona een echt toevluchtsoord voor me. Minder toeristisch, iets minder warm en alsnog prachtige bezienswaardigheden.
Je vindt in Gerona onder andere een kathedraal die is gebruikt voor de opnames van seizoen 6 van Game of Thrones, een prachtige brug ontworpen door de welbekende Gustave Eiffel en kun je de oude muren van de stad bewandelen.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Mijn mooiste reis blijft mijn wereldreis. In 2015 liet ik baan en woning achter om en een rondje rond te wereld te maken. Ik couchsurfte en liftte om zoveel mogelijk te leren van deze ervaring.
3 jaar reisde ik spontaan overal heen, ik vloog van Italië naar Berlijn, van Berlijn naar Engeland, Engeland naar Berlijn, Israël, Portugal, Amerika, Japan en woonde een jaar in een camper.
Mijn tip? Gewoon doen! Mijn verlangen werd een dagelijkse last, ik wilde reizen, maar bleef deze drang jaren onderdrukken.
Ook het wonen in een camper heeft mijn leven voorgoed verandert!

3 jaar reisde ik spontaan overal heen, ik vloog van Italië naar Berlijn, van Berlijn naar Engeland, Engeland naar Berlijn, Israël, Portugal, Amerika, Japan en woonde een jaar in een camper.

Renée - camper
3 jaar lang reisde ik overal heen en ik woonde een jaar in mijn camper - © Renée van der Hoff

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Deze foto is genomen in de buurt van Gibraltar en is tot op heden nog steeds mijn favoriete foto. Deze foto staat voor mij echt voor vrijheid. Ik had op dat moment genoeg geld om niet te hoeven werken en dus reisde ik gewoon rond door Europa. Met vrienden bouwden we aan de camper onderweg, zij hadden stroom en ik niet.
Op het moment dat je je deur opent en op zulke plekken wakker wordt is echt onbeschrijfelijk, het heeft mijn leven voorgoed verandert!

Renée - camper
Deze foto staat voor mij voor vrijheid - © Renée van der Hoff

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Ik zou hier een mooi verhaal kunnen vertellen over het verwaarloosde hondje wat ik adopteerde in Portugal, wie recentelijk is overleden.
Prachtig verhaal, maar het kameel rijden wat ik ieder jaar in Israël doe blijft echt leuk. Gekker dan dat wordt mijn antwoord op de vraag niet ben ik bang.
Wel zal ik nooit vergeten hoe het was om 7 uur wakker te worden in de camper, de deur open te schuiven en te genieten van het uitzicht op de zonsopkomst met een kudde schapen die voorbij raasden.

Renée - Schapen
In mijn camper genieten van een kudde schapen - © Renée van der Hoff
Renée - Dromedaris
Kameel rijden in Israel - © Renée van der Hoff

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Toen ik mijn camper in Portugal kocht had ik geen idee waar ik eigenlijk aan was begonnen. Ik kocht een commercieel voertuig en bouwde deze met vrienden om naar een woonhuis op wielen. Ik wilde dit, dus het ging gebeuren!
Toen na een jaar bleek dat de auto motorisch te slecht was om nog door te gaan stond ik met tranen in mijn ogen.
Ik had beter door kunnen sparen voor een beter voertuig, spijt heb ik toch niet echt.
Het was een hele bijzonder ervaring en ik weet nu dat ik het zeker nog een keer ga doen!

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Hierin ben ik het slechtste voorbeeld, ik bereid namelijk amper iets voor. Vroeger plande ik alles, pakte ik alles ruim van te voren in, bang om iets te vergeten.
Tegenwoordig komt het voor dat ik vandaag zin krijg om weg te gaan en morgen in Lissabon zit. Mijn essentials verlaten soms mijn toilettas niet eens en mijn insteek is: ‘Wat ik ben vergeten, koop ik daar wel’.
Alhoewel ik voor mijn week in Japan natuurlijk wel een kei strakke planning had, omdat ik er het beste van wilde maken.

Wat is jouw ultieme reislied?
Het nummer van Angus & Julia Stone – Big Jet Plane gaf mijn reisdrang zo goed weer, ik luister er nog steeds vaak naar.
Maar als ik op reis ben en dan vooral in het vliegtuig luister ik graag naar instrumentale metal. Zo ben ik momenteel helemaal into het nieuwe album van Russian Circles – Blood Year.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Ik werk locatie onafhankelijk als PR-adviseur en reis daarom altijd met mijn laptop, zodat ik gewoon door kan werken op de plekken waar ik ben. Buiten dat ben ik niet echt van de gadgets besef ik me nu, ik ben liever bezig met mijn omgeving.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Vrijwilligerswerk in Ghana staat al jaren enorm hoog op mijn lijst, helaas is dat er nog niet van gekomen. Hier kan ik moeilijk verder werken waardoor ik mezelf echt een tijd vrij moet geven. Laten we maar even duimen voor een paar maanden Australië voor nu.

*****

Bedankt voor het beantwoorden van alle vragen Renée! Wil jij Renéé blijven volgen? Neem dan een kijkje op haar Facebook, Twitter, Instagram, YouTube of gewoon haar website.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Meer reisinterviews lezen? Vorige maand hebben we Paulien geïnterviewd. Zij is fotograaf en freelance tekstschrijver en fotografeert mensen die van het buitenleven houden.

Over de auteur
Over de auteur

Renée van der Hoff

Renée voed haar reisverslaving al sinds haar 18e. Inmiddels gaat ze niet meer alleen op pad, maar neemt ze de bezoekers van www.meetmeatthebeach.nl met zich mee.
Zo schrijft en vlogt ze over haar ervaringen als digital nomad in het buitenland, maar ook over bezienswaardigheden binnen ons eigen kikkerlandje.

Interessante artikelen voor dit bericht