Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Elizabeth

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Ditmaal komt Elizabeth van Elizabeth on the Road aan het woord. Reizen is haar grootste passie en in de afgelopen 15 jaar heeft ze al een flink aantal landen bezocht. Ze vertelt over haar favoriete continent Azië, haar favoriete land Italië, de activiteit klettersteigen en over bijzondere momenten in DR Congo.

Naam: Elizabeth

Leeftijd: 36

Woonplaats: In een dorpje tussen Den Bosch en Gorinchem

Bezochte landen: Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, San Marino, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië, IJsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Brazilië, Uruguay, Argentinië, Chili, Peru, Bolivia, Suriname, Nicaragua, Costa Rica, Honduras, Belize, Mexico, Cuba, Curaçao, St. Maarten, Anguilla, USA (alleen New York), Thailand, Indonesië, China, Vietnam, Cambodja, Laos, Filipijnen, Singapore, Maleisië, Myanmar, Brunei, Dubai, Malediven, Sri Lanka, India, Oekraïne, Moldavië, Transnistria, Turkije, Georgië, Armenië, Iran, Libanon, Jordanië, Syrië, Israël, Egypte, Kenia, Tanzania, Oeganda, Rwanda, DR Congo, Gambia, Senegal.

Een route klettersteig tijdens onze autorondreis in Zwitserland
Een route klettersteig tijdens onze autorondreis in Zwitserland - © Elizabeth

Waarheen ging je laatste reis?
In juni ben ik samen met mijn man in de auto gestapt en hebben we een roadtrip door Zwitserland en Italië gemaakt. Sinds enkele jaren hebben we de bergsport klettersteig ook wel via ferrata ontdekt en beide vinden we het erg leuk om zo de bergen te verkennen. We liepen bijna dagelijks een route. Daarnaast hebben we gewandeld en hebben we vrienden bezocht in Italië. Het was erg leuk om hun weer te zien na een lange periode! Verder hebben we genoten van het lekkere eten en het goede weer. Een rondreis met de auto is voor ons samen ideaal. Mijn man rijdt graag auto en ik ben gewoon graag op reis. Het voordeel van het reizen in Europa is, is dat we op elk gewenst tijdstip kunnen vertrekken.

Uitzicht bij Lago Maggiore tijdens een route klettersteig
Uitzicht bij Lago Maggiore tijdens een route klettersteig - © Elizabeth

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Op het moment zit ik midden in een verbouwing van ons huis. We waren dan ook niet van plan om nog een reis te maken. Toch boekte ik een paar weken geleden vliegtickets naar Japan. Samen met mijn man ga ik 2 weken met de trein door het land reizen.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Azië! Ik vind het eten in de meeste Aziatische landen heerlijk, het (solo) backpacken gaat goed en het dagelijkse leven is goedkoop. Daarbij vind ik dat er veel afwisseling is in natuur en cultuur zodat ik me iedere dag wel met iets kan vermaken. In Thailand voel ik me het meest thuis.

Maar inmiddels ben ik 7 keer in Italië geweest. Dit land is dan geen verre bestemming, maar er is zoveel te zien en te ontdekken! Er zijn heerlijke stranden en natuurlijk de bergen waar ik graag een route klettersteig ga lopen zijn er in overvloed. Ook de steden zijn prachtig en niet te vergeten het heerlijke eten.

Ik reis graag naar Azië, dit was in Myanmar
Ik reis graag naar Azië, dit was in Myanmar - © Elizabeth
Azië blijft mijn favoriete continent. De stranden van de Malediven zijn prachtig
Azië blijft mijn favoriete continent. De stranden van de Malediven zijn prachtig - © Elizabeth
Mijn favoriete reisland, Italië
Mijn favoriete reisland, Italië - © Elizabeth

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
In Rome had ik de eerste dag 22 kilometer op mijn slippers gelopen. Ik had 2 linker schoenen meegenomen en had dus geen andere keuze. En na die 22 kilometer kon ik er nog wel een paar maken! Om elke hoek was er weer een verrassing met een mooi gebouw, een fontein of een beeld. Er is zoveel te zien dat je er zeker een dag of 5 voor uit moet trekken. Ik ga er dan ook zeker nog eens terug!

