Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Maaike

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Het levert bijzondere en inspirerende verhalen op. Afgelopen maand konden we Maaike een aantal vragen stellen. Zij is altijd al gek van reizen geweest en is in 2017 gestart met haar blog Travel a Lut. Maaike tipt ons om eens een stedentrip te maken naar Napels en waarom we Honduras en Oman is zouden moeten bezoeken.

Naam: Maaike Lut

Leeftijd: 26 jaar

Woonplaats: Haarlem

Bezochte landen: 46

Waarheen ging je laatste reis?
Mijn laatste reis ging naar Drenthe! Tijdens kerst (2020) heb ik 6 dagen een natuurhuisje gehuurd. We hebben elke dag lekker gewandeld in de mooie natuur, we bezochten de hunebedden, liepen een deel van het Pieterpad en gingen op zoek naar Schotse Hooglanders. Verder stonden de dagen vooral in het teken van lekker eten en wijntjes drinken. Mijn laatste buitenlandse reis ging echter naar Gran Canaria. TUI had mij begin november uitgenodigd voor een persreis naar Gran Canaria om te beleven hoe het is om tijdens Coronatijd door de Canarische Eilanden te reizen. Het was een heerlijke reis! Elke dag was het 30 graden en de zon scheen volop, dus ik had niets te klagen.

Maaike - Gran Canaria
Begin november was ik nog op Gran Canaria - © Maaike

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Tot nu toe staat er nog niets gepland voor 2021, omdat ik eerst wil aankijken hoe de situatie zich ontwikkelt. En voorlopig mogen we natuurlijk niet naar het buitenland toe. Ik hoop dat we rond de zomerperiode weer lekker op reis kunnen in Europa en dan zou ik heel graag naar IJsland, Kirgizië en/of Georgië willen. Afgelopen zomer ben ik in West-Europa gebleven, dus het lijkt me nu een mooi moment ook andere delen van Europa te ontdekken. En aangezien ik zo van de natuur houd, lijken me dit drie te gekke bestemmingen!

Wat is je favoriete continent (of land)?
Ik vind zo lastig, want het is net als appels met peren vergelijken. Mijn twee favoriete delen zijn Midden-Amerika en Azië, maar misschien komt dat ook omdat ik hier de meeste landen heb bezocht (in beide delen 8 landen). In Midden-Amerika ben ik erg dol op de sfeer, vooral in Nicaragua. Maar je vindt hier ook fantastische natuur! De wildlife in Costa Rica, de prachtige eilanden nabij Panama, het heerlijke eten in Mexico, de waanzinnige natuur in Honduras en de fijne surfstranden bij El Salvador… ik vind alles te gek. In Azië ben ik echter juist dol op alle street food, de paradijselijke stranden en de heerlijke steden!

In Midden-Amerika ben ik dol op de sfeer en hier vind je fantastische natuur. In Azië ben ik los op de street food, de stranden en de heerlijke steden.

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
In Europa raad ik zeker Napels aan! Napels (Zuid-Italië) wordt nog altijd gezien als een gevaarlijke stad, maar dat is het allang niet meer. Ik vind het juist leuk aan Napels dat het een prachtige stad met een rauw randje is. Het is nog een ongepolijste stad en je kunt er zóveel doen, ook in de omgeving. Vanuit Napels kun je zo de Vesuvius vulkaan beklimmen, Pompeii bezoeken of je kunt een mooie roadtrip langs de Amalfikust maken. Daarnaast kun je lekker relaxen op Capri of Ischia, twee heerlijke eilanden. Je kunt zo een week of drie in en rondom Napels verblijven. Bovendien komt de pizza uit Napels en je kunt hier oprecht de beste pizza’s eten. Inmiddels ben ik drie keer in de stad geweest en ik ben nog niet uitgekeken!

Napels is een prachtige stad met een rauw randje. Ook kun je in de omgeving veel doen.

Maaike - Oman
Oman is een ontzettend veelzijdig en veilig land met lieve mensen - © Maaike

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Als het echt gaat om onontdekte landen, dan vind ik Honduras en Oman twee grote aanraders. Oman is gewoon een waanzinnig mooie bestemming. De architectuur is echt fántastisch en zeer fotogeniek. En dan zijn de mensen ook nog heel lief. Ik heb in Oman door de bergen gereisd, in de woestijn geslapen, de souks van Muscat bezocht en enorme schildpadden bewonderd. Het is echt een enorm veelzijdig land en dat is wat veel mensen niet weten. Bovendien is het een van de veiligste bestemmingen ter wereld. Honduras is juist een en al natuur. Als je van bergen, watervallen, meren en jungle houdt, dan zit je in Honduras helemaal goed. Bovendien vind je in Honduras echt práchtige eilanden met spierwitte stranden, zoals Cayos Cochinos (wat weer een onbekend eiland is binnen Honduras) en Roatan.

