Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Elisa

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. In dit interview vertelt Elisa van de reisblog Flitter Fever over haar reizen en reiservaringen. Elisa is een echte reis- en fotoverslaafde met een passie voor avontuur en de schoonheid van de wereld. Inmiddels heeft ze al 63 landen bezocht en dus heeft ze voldoende tips.

Naam: Elisa van Flitter Fever reisblog

Leeftijd: 37

Woonplaats: Alkmaar

Bezochte landen: 63. Namibië, Zuid Afrika, Australië, China (incl. Hong Kong), Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw Zeeland, Singapore, Zuid Korea, Thailand, Vietnam, Bahamas, Cuba, Curaçao, Oostenrijk, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord Ierland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Schotland, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Vaticaan, Israël, Koeweit, Libanon, Palestina, Saoedi Arabië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Canada, USA, Argentinië, Brazilië, Chili.

Waarheen ging je laatste reis?
Thailand! Dat was echt een super gave trip, 3 weken, 5 plaatsen, ontzettend genoten. Thailand trok me nooit zo, het leek me te commercieel/toeristisch, maar mijn vriend wilde er graag een keer heen dus nou vooruit. Ik flink mijn best gedaan om wat minder drukke plaatsen uit te zoeken. Vooral de eilanden zijn een uitdaging, met name rond de feestdagen, maar het was erg geslaagd en voor herhaling vatbaar! Onze route was: Pai, Chiang Mai, Koh Chang, Kanchanaburi en Bangkok. Kanchanaburi vonden wij alleen wat minder. Een misplaatst commercieel pretparkje naast de spoorlijn compleet met springkussens en kraampjes vernoemd naar de krijgsgevangenen, en mij iets te veel oude blanke mannen met bepaalde lokale vrouwen aan de arm in de bars… Ieder z’n ding zullen we maar zeggen!

Flitter Fever - Koh Chang in Thailand
Koh Chang in Thailand - © Fitter Flever

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Nog voor de coronacrisis had ik in Egypte een reis langs de Nijl (Cairo, Aswan, Abu Simbel, Luxor) op de planning staan. Daarna in de maand april een rondreis in Georgië, Oekraïne (Kiev en Chernobyl) in mei en IJsland rondreis in augustus al gepland. In het najaar wil ik nog naar Marrakech en in de winter naar Nicaragua. Maar of dat allemaal gaat lukken nu met de coronacrisis…? De eerste reizen heb ik helaas al moeten annuleren. De afgelopen jaren ging ik maandelijks wel weg maar dat zal in 2020 niet lukken helaas, al had ik me wel al voorgenomen iets minder te gaan reizen dit jaar. Ik heb nog bergen schrijfmateriaal dat ligt te wachten tot ik tijd heb om het uit te werken tot artikelen, dus ik verveel me nooit.

Flitter Fever - Giza piramides van Egypte
Giza piramides van Egypte - © Fitter Flever

Wat is je favoriete continent (of land)?
Nieuw Zeeland is mijn favoriete land qua natuurlijke schoonheid, nu twee keer geweest, echt een aanrader, ook als je maar ruim drie weken hebt. In cultureel opzicht is Japan echt een topper, mooie natuur ook trouwens. Ik hoop daar gauw weer terug te kunnen gaan zodat mijn vriend het land ook kan zien. Toen ik in 2018 na 15 jaar dromen eindelijk solo naar Japan ging was dat echt een droom die uit kwam, helemaal geweldig! Binnen Europa is Ierland favoriet; prachtig land, hele vriendelijke mensen en gezellige pubcultuur, nu vier keer geweest. Afrika is ook super gaaf, daar zou ik graag nog veel meer van willen zien.

Nieuw Zeeland is mijn favoriete land, maar Japan is in cultureel opzicht een topper.

Flitter Fever - Tasman National Park in Nieuw-Zeeland
Tasman National Park in Nieuw-Zeeland - © Fitter Flever

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Binnen Europa zijn Praag en Londen favoriet, daar buiten New York City (5x geweest) en Tokio. In Praag moet je zeker de verborgen Praag Fietstour van Mijn Praag Tours doen. Die toko wordt gerund door een stel gepassioneerde Nederlanders, erg leuk en goed te doen, zelfs als je hoogzwanger bent of met kids bijvoorbeeld. In New York is Hilton Garden Inn Midtown erg fijn. En nog een tip voor NYC: probeer niet alles in een paar dagen te proppen, combineer met bijv. Florida en doe NYC als laatste zodat je minder last hebt van je jetlag.

