Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Josje

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Ditmaal mochten we Josje van theworld2explore interviewen. De voormalige Sovjet staten behoren tot het favoriete landen van Josje. Dit jaar reisde ze af naar Georgië en Oekraïne en Wit-Rusland en Armenië staan nog op de planning.

Naam: Josje Broekhuizen

Leeftijd: 36

Woonplaats: Emmeloord

Bezochte landen: Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Oekraïne, Georgië, Turkije, Spanje, Zanzibar (Tanzania), België, Engeland + de Kanaaleilanden (wel Engels grondgebied, maar zelfstandige eilanden groep) en Frankrijk

Josje - Georgië
Dit jaar ben ik twee weken in Georgië geweest waar ik een gave rondreis heb gemaakt met een privé chauffeur
Josje - Georgië
De Bridge of Peace in de hoofdstad Tblisi

Waarheen ging je laatste reis?
In juni ben ik 2 weken naar Georgië geweest en heb daar een onwijs gave rondreis gemaakt.
Ook deze reis maakte ik weer in mijn uppie, althans wel met een privé chauffeur. Vond dat in deze situatie wel even wat handiger. Dit had met name met de taal te maken. Engels spreek ik goed, maar daar kom je niet heel ver mee in Georgië.

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Wit-Rusland en Armenië staan op dit moment op mijn lijst en hoop daar in 2019 de plannen voor te kunnen maken.
In dit najaar zal er niet heel veel meer gereisd gaan worden, althans geen reizen die wel wat voorbereiding nodig hebben.

Josje - Georgië
De sfeer in de voormalige Sovjet staten trekken mij enorm aan

Wat is je favoriete continent (of land)?
De voormalige Sovjet staten zijn echt mijn favoriet en vind het lastig om uit te leggen waarom.
De sfeer die er in die landen hangt, de wederopbouw waar ze mee bezig zijn en de andere cultuur trekken mij enorm.
Zo was in april in Oekraïne, ik voelde me echt helemaal thuis in dat land ondanks de grote armoede die je buiten de grote metropool Kiev ziet. Oekraïne heeft mij echt heel erg verrast en wil er heel graag weer een keer naar toe.

De voormalige Sovjet staten zijn mijn favoriet. De sfeer, de wederopbouw en de andere cultuur trekken me aan.

Josje - Tsjernobyl
Als je toch naar Kiev gaat, combineer dat dan zeker met een bezoek aan Tsjernobyl
Josje - Tsjernobyl
Kernreactor 4, daar waar het helemaal mis ging in de jaren '80
Josje - Tsjernobyl
Josje - Pripjat
Enkele details in Tsjernobyl en Pripjat
Josje - Tsjernobyl
Je zou het niet verwachten, maar nog altijd werken er dagelijks mensen
Josje - Tsjernobyl
Gekleed met speciale jassen en bescherming

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Absoluut Kiev!
Deze stad moet je echt ontdekken en is precies goed voor 2 tot 3 dagen.
Maar beter is het om te combineren met een bezoek aan Chernobyl, als je er dan toch bent. En als je naar Chernobyl gaat, ga niet 1 dag maar kies voor minimaal 2 dagen met een overnachting in de zone. Zo krijg je echt het gevoel van dit gebied mee.

Ga je naar Kiev? Combineer het dan met een trip naar Chernobyl van minimaal 2 dagen.

Josje - Guernsey
Een bijzondere en onontdekte bestemming zijn de Kanaaleilanden
Josje - Herm Island
Vergeet zeker niet Herm Island

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Ga een keer naar de Kanaaleilanden!
Mooie eilanden waar je heel mooi kan wandelen. Ervaar de Engelse gastvrijheid op deze typische Engelse eilanden met Franse invloeden.
Elke strand heeft zijn eigen kiosk waar van allerlei Engelse lekkernijen verkocht worden. In de ene kiosk nog lekkerder dan de andere.
En vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan Herm Island!

