Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Anika

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. In dit artikel komt Anika Redhed aan het woord. Ze heeft recent een boek geschreven onder de naam ‘Cappucino in Jordanië‘ en ze is bezig met een tweede boek. In dit artikel vertelt ze over haar laatste reis in het Midden-Oosten, vertelt ze waarom wij naar Roemenië zouden moeten gaan en waarom de reis naar Namibië haar mooiste reis was.

Naam: Anika Redhed

Leeftijd: 45

Woonplaats: Utrecht

Bezochte landen: Nederland, VS, Mexico, Gambia, Egypte, Israël, Sri Lanka, Indonesië, Thailand, Malediven, UK, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Italië, Slovenië, Tsjechië, China, Vietnam, Mongolië, Rusland, Liechtenstein, Slowakije, Bolivia, Cuba, Maleisië, Jordanië, Ecuador Marokko, Argentinië, Singapore, Brunei, Filipijnen, Brazilië, Letland, Litouwen, Estland, Polen, Curaçao, Ierland, Oekraïne, Macedonië, Portugal, Servië, Zwitserland, Zweden, Albanië, Namibië, Iran, VAE, Oman, Malta.

Waarheen ging je laatste reis?
De laatste grote reis ging naar Iran, Dubai en Oman. Een reis door sprookjespaleizen, tuinen uit 1001-nacht, caleidoscopen en palmparadijzen. Het Midden-Oosten is zó divers. Het is vaak in het nieuws en niet altijd positief. Ga erheen en kijk zelf. Meerdere landen zien is heel boeiend, maar het kost veel voorbereidingstijd, omdat je je in drie landen moet verdiepen. Oman is een makkelijk land om rond te reizen met een paar mooie plekjes (wadi’s met palmbomen en blauwgroen water). Dubai is Disneyworld XL en zeer aangenaam om een paar dagen te verblijven. In Iran komt uit elke fles een lieve geest. Helaas zijn de steden en hostels erg vies, dus dat werden we na een tijdje wel zat

Tip voor Dubai: er is ook relatief goedkopere overnachting, ook leuk voor mensen die niet van Disney houden en ga kijken naar de lichtshow op de Burj Kalif.

Tip voor Oman: 4WD is alleen nodig als je extreem de bergen in gaat, alle wadi’s lijken op elkaar.

Tip voor Iran: Ga! Als vrouw met een hele hoofddoek i.p.v. alleen een sjaal ontmoet je je nog meer vriendelijkheid. De officiële koers is veel slechter dan de daadwerkelijke koers in de wisselkantoren. Neem contant geld mee en kleed je conservatief.

Een reis door sprookjespaleizen, tuinen uit 1001-nacht, caleidoscopen en palmparadijzen. Het Midden-Oosten is zó divers.

Anika - Dubai - Burj Al Arab
Dubai, Burj Al Arab, uiteraard in Utrecht shirt, dat gaat overal mee naartoe - © Anika
Anika - Oman - Met een 4WD de Canyon in
Oman, in een 4WD naar de canyon - © Anika
Anika - Iran - Isfahan
Iran, een van de bekende bruggen van Isfahan - © Anika
Anika - Iran - Fin Garden in Kashan
In het mausoleum van Khomeini en de Fin Garden in Iran - © Anika

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
We kijken naar mogelijkheden om house sitter te worden, dus dat kan ons overal te wereld brengen. Dit jaar is dus nog een verrassing. Eind van het jaar gaan we naar Schotland en volgend jaar naar Kirgizië en de Verenigde Staten. Ook wil ik binnen afzienbare tijd naar Montenegro en Georgië, om daar een een reisboek over te schrijven.