Veel mensen weten niet dat Oman een veelzijdig land is. Het is echt een waanzinnig mooie bestemming.

Maaike - Japan
Japen was een geweldige ervaring tijdens mijn wereldreis - © Maaike

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Mijn wereldreis! In 2018 ben ik deels met mijn vriend en deels alleen op wereldreis geweest, waarbij ik in Midden-Amerika begon en via Zuid-Amerika en Europa doorreisde naar Azië. Ik heb letterlijk de wereld over gereisd en dat was zó fantastisch. Tijdens zo’n wereldreis beleef je de ultieme vrijheid en voor een hele lange tijd bepaal je helemaal zelf hoe je je dagen invult. En binnen die wereldreis waren de twee gaafste bestemmingen toch wel Nicaragua en Japan. Nicaragua had ik daarvoor al eerder bezocht en daar was ik op slag verliefd op. Japan bezocht ik tijdens mijn wereldreis voor het eerst en ik was toen in mijn eentje, wat een geweldige ervaring was. Ik heb toen zowel bekende plekken bezocht, denk aan Tokyo en Kyoto, als wat onbekende plekken in het noorden van Japan. Ik heb trouwens naar aanleiding van die wereldreis een heel e-book geschreven met álles wat je moet weten over het voorbereiden en maken van een wereldreis. Het wereldreis e-book bestaat uit 184 pagina’s vol handige info en tips, inclusief mooie foto’s. Zo leuk om anderen ook te enthousiasmeren om een wereldreis te maken!

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Ik denk dat dat Maleisië was, maar dit is alweer een lange tijd geleden. Mijn eerste verre reis ging naar Thailand, samen met mijn ouders, en dat vond ik fantastisch, dus ik had daarna te hoge verwachtingen van Maleisië en dat viel wat tegen. Ik vond de eilanden en de jungle in Maleisië waanzinnig, maar verder vond ik het niet heel spannend. Ik ben tijdens mijn wereldreis ook nog teruggekeerd naar Kuala Lumpur om het een tweede kans te geven, maar ik vond het wederom echt geen leuke stad. Verder vielen bepaalde plekken tijdens andere reizen wat tegen, zoals Lake Atitlan in Guatemala, Panama Stad in Panama, Jakarta in Indonesië en Auckland + Christchurch in Nieuw-Zeeland. Op al deze plekken vond ik de sfeer gewoon niet zo leuk.

Maaike: favoriete foto
Vanuit mijn jeep kon ik deze machtige olifant fotograferen - © Maaike

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Dat is deze foto, genomen in Limpopo in Zuid-Afrika. Ik werd uitgenodigd om op individuele persreis naar Zuid-Afrika te gaan, waarbij ik ook mijn vriend mee mocht nemen. Deze reis heeft zoveel indruk gemaakt dankzij alle safari’s en ik wil zo graag nog een keer terug om meer van het land te ontdekken. Hier kwamen we een gigantische olifant tegen en vanuit mijn jeep heb ik het machtige dier gefotografeerd. Vlak daarna spotte ik tal van leeuwen en het was gewoon waanzinnig.

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Tijdens de safari’s in Zuid-Afrika heb ik niet alleen leeuwen en olifanten gespot, ook neushoorns, hyena’s, een cheetah en nog meer te gekke dieren. Ik denk dat ik de cheetah het gaafst vond, omdat het beest op nog geen drie meter afstand een gnoe aan het opvreten was. Maar ik vond het ook heel bijzonder in Costa Rica tapirs en miereneters tegen te komen. En in Brazilië stond ik ineens tegenover een gigantische anaconda. Echt zo gaaf!

