Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Manon

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. In deze nieuwe editie mochten we Manon interviewen. Zij heeft een passie voor fotografie en heeft zelfs een e-book geschreven met de ’33 ultieme reis- en fotografie tips’. Manon bewijst dat reizen en fotografie een perfecte combinatie is en deelt haar tips in dit artikel.

Naam: Manon

Leeftijd: 35 jaar jong

Woonplaats: Ridderkerk

Bezochte landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Engeland, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Letland, Litouwen, Finland (Lapland), Turkije, Egypte, Israël, Jordanië, Griekenland, Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Vietnam, Indonesië, Mexico, Cuba, Dominicaanse Republiek en Aruba.

Waarheen ging je laatste reis?
Mijn laatste reis ging naar Cuba. Eigenlijk moet ik zeggen, onze laatste reis, want het liefst reis ik samen met mijn wederhelft. Cuba was voor mij een droomreis. Ik droomde er al van toen ik nog jong was en van mijn oom een geldbriefje kreeg met hierop Che Guevara. Mijn oom was net terug van zijn reis uit Cuba, ik denk dat dit rond het millennium jaar 2000 is geweest. Hij vertelde vol passie over het land waarin de tijd had stilgestaan, in Cuba maakte zich totaal niet druk over het millennium. In dit land waren ze nog druk bezig om hun oldtimers op te poetsen, internet kenden ze hier niet.

Het authentieke maakte het voor mij dat Cuba een land was die ik gezien moest hebben. Wegens omstandigheden duurde het 18 jaar voordat ik eindelijk mijn droomreis maakte. Door middel van een groepsreis heb ik in Cuba alle plaatsen gezien die ik wilde zien, van Havana, Viñales tot Santiago de Cuba. Mocht ik het overdoen dan zou ik met een huurauto het land verkennen. Vooral de stad Viñales, met het geweldige Viñales gebergte is een must. Verblijf hier in het Hotel Los Jazmines en ontwaak terwijl je geniet van de prachtige zonsopkomst boven het Viñales vallei.

Cuba is een land die ik gezien moest hebben. Ik ben onder meer in Havana, Viñales en Santiago de Cuba geweest. Vooral de stad Viñales, met het geweldige Viñales gebergte is een must.

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Zonsondergang in Valle de Viñales
Een prachtige zonsopkomst in Valle de Viñales - © Manon

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
We gaan in het voorjaar voor het eerst op vakantie met onze hond (Dex een Duitse herder van bijna 2 jaar). Onze eerste planning was om naar Slovenië en Kroatië op vakantie te gaan. Het reizen met een hond maakt dit toch wat ingewikkelder, denk aan het bij je hebben cq dragen van een muilkorf etc. Ook weten we niet zo goed of Dex het prettig vindt om 14 uur in de auto te zitten.

We hebben voor nu onze reis gewijzigd naar een trip naar Normandië (Frankrijk), om hier alle bezienswaardigheden rondom D-Day te zien. Wij zijn groot fan van de serie Band of Brothers. Voor Dex is de trip ook minder lang 6 uur in plaats van 14 uur. Dus als dit ons goed bevalt, kunnen we in het najaar of volgend jaar altijd nog onze roadtrip naar Slovenië en Kroatië plannen.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Mijn favoriete continent is by far Azië. Het klimaat is hier geweldig, de mensen zijn vriendelijk, het is makkelijk te bereizen, heerlijk eten en goedkoop. Naast reizen heb ik ook een andere (uit de hand gelopen hobby) en dat is fotograferen. In Westerse landen hebben mensen een bepaalde ‘persoonlijke grens’,  waardoor je niet heel makkelijk een portret van iemand kunt maken. In Azië kennen ze deze ‘persoonlijke grens’ nauwelijks. Dit maakt het heel makkelijk om Aziaten op de foto te zetten. Ideaal voor mij als fotograaf! Overigens vind ik wel dat je altijd respect moet hebben voor iemand en wel even moet aftasten of diegene daadwerkelijk op de foto wil.