Anika - USA - Bodie
Spookstad Bodie in de USA - © Anika

Wat is je favoriete continent (of land)?
Azie is erg vriendelijk, Zuid-Amerika heeft een heerlijke vibe. Europa heeft veel oudheid en kunstschatten en op safari gaan in Afrika is indrukwekkend. Als het gaat om een land met de geweldige combinatie van uitgestrekte, ongerepte natuur, makkelijk reizen en aardige mensen, dan wint de VS. Het land wordt vaak onderschat en leidt onder vooroordelen. Ik ontmoet zelden zo veel gastvrijheid als in de VS. De natuurparken zijn waanzinnig, de steden interessant en de mogelijkheden enorm. In de VS reed ik samen met een Navajo-Indiaan paard door Monument Valley, schoor een lama, werkte als vrijwilliger in het theater en stond op het randje van de Grand Canyon. Sindsdien ben ik verslaafd aan kloven.

Mijn favoriete land is USA vanwege de geweldige combinatie van uitgestrekte, ongerepte natuur, makkelijk reizen en aardige mensen

Anika - USA - Yosemite
Meer in Yosemite
Anika - Namibië - Kloof
Anika - Namibië - Kloof
Kloof in Namibië - © Anika

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Chicago! Zo’n boeiende stad! De bakermat van de wolkenkrabber. Home town van Obama. Wandel door het park langs futuristische beelden, maak een boottocht over de rivier en het meer en ga naar een baseball wedstrijd van de Cubs. Of naar een gratis film in de buitenlucht. Of naar een food festival. Of naar het theater. Of naar een jazzclub. Laat je rondleiden door een inwoner die gratis rondleidingen geeft om mensen welkom te heten in de stad. Ga onder de grote Picasso staan en loop over de trap van de Blues Brothers. Ontmoet de vriendelijkste mensen van de Mid-West. Neem ten slotte ook de El, de metro die grotendeels bovengronds gaat. Rij van Noord naar Zuid en terug: Je ziet de stad veranderen van rijk naar arm.

Oprah zei ooit, toen ze voet zette in Chicago, dat ze haar moederland had gevonden. Dat geldt ook voor mij; mijn ziel woont gedeeltelijk in deze windy city. Ik heb er zelfs mijn enige tattoo laten zetten.

En city trip bestemming nummer twee is natuurlijk Utrecht! 🙂

Mijn favoriete stad? Chicago! De bakermat van de wolkenkrabber en de home town van Obama.

Anika - USA - Chicago
Chicago, vanaf de boot als je van het meer de stad in vaart - © Anika
Anika - USA - Chicago
De fontein van Married with Children en uitzicht vanaf de Hancock Tower - © Anika

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Roemenië is zwaar onderschat. Mensen lijken er een grijze en armoedige indruk van te hebben, terwijl het ontzettend veel te bieden heeft: oude binnensteden, paleizen en kastelen, zee, meren, bergen, grotten, musea. Zo is er een ijsgrot met miljoenen jaar oud ijs. Er is een zoutmijn waar een pretpark in is gebouwd. Een waterval die is uitgeroepen tot meest unieke waterval ter wereld (door The World Geography). De mooiste weg in de wereld volgens Top Gear. En..: nooit een saai moment. Zo kom je een paardenwagen tegen, zo rennen er wilde honden op je af die in je auto bijten, restaurants hebben meestal niet wat er op de menukaart staat en bruine beren eten er uit de vuilnisbakken. Tel hierbij op dat het goedkoop is en dichtbij en het is onbegrijpelijk dat dit land nog niet wordt platgelopen.

Anika - Roemenië - Kasteel Hunedoara
Roemenie, kasteel Hunedoara - © Anika
Anika - Roemenië - Klooster
Anika - Roemenië - Bigar waterval
Een klooster en de Bigar waterval - © Anika

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Namibië vond ik erg indrukwekkend. De uitgestrekte landschappen, de veelkleurige woestijn, de wilde dieren. Zelf het land ontdekken in je auto, de weg oprijden en ineens twee neushoorns zien, een schorpioen vinden in de badkamer, zien hoe een zandslang zich in het zand wiebelt om zich te verstoppen, mountainbiken langs de twee-na-grootste canyon ter wereld en meezingen met de Duitse schlagers op de radio terwijl je langs termietenheuvels en wrattenzwijnen rijdt. En dan de navigatie: links, rechts, links en dan ben je er. En dan ben je een paar honderd kilometer en acht uur verder.

