Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Ivonne

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere en inspirerende verhalen op. Ditmaal mochten we Ivonne interviewen. Ze is de eigenaar van de reis- en outdoorblog MyFootprints.nl en ontdekt de wereld samen met haar man, zonder een al te strak plan en in een langzaam tempo. Ivonne vertelt onder meer over haar laatste reis over de Deutsche Alpenstrasse, adviseert ons om Coimbra en het Walhalla te bezoeken en vertelt wat haar mooiste reis is geweest.

Naam: Ivonne Calis

Leeftijd: 54

Woonplaats: Noord Brabant

Bezochte landen: Veel, het exacte aantal weet ik niet, ik houd het niet bij eigenlijk

Waarheen ging je laatste reis?
Begin 2020 kwam er een jarenlange droom uit en werden we de trotse eigenaars van een camperbus. We profiteerden volop van de vrijheid van het reizen met een camper. Onze laatste trip was in oktober. Twee weken lang reden we over de indrukwekkende Deutsche Alpenstrasse waarbij we onderweg regelmatig wandelden of mooie bezienswaardigheden bezochten. Vanwege het slechte weer besloten we daarna helemaal door te rijden tot het zuiden van Italië. We konden verrassend veel wildkamperen en sliepen regelmatig pal aan het strand. Twee weken zwemmen en verlaten rotsstrandjes, kustwandelingen maken en sfeervolle stadjes bezoeken. Genieten! Toen de eerste coronaverhalen weer de kop op doken reden we richting huis. Onderweg maakten we stops bij Pompeii , slenterden een dag door Venetië en maakten een mooie bergwandeling in Oostenrijk. Eenmaal thuis gingen we nog 2 keer winterkamperen en uitwaaien in Zeeland.

Ivonne - Deutsche Alpenstrasse, Eigersee
In oktober reisden we twee weken lang met onze camper langs de Deutsche Alpenstrasse - © Ivonne Calis

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
De komende jaren willen we zo veel mogelijk met de camperbus in Europa op pad en we hebben diverse droomreizen in de planning staan. Onze geplande reis naar Noorwegen, Zweden en Denemarken werd doorgeschoven naar 2021. Het plan is om langzaam aan naar het noorden te rijden en uiteindelijk de Noordkaap aan te tikken. We verheugen ons op het wildkamperen, eindeloze wandelingen, wildlife spotten, de ruimte, mooie natuur en steden met houten huisjes. Eén van de gebieden die we zeker gaan bezoeken zijn de Lofoten, een bestemming die al jaren op mijn bucketlist staat. Doordat we locatie onafhankelijk kunnen werken zijn onze reizen langer maar ook een combinatie van reizen, werken en “gewoon“ leven.

We verheugen ons op het wildkamperen, eindeloze wandelingen, wildlife spotten, de ruimte, mooie natuur en steden met houten huisjes.

Ivonne - Wildkamperen, Verenigde Staten
Ivonne - Beer in de Verenigde Staten
Ivonne - Beer in de Verenigde Staten
We kijken weer uit naar wildkamperen en wildlife spotten - © Ivonne Calis

Wat is je favoriete continent (of land)?
Wij houden van enorm veel verschillende bestemmingen om verschillende redenen. Australië is één van onze favoriete landen vanwege de uitgestrektheid, de relaxte vibe en het bijzondere wildlife dat je overal tegenkomt. Ook de nationale parken en kustlijn van Amerika zijn geweldig mooi en vol wildlife. In Afrika maakten we een droomreis door Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Voor ik Frank kende reisde ik met een groep door Tanzania en Zanzibar en maakte ik een een onvergetelijke reis langs de woestijnsteden, de Nijl en piramides van Egypte. Van onze backpackreizen staan bestemmingen als Guatemala, Costa Rica , Sumatra, Myanmar, Rajasthan (India) en Chili/Argentinië. bovenaan de lijst.

Australië is één van onze favoriete landen vanwege de uitgestrektheid, de relaxte vibe en het bijzondere wildlife dat je overal tegenkomt.