Flitter Fever - Central Park in New York
Flitter Fever - Ground Zero in New York
Central Park en Ground Zero in New York - © Fitter Flever

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Een geisha show in Kyoto, Japan. De originele maiko/geisha show is alleen een paar weken per jaar te zien dus je moet veel geluk hebben. En slaap in een authentieke ryokan met onsen op het platteland van Japan.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Ik kan eigenlijk niet kiezen tussen Japan, Nieuw Zeeland en Namibië i.c.m. Zuid Afrika. Dat waren alle drie echt zulke gave reizen! Namibië heb ik samen met één van mijn beste vriendinnen gedaan, reden we rond in onze VW Polo, een mooi avontuur. Slapen onder de sterren, Etosha National Park, de hoge oranje zandduinen beklimmen… Daarna vlogen we naar Kaapstad, waar we uitgingen met vrienden van haar. Ons dagje wijngaarden hoppen was echt een van de mooiste dagen uit mijn leven. Blenheim in Nieuw Zeeland is ook zo’n te gek wijnoord. Ik kan daar enorm van genieten.

Flitter Fever - Zonsondergang in Etosha National Park in Namibië
Zonsondergang in Etosha National Park - © Fitter Flever
Flitter Fever - Cloudy Bay vineyard Blenheim in Nieuw-Zeeland
Cloudy Bay vineyard Blenheim in Nieuw-Zeeland - © Fitter Flever

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Malta. Misschien heb ik met 63 landen al te veel gezien in mijn leven of zo, geen idee. Het weer zat ook niet helemaal mee eerlijk gezegd. Alle zogenaamde ‘highlights’ vielen ons tegen, asociale medeweggebruikers, alles is net niet af, vieze stranden, geen sfeer… Alleen het zustereilandje Gozo vonden wij de moeite waard eigenlijk.

En wat ik iedereen zou afraden is Napels. Inmiddels ben ik er drie keer geweest, dus ik heb het echt wel geprobeerd, maar Napels en ik zijn gewoon geen match. Wat mij betreft de minst leuke stad van Italië. Mooi land waar ik graag kom, maar Napels, nee dat is zonde van de tijd wat mij betreft. Dat wist ik na één keer al, maar de 2e en 3e keer moest ik er heen vanwege mijn werk en werd mijn eerste indruk opnieuw bevestigd. Lelijke, vieze stad met onvriendelijke, ongemanierde mensen, het eten is vaak ook niet best. Ontsnap aan de stad en geniet van Capri, Pompeï en de Amalfi kust, veel leuker!

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Een mooie toekan bij de Iguazu watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië. Heel gaaf om die in het wild te zien zitten op een boomtak. Ze hebben daar ook een mooi vogelpark. En ja uiteraard de dieren in Zuid Afrika en Namibië, zoals wilde neushoorns, olifanten en leeuwen, prachtig! We zagen in Etosha NP ook een dik-dik, een mini hertje met hele grote ogen, heel schattig. Ik houd ook erg van paardrijden op reis; op paardrijdsafari in Zuid Afrika en paardrijden met een gaucho in de Andes waren zeker bijzonder te noemen.

Flitter Fever - Devils Troat, Iguazu Falls op de grens van Argentinië en Brazilië
De Iguazu watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië - © Fitter Flever

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik ben een planner die van luxe houdt zonder te overdrijven, een goede prijs-kwaliteitverhouding. Risicolanden boek ik via mijn vriendin die een eigen reisbureau heeft, al ben ik ongetwijfeld niet haar makkelijkste klant haha. Ik zoek van alles vooraf uit. Niet omdat ik alles persé wil doen/zien, maar wel zodat je vooraf een beetje weet wat er te doen is en niet ter plekke daar veel tijd aan moet besteden, dat doe ik liever ’s avonds of op een regenachtige zondagmiddag thuis achter de laptop. Ik houd van vrijheid dus reizen met de auto heeft zo z’n voordelen. Maar bijvoorbeeld Japan met de trein gedaan en dat beviel ook prima. Thailand was met chauffeurs, dat scheelt mijn vriend een hoop stress. Ik probeer wel aan het milieu te denken en rijd nu bijvoorbeeld een elektrische auto.

Flitter Fever - Santorini
Flitter Fever - Jerez de la Fronterra
Ik zie mezelf als een planner die van luxe houdt, zonder te overdrijven hierin - © Fitter Flever

Heb je een reisblog? Wanneer ben je hiermee gestart en waar schrijf je over? Ben je anders gaan reizen sinds je je blog hebt? Doe je het alleen of samen met andere bloggers?
Ja, ik heb een reisblog genaamd Flitter Fever, vrij vertaald betekent dat zoiets als ‘Fladder Koorts’. Ik vlieg graag van plek naar plek (als een vogel) en als reisjunkie krijg ik het al Spaans benauwd bij het idee dat ik een paar maanden niet zou kunnen reizen. Bloggen beïnvloed mijn manier van reizen tot op zekere hoogte. Nog iets beter voorbereiden, tijdens het reizen al beginnen met schrijven als ik tijd heb, en wat extra foto’s maken van bepaalde dingen die je terug wilt laten komen in je nieuwe artikel, dat soort dingen. Mijn blog is een one-woman-show, wat best een uitdaging is in het huidige web van SEO en steeds veranderende algoritmes, gecombineerd met een drukke, veeleisende fulltime baan. Ik publiceer meestal 1-2 keer per week, vaak best wel lange artikelen, die mij best veel tijd kosten, maar ik vind het erg leuk om te doen. Vroeger als kind was ik al gek op schrijven en als tiener wilde ik journalist worden, dat zit er wel toch in. Schrijven is echt een stukje ontspanning voor me, even tijd voor mezelf. Als ik dat te lang niet kan doen dan word ik toch een beetje kribbig.