Tip: Veel mensen doen alleen het noorden en combineren met Botswana. Ik vond het zuiden met de canyon en Kolmanskop erg mooi en het rijden in het zuiden vond ik indrukwekkender. De little five-tour die je kan doen bij Swakopmund was één van de vele hoogtepunten. Als je niet genoeg tijd hebt, sla dan de duinen van Sossusvlei over. Mooi, maar erg toeristisch. Ook als je niet kan paardrijden is het erg bijzonder om het landschap vanaf een paardenrug te ervaren.

Anika - Namibië - DIkdik
Een dikdik langs de kant van de weg - © Anika
Anika - Namibië - Kameleon
Een kameleon, een van de little five - © Anika

Met zo veel reizen achter de rug, kan ik bij deze vraag niet volstaan met één reis. Ik heb meerdere vrijwilligersreizen gemaakt. Hierbij ging ik voor een half jaar naar een land om via een organisatie met daklozen te werken, les te geven, in een kindertehuis te werken en groepen te begeleiden voor een organisatie die wereldhonger probeert op te lossen. Als je ergens woont en werkt, leer je een land natuurlijk heel anders kennen dan op reis. En jezelf. Ik heb een schat aan ervaringen opgedaan en ontzettend veel geleerd over het leven. Ik had al deze reizen, hoewel de ene aangenamer was dan de andere, nooit willen missen. Tip: let op als je zelf vrijwilligerswerk wilt gaan doen! Veel van dit werk heeft een averechts effect! Veel projecten lijken ook alleen goed vanaf onze kant, maar zijn dat niet vanaf de kant van de ontvanger bekeken. En hoe korter je inzet, hoe kleiner de kans dat je ook echt iets kan toevoegen. Het is ook een industrie geworden, waar een heleboel mensen rijk van worden, maar niet diegenen voor wie je het eigenlijk doet. Heb je interesse? Lees dan eerst dit: Better Care Network en Nederland Wereldwijd.

Ik heb meerdere vrijwilligersreizen gemaakt. Als je ergens woont en werkt, leer je een land natuurlijk heel anders kennen dan op reis. En jezelf. Ik heb veel ervaringen opgedaan en ontzettend veel geleerd over het leven.

Anika - Filipijnen
Filipijnen waar ik in een kindertehuis heb gewerkt - © Anika

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Op een van mijn favoriete reisfoto’s zit ik op een paardenrug op de steppe van Mongolië, op een van de mooiste dagen in mijn leven. Met een klein groepje paardrijden over de eindeloze velden, zonder wegen, zonder hekken, zonder paden, zonder zelfs maar een uitgesleten stukje gras en dan in het wilde weg galopperen. Dát is vrijheid. Onderweg gefermenteerde paardenmelk drinken bij een nomadenfamilie en ’s avonds in de eigen yurt aan de mate van de Argentijnse toeristen.

Deze foto is echter gemaakt in de tijd van voor de digitale revolutie en heb ik dus alleen op papier. Ter vervanging een foto van mij op een van de andere indrukwekkende paardrijtochten.

Anika - Jordanië - Wadi Rum
De reisfoto paardrijden (deze is in Wadi Rum in Jordanie) - © Anika

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
De twee neushoorns hebben de meeste indruk gemaakt. Het was niet in een natuurpark of bij een waterpoel of op een van de vele georganiseerde neurhoorntoers. We gingen op weg naar de volgende bestemming en daar, buiten het hek, langs een gewone weg, stonden ineens twee neushoorns. Het was het eerste grote ‘wild’ dat we zagen en het was totaal onverwachts. Daarom heeft het waarschijnlijk veel indruk gemaakt.

Snorkelen tussen manta’s op de Malediven is ook onvergetelijk, net als het zwemmen met zeeleeuwen in de Galapagos.