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Omdat ik van natuur hou raad ik jullie aan om een keer te gaan zwemmen in een cenote in Mexico. Er zijn een aantal bekende cenotes zoals Gran Cenote en Ik Kill, maar er zijn ook genoeg onbekende cenotes met heerlijk verfrissend water. Hoewel Gran Cenote dus een bekende is blijft deze wel mijn favoriet qua natuurschoon. Na alle Maya tempels is het een welkome ontspanning aan het einde van de dag.

Zwemmen en snorkelen in Gran Cenote, Mexico
Zwemmen en snorkelen in Gran Cenote, Mexico - © Elizabeth

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Dit is een hele moeilijke vraag. Zoals je bij de bezochte landen kunt zien heb ik al aardig wat van de wereld mogen zien. Jaarlijks maak ik meerdere tripjes en ik sta dan ook altijd open voor nieuwe uitdagingen. Ook zijn mijn reizen erg gevarieerd. Ik reis regelmatig solo, ondanks dat ik al 7 jaar getrouwd ben.

Mijn eerste soloreis op 21 jarige leeftijd welke voor 4 maanden door Azië heb  ik fijne herinneringen aan over gehouden. De vrijheid die ik toen voelde krijg ik denk ik niet meer terug.

Maar mijn reis naar Iran met mijn oudere zus was ook heel bijzonder. Niet alleen omdat ik hier met mijn zus rondreisde, maar met name ook de mensen die we ontmoette. We hebben niet zoveel gezien als dat we hadden gepland, maar we hebben des te meer fijne gesprekken gehad met hele lieve mensen.

Fijne herinneringen aan de reis met mijn zus naar Iran
Fijne herinneringen aan de reis met mijn zus naar Iran - © Elizabeth
Oude ruïne stad in Iran
Oude ruïne stad in Iran - © Elizabeth
In Iran ontmoetten mijn zus en ik veel leuke mensen
In Iran ontmoetten mijn zus en ik veel leuke mensen - © Elizabeth

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Mijn favoriete reisfoto heb ik onlangs laten afdrukken op behang en deze zit nu op de slaapkamer muur. Het is een foto genomen tijdens mijn bezoek aan de gorilla’s in DR Congo. Het bezoeken van de gorilla’s in Afrika stond al jaren hoog aan mijn bucket list. En toen ik vorig jaar een goedkope vlucht naar Oeganda voorbij zag komen nam ik mijn kans. Op het allerlaatste moment besloot ik af te reizen naar DR Congo om de gorilla’s in dit land te bezoeken om zo kosten te besparen en ook een actieve vulkaan te beklimmen.

Ik word nu elke dag met en grote glimlach wakker.

Fotobehang welke nu op mijn slaapkamermuur zit
Fotobehang welke nu op mijn slaapkamermuur zit - © Elizabeth
Most rewarding uitzicht ooit: lava meer Nyiragongo vulkaan in Congo
Most rewarding uitzicht ooit: lava meer Nyiragongo vulkaan in Congo - © Elizabeth

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Dat is natuurlijk de gorilla. Ik hoefde niet lang te wandelen door de dik beboste jungle van Congo om deze dieren te zien. Al na een uur gaf onze gids een seintje dat we heel dichtbij waren. Op het moment van aankomst krijg je 1 uur om deze dieren te bewonderen. Het was zo gaaf en dat ene uurtje is dan in een oogwenk voorbij. Je komt ogen te kort omdat de dieren overal heen lopen en ze heerlijk aan het spelen en eten zijn. Toen de silverback op slechts een meter ons passeerde heb ik me nog nooit zo klein gevoeld. Bang was ik niet. Ik vertrouwde op de kundigheid van de gidsen.

Mijn favoriete dier
Mijn favoriete dier - © Elizabeth

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?

De meeste reizen die ik maak zijn ongepland. Zo heb ik alle vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. Ik heb wel bedacht wat ik graag wil zin en reis daar een beetje omheen. Maar zo komt het regelmatig voor dat ik niet goed heb gezocht naar bijvoorbeeld een leuke tour of een mooie waterval of een excursie. Zo kom ik later thuis en kom tot de ontdekking dat ik iets moois heb gemist. Misschien toch wat beter inlezen.