Ik vlieg graag van plek naar plek en krijg het Spaans benauwd bij het idee dat ik een paar maanden niet kan reizen.

Flitter Fever - Poseren met een vrouw van de Himba tribe in Namibië
Poseren met een vrouw van de Himba tribe in Namibië - © Fitter Flever

Wat is jouw ultieme reislied?
Ik heb een heel artikel geschreven over reizen voor muziek want dat doe ik ontzettend graag. De Keltische muziek van Enya keihard door de speakers terwijl je over de landweggetjes van Ierland rijdt, heerlijk! Ik combineer city trips graag met muziek; concerten hebben mij al op menig plek in de wereld gebracht. Ook ben ik op cruise geweest naar de Bahama’s met mijn favoriete band.

Flitter Fever - Connemara in Ierland
Enya op de speakers en dan rijden door het landschap van Ierland, heerlijk - © Fitter Flever

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Ook hier heb ik een uitgebreid artikel over geschreven, van alle 40+ artikelen die je mee kunt nemen op reis. Mijn goede camera met flinke zoom gaat altijd mee, net als mijn eigen reiskussen, oordoppen, oogmasker, etc. want goed slapen is een must. Voor lange reizen neem ik ook mijn Bose noise canceling headphone mee. Bij een solo trip gaan de tripod en selfiestick zeker mee. Tegenwoordig probeer ik wel steeds lichter te reizen en dus minder mee te nemen, maar blijft lastig.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Mijn to-do lijst is behoorlijk lang en lijkt naar mate ik meer reis eigenlijk alleen maar te groeien in plaats van te slinken haha Landen als Georgië, IJsland, Oeganda, Taiwan, Mexico, Belize, Nicaragua, Jamaica, Jordanië en Albanië staan er zeker op. Allemaal om verschillende redenen; wat er voor moois te zien is, cultuur, eten, mensen, dieren, etc. Oeganda en Borneo vanwege de gorilla’s en orang-oetangs, die zou ik echt heel graag een keer in het echt willen zien. Hawaii lijkt mij ook heel gaaf, of misschien wel een keer naar India. Overigens heb ik niet de ambitie om naar alle landen ter wereld te reizen; sommige landen zoals Noord Korea sluit ik uit, althans in ieder geval met de huidige stand van zaken. Ik zou graag nog eens teruggaan naar Japan, Indonesië, Thailand, Brazilië en de VS. Mijn oma is geboren en getogen in Indonesië, het lijkt me interessant om verder uit te gaan zoeken.

Flitter Fever - Arashiyama Bamboo Grove Kyoto
Arashiyama Bamboo Grove Kyoto - © Fitter Flever
Flitter Fever - Perito Moreno Gletsjer in Argentinië
De Perito Moreno Gletsjer in Argentinië - © Fitter Flever

***

Wil jij Elisa blijven volgen? Volg haar dan op Instagram, Facebook, Linkedin en bezoek uiteraard haar website Fitter Flever voor nog meer tips en reisinspiratie.

Meer interviews teruglezen? Vorige maand interviewde ik Robert van Traveljunks.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Elisa

In het dagelijks leven ben ik marketing manager in diergeneesmiddelen. In mijn vrije tijd reis ik graag en schrijf daarover op mijn reisblog FlitterFever.com. In 2006 zette ik mijn eerste eigen website op over mijn leven destijds in de VS. Mijn huidige reisblog bestaat alweer ruim 4 jaar, begin dit jaar heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik reis heel veel en krijg regelmatig vragen om tips, waarop ik besloot deze centraal neer te zetten op mijn site. Ik deel mijn tips en info als ik zou doen met mijn beste vriendin. Mijn artikelen zijn meestal vrij lang en bevatten veel details, nuttige dingen die ik heb verzameld en die ik zelf ook graag vooraf had willen weten. Regelmatig wordt het nachtwerk maar ik maak graag dat stapje extra. Ik houd van stedentrips, rondreizen, solo reizen en heb onlangs mijn eerste groepsreis gemaakt, wat me eigenlijk verrassend goed bevallen is. Kenmerkend zijn misschien ook wel de vintage stijl jurkjes die ik tijdens mijn reizen meestal draag.