Anika - Namibië - Neushoorns
Namibië twee neushoorns zomaar op de weg bij Waterberg - © Anika
Anika - Ecuador - Galapagos Eilanden
Anika - Ecuador - Galapagos Eilanden
Zwemmen met zeeleeuwen op de Galapagos Eilanden - © Anika

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Dat ik niet langer in Bolivia ben gebleven. Ik ging er heen voor een half jaar vrijwilligerswerk, maar de plek was slecht georganiseerd en mijn inzet bleek totaal overbodig. Ik ben op zoek gegaan naar een andere plek, maar daar niet verder meegegaan. Mijn neus bleef bloeden door de hoogte en ik was net verliefd, dus ik ging snel terug. Helaas, anders had ik nu goed Spaans gekund en dat is een grote, dus praktische taal.

Anika - Bolivia
Bolivia, de niet gelukte vrijwilligersreis - © Anika

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Veel lezen en vlogs van andere reizigers bekijken. Ik kijk in de folders van grote rondreisaanbieders om te kijken wat zij doen, dan ken ik tenminste de highlights. Het is lang niet altijd mijn smaak, dus ik volg dat niet. Ik Google op de naam van het land en kijk naar de foto’s. Minbuza is belangrijk voor info over de veiligheid. Ik lees reisboeken van anderen die er zijn geweest (hoe meer ik over een land weet, hoe beter, dan kijk je vaak toch anders en zie je meer), onder andere van Ada Rosman. En als ze er zijn, lees ik boekjes over de cultuur en gebruiken.

Wat is jouw ultieme reislied?
Echte Amerikaanse road trip-muziek. Bijvoorbeeld Sweet Home Alabama, of Born to be Wild. Luister op YouTube.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Uiteraard een camera, een telefoon en een GoPro, maar waar ik het meest aan hecht is de tablet met toetsenbord. Ik maak voor mijn boeken en blogs onderweg aantekeningen en dat is ontzettend handig op zo’n compacte iPad. Op papier kost het veel te veel tijd, want je moet zoveel mogelijk details opschrijven (waarvan overigens maar een deel in het boek komt)

Schrijven in Jordanië - © Anika

Cappucino in Jordanie, geschreven door Anika

Bestel het boek

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Alle landen waar ik nog niet was. Om iets te noemen: Canada vanwege de natuur. Kirgizstan en de andere stannen vanwege de natuur en de indrukwekkende geschiedenis. Rome, want daar ben ik als grote Italië-fan nog steeds niet geweest. Ethiopië vanwege de kloof en de Gelada-apen. Seychellen vanwege de paradijs-factor. Taiwan vanwege alle knotsgekke musea.

Anika - Oekraïne - Kiev
In Kiev, nog voor de onrust - © Anika

*****

Hartelijk dank voor dit mooie en uitgebreide interview Anika. Wat leuk dat je een boek hebt geschreven over je reis en dat er een nieuw boek uit komt. Je hebt al flink wat mooie reizen gemaakt. Wil jij ook op de hoogte blijven van alle avonturen van Anika? Volg haar dan op Instagram, Facebook, Youtube of haar eigen website.

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Lees ook zeker nog eens het interview met Katinka. Zij vertelt over haar reis door Zuid-Amerika, deelt ze haar bijzondere ervaring in Afrika en geeft ze ons tips wat je absoluut niet mag missen in Australië.

Over de auteur
Over de auteur

Anika

Ik heb altijd een ontzettende fascinatie gehad voor de mens en waarom ze doet wat ze doet en wat haar drijft. Ik heb psychologie gestudeerd en laaf me verder tijdens mijn vele reizen. Inmiddels combineer ik het met mijn andere grote passie: schrijven. Mijn eerste boek Cappuccino in Jordanië is net uit. Ik werk nu aan Cappuccino in het Midden-Oosten over Iran, Dubai en Oman dat eind van dit jaar uitkomt. De toekomst brengt meer reizen en wonen in nóg meer landen, want op de wereld raak je nooit uitgekeken.

Interessante artikelen voor dit bericht