Azië heeft een geweldig klimaat, de mensen zijn vriendelijk, het is makkelijk te bereizen, heeft heerlijk eten en is goedkoop.

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Slapende Vietnamees
Een slapende Vietnamees - © Manon

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Een geweldige citytrip vonden wij Lissabon, het is er modern (denk aan alle hippie winkels waar je kunt shoppen) maar ook authentiek. Vooral de schattige gele tram die je overal brengt zijn voor mij authentieke herinneringen en ervaringen in Lissabon. Lissabon is een stad waar cultuur en shopliefhebbers zich zullen vermaken. Wat is er daarna niet leuker om je shop- of cultuursnuifdag af te sluiten met een heerlijke tapas en drankje. Hetgeen in Lissabon ook erg goed kan.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Voor mij is Vilnius een onontdekte locatie waar nog weinig mensen zijn geweest. Het is er ook totaal (nog) niet toeristisch. Ik denk dat je hier zeker naar toe moet voor een leuke stedentrip! Vilnius behoorde vroeger tot een deel van de Sovjetunie, die sfeer is op bepaalde plekken in de stad nog steeds voelbaar. Het is een culture stad, waar je heerlijk een paar dagen kunt verblijven en genieten van de easy goingheid van de stad.

Vilnius behoorde vroeger tot een deel van de Sovjetunie, die sfeer is op bepaalde plekken in de stad nog steeds voelbaar. Een aanrader om te bezoeken!

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Vilnius
Op sommige plekken voel je nog altijd de sfeer van de Sovjetunie - © Manon

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Poeh, een moeilijke vraag, ik vind zoveel reizen mooi die ik heb gemaakt. Als ik dan moet kiezen is het mijn reis naar Thailand. Dit was voor mij de eerste echte grote backpack avontuur, net na mijn diplomeren als verpleegkundige. Ik ben 4 weken door Thailand getrokken, diverse steden gezien zoals Bangkok, Changmai en eindigde de reis op Ko Tao, hier heb ik mijn duikbrevet gehaald en een van de mooiste zonsondergangen ooit mogen zien! Als tip wil ik je meegeven om, zeker als je wilt duiken, af te reizen naar Ko Tao, Crystal Dive is een goede duikschool hier en je kunt er geweldig duiken!

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Zonsondergang in Thailand
Één van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien in Ko Tao - © Manon

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Een van de mooiste foto’s die ik heb gemaakt is de onderstaande foto gemaakt in Indonesië. Het was vroeg in de ochtend en we waren voor dag en dauw wakker. Op de achtergrond zie je een vulkaan (ik ben de naam even vergeten). Het gevoel wat de foto mij geeft is van totale vrijheid. Even terug naar een stille plek met een geweldige zonsopkomst. Indonesië was tevens ook een geweldige reis, waar ik nog vaak aan terug denk.

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Zonsopkomst in Indonesië
Een foto die mij het gevoel van totale vrijheid geeft - © Manon

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Een van de meest bijzondere dieren die ik heb gezien was tijdens mijn vakantie in Thailand, toen ik op het eiland Ko Tao was. Tijdens een duik (mijn 11e duik ooit) kwamen we een Whale Shark tegen. Een geweldig beest die je ook niet vaak tegen komt. We kregen vanaf de boot een seintje om nu het water in te duiken op weg naar de Whale Shark. Het was een chaotische start van de duik, ik had geen zicht meer op mijn buddy (hij ook niet meer op mij), maar ik had wel goed zicht op de Whale Shark. Voordat ik het wist was hij al weer weg. Maar ow ow ow, een geweldige ervaring. Overigens had ik mijn buddy snel weer in het vizier en konden we onze duik weer verder voorzetten.

Tijdens mijn elfde duik in Ko Tao kwam ik een Whale Shark tegen. Wat een geweldige ervaring!