Ivonne - Bungle Bungles, Australië
Ivonne - Death Valley
Australië is één van onze favoriete landen, maar ook nationale parken van Amerika zijn geweldig - © Ivonne Calis

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Veel mensen die naar Portugal gaan bezoeken Lissabon en Porto en ook wij zijn fan. Wij tippen het minder bekende Coimbra, dat een stukje ten noorden van Lissabon ligt. Een gezellige studentenstad met enorm veel sfeer, imposante gebouwen en gezellige terrasjes. Vanuit de stad zit je binnen no time in de mooie natuur. Heb je nog wat tijd reis dan over land naar Lissabon en stop regelmatig om de kust of een mooi stadje te bezoeken. Op deze route kom je heel veel UNESCO werelderfgoed tegen. Portugal is één van mijn favoriete landen in Europa. Ik was met een persreis op Madeira en wil daar graag nog een keer naartoe om meer te wandelen en ook de Azoren staan nog op onze verlanglijst.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Op de terugweg van een vakantie in Kroatië maakten we een stop in het plaatsje Donaustauf in Duitsland. Hier vind je een bijzondere tempel met de naam Walhalla. waar je vanuit het dorp naartoe kunt wandelen. Niet alleen het Walhalla zelf is de moeite waard maar vanaf de hoge heuvel waar de tempel op ligt heb je een geweldig uitzicht.

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
O, wat is dit lastig want we reizen al lang en hebben veel mooie landen bezocht. Onze reis naar Chili en Argentinië van vorig jaar is één van de toppers. Tijdens deze reis bezochten we de indrukwekkende woestijngebieden rond Salta en San Pedro in het noorden en de Iguazu watervallen. Ook trokken we een ruime maand met een gehuurd camperbusje vanuit Santiago helemaal richting Tierra del Fuego in het uiterste zuiden. We werden verliefd op het wildkamperen en sliepen op de mooiste plekjes, wandelden op een grote gletsjer en spotten bijzonder wildlife. Ook maakten we de W-trekking in Torres del Paine National Park in Chili. Zes dagen wandelen met volle bepakking en kamperen onder heldere sterrenhemels, geweldig! De natuur in Patagonië is echt adembenemend en zo moeilijk te beschrijven. Uitgestrekte landschappen tot aan de horizon, ruig, stil, onvoorspelbaar….hier voel je hoe de natuur bedoeld is.

Zes dagen wandelen met volle bepakking en kamperen onder heldere sterrenhemels in Torres del Paine. Geweldig!

Ivonne - Chileens Patagonië
Onze reis naar Chili en Argentinië van vorig jaar is één van onze mooiste reizen - © Ivonne Calis

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Eigenlijk is er geen enkele bestemming die ik echt vond tegenvallen. Er is altijd wel iets dat een plek toch weer bijzonder maakt en soms “kan de plek er ook niets aan doen”. Zoals die keer dat het dagen aan één stuk keihard regende in het centrale deel van Vietnam. Uiteindelijk zijn we daar weggevlucht naar het droge zuiden. Next time….

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Fotograferen is een grote passie van me en mijn kast staat vol met fotoalbums van voor het digitale tijdperk. De laatste jaren fotografeer ik digitaal en we hebben zelfs een extra harde schijf moeten kopen om al die foto’s op te kunnen slaan. Er is niets fijner dan foto’s terug te kijken en weer helemaal op reis te zijn.

Eén van mijn favoriete foto’s is die van Frank en mij bij de Tres Torres. Het eindpunt van onze hike door Torres del Paine, Chili. Niet alleen vanwege de overweldigende natuur maar ook vanwege het gevoel. Om samen met je lief zo’n mooie uitdaging aan te gaan en te volbrengen is echt heel bijzonder.

Ivonne - Tres Torres, Torres del Paine
Samen met Frank bij het eindpunt van de hike door Torres del Paine - © Ivonne Calis

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Wij zijn gek op wildlife en hebben al heel veel bijzonder wildlife gespot tijdens onze reizen. Eén van de bijzondere ervaringen was het snorkelen met walvishaaien aan de westkust van Australië. Midden op de oceaan oog in oog met zo’n imposant beest. Het kostte ons een bom duiten en een hele dag op zee maar wat was het gaaf!

Oog in oog met een walvishaai, één van de bijzondere ervaringen.