Ook heb ik spijt dat ik mijn eerste lange reis niet heb verlengt. Ik had namelijk een afspraak met mijn toenmalige werkgever gemaakt dat ik op een bepaalde datum weer terug zou zijn om weer in dienst te komen. Ik had ontslag genomen met een belofte dat bij deze datum mijn baan nog vrij zou zijn. Helaas heb ik dit nooit goed vast gelegd en een week voor thuiskomst kreeg ik een email dat mijn baan was vergeven. Een week later zat ik in het vliegtuig. Stom dat ik toen mijn ticket niet heb verzet om nog een half jaar langer door te reizen. Ik wilde namelijk nog zoveel zien en doen en dat had ook makkelijk gekund, mijn budget was nog niet op en ik had verder geen redenen om naar huis te gaan!

Hoe bereid jij je voor op een reis?
De laatste jaren boek ik regelmatig op het laatste moment een ticket. Zo’n 1 a 2 maanden van te voren.  Vaak zijn dit dan aanbiedingen en die bepalen dus waar ik naar toe ga. Voor de aankomst in het land boek ik voor de eerste nacht een hotel. Verder reis ik op de bonnefooi.  Ik bereid me wel voor op de gebruiken van het land. Je wilt tenslotte niemand beledigen door bijvoorbeeld met je linker hand te eten in een Aziatisch land.

Nu voor Japan is het een ander verhaal. Doordat dit land wat duurder is heb ik besloten om alles van te voren vast te leggen. Zo heb ik zelf de route bepaald en boek ik losse accommodaties.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Sinds mijn eerste reis in 2003 is er wel veranderd. Destijds had ik alleen een simpele rolletjes camera bij me en een telefoon. Nu heb ik een smartphone, een Canon spiegelreflex camera, een GoPro Silver en een ereader bij me. Wanneer ik met mijn man samen reis dan nemen we ook nog de Ipad mee. Op mijn telefoon heb ik een Spotify lijst zodat ik tijdens lange busreizen muziek kan luisteren.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Ik zou graag naar Papua Nieuw Guinea afreizen. Wellicht niet een land waar veel mensen aan zullen denken, maar ik ben gefascineerd door de verschillende stammen die daar wonen. Vaak zijn de mensen mooi beschilderd, of dragen ze juist bijzondere maskers. Ik zou deze stammen wel willen ontmoeten.

Sinds mijn reis naar Congo ben ik ook bijna geobsedeerd door vulkanen. Hier beklom ik namelijk een actieve vulkaan met het grootste lavameer ter wereld. Graag zou ik alle lavameren van de wereld zien. Wie weet wat er op mijn pad komt.

 

 

Mogen wij nog even genieten van deze prachtige foto’s en jaloersmakende verhalen? Wat een prachtig interview Elizabeth, hartelijk dank voor dit geweldige artikel. Ben jij ook zo enthousiast geworden? Volg Elizabeth dan op Facebook, Instagram en natuurlijk haar website.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Shirley gelezen? In dit interview lees je over haar citytrips naar Boedepest, Istanbul en haar ervaringen in Myanmar.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Stockholm

Gastartikel

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden

Denemarken en Zweden zijn twee prachtige Scandinavische landen die bekend staan om hun adembenemende natuur, rijke geschiedenis en bruisende steden. Een roadtrip is een geweldige manier om kennis te...

Eisenach, Duitsland

Stedent(r)ips

Hoogtepunten van Eisenach

Eisenach is een stad met een rijke geschiedenis, maar vooral beroemd vanwege de Wartburg. Niet voor niets staat het bekend als de Wartburgstad. Dit kasteel is nauw verbonden met de Duitse...

Over de auteur

Elizabeth

Ik ben Elizabeth en 36 jaar. Al 15 jaar mag ik de wereld verkennen, maar natuurlijk ben ik niet altijd on the road. Ik heb een baan waar ik 4 dagen in de week werk en ik heb net als elk werkend mens in Nederland maar 5 vrije weken op het het jaar.

Naast mijn reis passie reizen tuinier ik graag in mijn tuin en geniet ik van alle planten en bloemen. Ook vind ik het leuk om fotoboeken te maken van de reizen. Het liefst onder genot van een kopje thee met een zelf gebakken taart of koekje.