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Whaleshark Pixabay

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Tijdens onze reis door Vietnam zijn we ook op pad gegaan naar de DMZ-zone, hier kun je ook een bezoek brengen aan het tunnelcomplex onder de grond. We bezochten dit complex overigens met een gids.  Een deel van het tunnelcomplex stond echter onderwater dus we zouden niet alles te zien krijgen. Ik vond dit ook helemaal niet erg, want heel enthousiast was ik op voorhand al niet om dit tunnelcomplex te bezoeken. Iets met claustrofobie. Ik wilde me echter niet laten kennen en ging heel stoer achter de gids aan. Ik was denk ik nog geen 30 meter in de tunnel en merkte dat de gangen al smaller werden. Na deze 30 dappere meters, kwamen we een ander stel tegen die de tunnel uit wilde (ze hadden hun rondje al afgelegd). Dit was voor mij het escape moment om ook net zo hard weer terug te lopen naar de ingang, welke tevens de uitgang was. Ik kon weer naar adem happen. Ik hoorde later van mijn (echte) dappere wederhelft dat de tunnels steeds smaller werden en het geheel toch lichtelijk benauwd aanvoelde. Ik blij dat ik het had gemist!

Af en toe moet je zeker je grenzen verleggen, maar als je op voorhand al weet dat iets hem niet wordt. Doe het dan ook vooral niet!

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Over het algemeen boeken we onze tickets heen en terug en verder stellen we onze reis ter plekke samen. Ik lees me goed in in het land van bestemming en bepaald al wel van tevoren hoe de reisroute er in grote lijnen kan uitzien en wat we echt moeten zien. Ik heb ook een soort standaard paklijst, wat heel handig is! Zo vergeet je niks.

Wat is jouw ultieme reislied?
Mijn ultieme reislied is van Delirious, I wanne go deeper. Het geeft me het gevoel van het ontdekken van het onbekende.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Wereldstekker, iPad, wd passport (zorg voor een goede fotobackup!), spiegelreflexcamera, 2 lenzen, hmmm… Tja, ik denk dat ik inmiddels wel kan zeggen dat ik een flashbacker ben!

De volgers van Reizen & Reistips: Manon - Ilse & Manon in Vietnam
In Vietnam - © Manon

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Er staat nog genoeg op mijn bucketlist, dus ik smokkel een klein beetje. Voor een stedentrip staat Rome zeker nog op 1. Qua land wil ik nog naar Myamar, ik vind het alleen nu te onrustig in het land, dus het blijft nog even op de bucketlist staan.

*****

Hartstikke bedankt voor dit fijne interview Manon. Wat heb je ook prachtige foto’s met ons gedeeld. Wil jij net als Manon je vrienden en familie ‘lekker’ maken met zulke vakantiekiekjes? Kijk dan zeker eens op de website van Manon en volg haar op Instagram, Facebook en YouTube.

Zelf een interview afleggen?

  • Mail ons: info@reizen-en-reistips.nl

Wil je het interview met Loek ook lezen? Hij reist al enkele maanden door Australië en deelt zijn tips met ons.

Over de auteur
Over de auteur

Ik ben Manon Ruitenberg, ik heb een grote passie voor fotografie en reizen. Deze combineer ik dan ook erg graag in mijn reisblogs. Wat je van mij kunt verwachten zijn laagdrempelige blogs vol met inspirerende tips over een reisbestemming en prachtige foto’s. Ook geef ik je graag tips over (reis)fotografie zodat ook jij met de mooiste reisfoto’s thuis kunt komen. Daarnaast heb ik het e-book ’33 ultieme reis- en fotografie tips’ geschreven, gratis te downloaden via mijn website. Kom met de mooiste reisfoto’s thuis. Reisfoto’s waar je vrienden en familie jaloers op zullen zijn en die het gevoel van jouw vakantie weerspiegelen.

Interessante artikelen voor dit bericht