Ivonne - Walvishaai
Ivonne - Walvishaai
Snorkelen met walvishaaien aan de westkust van Australië - © Ivonne Calis

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Wij reizen graag zonder een al te strak plan. Natuurlijk bereiden we ons voor maar we laten ons ook graag verrassen door wat we onderweg tegen komen en welke tips we van anderen krijgen. Als we backpacken dan boeken we een ticket en de eerste twee overnachtingen en verder reizen we zo veel mogelijk met het lokale openbaar vervoer. Niet alleen is dit de beste manier om een land echt te ervaren maar zo vermijden wij ook vliegen.

Ook met onze camperbus gaan we op pad zonder al te strak plan. Een beetje rijden, iets leuks doen en dan weer een beetje rijden. De vrijheid van een camperbus is echt geweldig en ik weet zeker dat we er de komende jaren veel plezier mee gaan beleven.

Ivonne - Sant Andrea, Italië
Ivonne - Oostenrijk
Wij vertrekken vaak zonder een al te strak plan en laten ons graag verrassen [Sant Andrea Puglia & Oostenrijk] - © Ivonne Calis

Heb je een reisblog?
Sinds ruim 6 jaar heb ik een eigen reis- en outdoorblog, Myfootprints.nl. Hier vind je verhalen over mijn mooiste reizen maar ook veel mooie wandelroutes en outdoor tips, zowel in Nederland als over de hele wereld. Mijn verhalen worden altijd begeleid met een aantal mooie foto’s.

Op Myfootprints vind je ook een serie met mooie, persoonlijke verhalen van Nederlandse geëmigreerde vrouwen. Het idee voor deze serie ontstond vanuit onze eigen emigratie ervaringen (2016/2017 Amerika) en mijn nieuwsgierigheid naar de ervaringen van anderen. Een hele mooie serie waar ik met veel plezier aan werk.

Wat is jouw ultieme reislied?
Een ultiem reislied heb ik niet. Onze muzieksmaken zijn enorm verschillend zo ook wat we luisteren als we op reis zijn.

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Mijn trouwe spiegelreflexcamera gaat altijd mee op reis en gecombineerd met een klein laptop en telefoon ben ik multifunctioneel. Daarnaast zit de ereader standaard in mijn bagage. Daar kun je echt in elke omstandigheid mee lezen en er kunnen honderden boeken op Ideaal!

Ivonne - Roze
Ivonne - Myanmar
Fotograferen met mijn trouwe spiegelreflexcamera - © Ivonne Calis

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Nieuw Zeeland is een bestemming die al jaren hoog op de verlanglijst staat. Vanwege de ruige natuur en de outdoor mogelijkheden. Als we een paar jaar in Europa hebben rondgetrokken gaan we zeker die kant uit. Waarschijnlijk met een tussenstop in Azië om de vlucht te onderbreken en het tijdsverschil wat op te vangen.

 

***

 

Bedankt voor al je antwoorden en prachtige foto’s. Leuk om te lezen dat Chili en Argentinië ook zo’n indruk heeft gemaakt op jullie. En bedankt voor het delen van je Duitse tips. De Deutsche Alpenstrassen zou ik graag nog eens willen rijden en Walhalla wil ik zeker nog een bezoeken. Ivonne inspireert me ook regelmatig met haar wandelingen wat dichter bij huis. Als jullie ook van wandelen houden moet je haar website dus zeker in de gaten houden. Ook kunnen jullie Ivonne volgen op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest.

 

Meer interviews teruglezen? Anouk woont in Costa Rica en deelt haar tips over dit land op haar website Bestemming Pura Vida.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Ivonne

Ivonne, 1966, is gek op wandelen, fotograferen, mooie natuur én op reizen. Deze passies combineert ze op haar eigen blog Myfootprints.nl.  Het liefst ontdekt ze de wereld samen met haar man Frank, zonder al te strak plan en in een langzaam tempo. Van dichtbij huis tot ver weg. Op Myfootprints lees je tips en verhalen over verre/backpackreizen,kamperen/camperen, roadtrips, citytrips, emigreren en de mooiste wandelingen en andere outdooractiviteiten.