Ervaar de Engelse gastvrijheid op deze typische Engelse eilanden met Franse invloeden.

Josje - Georgië
De mooiste reis die ik heb gemaakt was mijn reis door Georgië
Josje - Georgië
Georgië is behoorlijk afwisselend

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Als ik moet kiezen, kies ik toch voor mijn Georgië reis van afgelopen juni. Het land is ontzettend mooi en afwisselend. Van hoge bergen in het noorden, tot uitgestrekte vlaktes in het zuiden. Al blijft Oekraïne ook favoriet.

Josje - Tsjernobyl
Mijn favoriete foto is genomen in de controlekamer van unit 3 in Tsjernobyl

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?

Deze foto is genomen tijdens mijn reis naar Chernobyl. Dit is in de controlekamer van unit 3 die identiek is aan unit 4 waar het op 26 april 1986 gruwelijk mis ging.
Mijn bezoek aan de centrale was indrukwekkend, zeker om dat hier de grootse nucleaire ramp in de geschiedenis plaats vond en er hedendaags nog elke dag 2400 mensen in de en om de centrale werken.

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Zal heel eerlijk zijn, heb nog nooit echt een bijzonder dier op reis gezien.
Waarschijnlijk heb ik er vast wel eens wat gezien, maar kan de naam daarvan niet meer achterhalen.

Josje - Prora op Rugen
Prora Rugen, het voormalige vakantieoord voor het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Spijt om mijn reizen heb ik nog nooit gehad. De echte must see bezienswaardigheden sla  ik meestal over en ja dan kan je achteraf misschien spijt krijgen. Maar daar maak ik mij niet heel erg druk om.
Zo zijn er in Georgië ook een heleboel must see plekken. Alleen in de reisgidsen wordt niet of nauwelijks gesproken over Chiatura, een echt oud Sovjet mijn stadje met nog werkende Stalin liften en Tsjalktoebo met zijn onwijs gave urbex locaties. Zo zie je maar, ga lekker zelf op onderzoek uit.

Hoe bereid jij je voor op een reis?
De reis plan ik in grote lijnen met name het vervoer en accommodaties. Ook zorg ik ervoor dat ik op de luchthaven wordt opgepikt. Dit vind ik zelf altijd wel prettig, dan het zelf zoeken naar het vervoer naar de stad. Verder plan ik ter plekke wat ik de dagen ga doen.

Wat is jouw ultieme reislied?

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Er gaat meer apparatuur mee dan kleding soms 😉 DJI Osmo, spiegelreflexcamera, laptop, geheugenkaartjes, powerbank.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Wit Rusland staat echt op nummer 1! Omdat dit land nog erg gesloten is en het lastig is om als solo reiziger binnen te komen trekt mij dit enorm aan.

Josje - Zanzibar
Een inwoner van Zanzibar

Wat leuk om te lezen dat het oosten van Europa je zo trekt, Josje. En we kunnen beamen dat een bezoek aan Kiev en Tsjernobyl absoluut de moeite waard zijn We zijn benieuwd naar je volgende reizen in Wit-Rusland en Armenië. Ben jij zelf ook benieuwd? Volg Josje dan op Instagram en YouTube.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Elizabeth gelezen? In dit interview lees je over haar favoriete continent Azië, haar favoriete land Italië, de activiteit klettersteigen en over bijzondere momenten in DR Congo.

Over de auteur
Over de auteur

Josje Broekhuizen

Mijn naam is Josje. In het dagelijks leven ben ik werkzaam binnen de supermarkt als bedrijfsleider en houdt mij daarnaast ook bezig met arbeidsrecht en ziekteverzuim begeleiding.
Daarnaast ben ik ook nog werkzaam als vrachtwagenchauffeur voor een groot transport bedrijf dat actief is in het vervoer binnen Nederland.
Als ik dan nog wat tijd over heb ga ik graag golfen.

Interessante artikelen voor dit bericht