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik ben een flashpacker! Vaak ga ik met mijn backpack op pad en van tevoren leg ik niets vast, behalve de eerste twee nachten. Voordat mijn reis begint, bekijk ik welke plekken mij interessant lijken en ik zoek alvast naar leuke tips, maar pas tijdens de reis zelf bepaal ik wat de route gaat worden. Ik kijk in principe nooit verder dan de volgende plek die we gaan bezoeken, zodat alles nog open ligt. Als ik met mijn vriend op reis ben, slapen we vrijwel altijd in een privékamer met vaak een eigen badkamer. Maar we vinden het ook leuk op meerdaagse trekkingen te gaan, waarbij we in een tentje of hangmat overnachten. Als ik alleen op reis ben, combineer ik dorms met privékamers. Ik vind het niet erg een paar nachten met andere mensen een kamer te delen, maar liever heb ik alles gewoon privé. De ene keer maken we een roadtrip, de andere keer besluiten we alles met het openbaar vervoer te doen.

Heb je een reisblog?
Ja! Ik ben mijn blog Travel a Lut in 2017 gestart, puur als hobby naast mijn fulltime baan. Tien maanden na de lancering nam ik ontslag bij mijn baan, omdat ik op wereldreis ging. En na de wereldreis nam ik de beslissing fulltime voor mijn blog te gaan. Sinds begin 2019 werk ik dus fulltime aan mijn blog. Dat doe ik in mijn eentje, zonder team of gastbloggers, en ik geniet er elke dag van. Ik schrijf voornamelijk uitgebreide reisgidsen voor specifieke bestemmingen en op mijn blog vind je een hoop reisroutes en handige reistips.

Wat is jouw ultieme reislied?
Ik heb geen specifiek reislied, maar alle Latijns-Amerikaanse muziek doet me aan het reizen denken. Ik heb lang door Midden- en Zuid-Amerika gereisd, dus ik word altijd blij als ik muziek uit deze landen hoor!

Maaike - Gadgets op reis
Mijn laptop gaat overal mee naar toe zodat ik tijdens mijn reizen kan blijven bloggen - © Maaike

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Sowieso mijn laptop, omdat ik natuurlijk ook tijdens het reizen gewoon blog. Ik neem mijn laptop dan ook overal mee naartoe (MacBook Air). Daarnaast gaat mijn camera overal mee naartoe. Op dit moment gebruik ik de Olympus E-M10 Mark III, daarvoor gebruikte ik de Sony A6300. Daarnaast heb ik altijd een powerbank mee, net als mijn harde schijf. Op sommige reizen, afhankelijk of het is toegestaan, neem ik mijn drone mee en heel soms ook mijn DJI Osmo Pocket. Verder gebruik ik, naast de kitlens, geen extra lenzen.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Dat varieert per dag, maar ik wil heel graag meer van Afrika zien. Ik zou bijvoorbeeld heel graag naar landen als Rwanda, Botswana, Namibië en Madagaskar toe willen. Dat lijken me gewoon waanzinnige bestemmingen. Zo lijkt het me heel tof berggorilla’s in Rwanda te spotten, met een 4×4 en daktent door Botswana en Namibië te reizen, en apen in Madagaskar te zien. Daarnaast lijken Australië en India mij te gek! India vooral vanwege de gekte en de vele indrukken, maar ook vanwege de natuur. Australië lijkt me gewoon heel sfeervol en prachtig. Bovendien hoor ik hier altijd hele goede verhalen over!

 

***

Bedankt voor je mooie verhalen en prachtige foto’s Maaike. Wat tof dat je een e-book hebt geschreven over het maken van een wereldreis. Ik denk dat veel mensen eraan toe zijn om voor lange tijd te kunnen reizen als het weer mag. Dan zal dit e-book goed van pas kunnen komen. Wil jij Maaike blijven volgen? Surf dan eens naar haar blog Travel a Lut en volg haar op Instagram, Facebook en Pinterest.

Wil je nog meer interview teruglezen? Gabrielle werd na haar reis naar de Noordkaap verliefd op de wereld en inmiddels heeft ze al 31 landen bezocht.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Maaike

Eigenlijk ben ik altijd al gek geweest van reizen. Mijn ouders hebben de reislust ook flink te pakken en dit hebben zij volledig aan mij doorgegeven. Dus ik ben hier altijd al mee bezig geweest. Maar natuurlijk ben ik niet altijd op reis. Als ik thuis ben, vind ik het heerlijk lekker veel te wandelen, te borrelen met vrienden, naar festivals te gaan en Formule 1 te kijken. Ook ben ik dol op spelletjes spelen en creatief bezig zijn!