Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Noreen

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Ditmaal komt Noreen aan het woord. Misschien heb je al enkele artikelen van haar gelezen op Reizen & Reistips, want met enige regelmaat schrijft ze ook voor ons. Ze is een echte liefhebber van het Afrikaanse continent, maar heeft nog veel meer bijzondere reizen gemaakt.

Naam: Noreen

Leeftijd: 37

Woonplaats: Mierlo

Bezochte landen: Bolivia, USA (staten: Florida, Alaska, Oregon, Wyoming, Montana, Washington, Utah, Nevada, California), Canada (staten: Yukon, British Colombia), Bonaire, Dominicaanse Republiek, Zimbabwe, Zambia, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, Uganda, Marokko, Egypte, Tunesië, Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, België, Tsjechië, Finland, Groot-Brittannië, Nepal

Waarheen ging je laatste reis?

Mijn laatste reis was een combinatiereis door Botswana en Zimbabwe. Het Botswana-deel was een kampeerreis in groepsverband. We bezochten verschillende natuurparken zoals Central Kalahari Game Reserve, Okavango Delta, Moremi Game Reserve en Chobe National Park. Slapen deden we midden in de parken op zogenoemde HATAB-campsites. Kampeerplekken die exclusief voor ons als groep gereserveerd waren. Hierdoor heb je de kans om bijzondere momenten te beleven. Zo hebben we een paar keer hyena’s op het kamp gehad en hebben we zelfs de jacht van wilde honden op een impala op onze kampeerplek mogen meemaken. Omdat we veel gamedrives hebben gedaan, zit je veel in de auto en heb je weinig beweging. Daarom hebben we onze reis verlengd met een 4-daagse wandeltrip in Zimbabwe. We zijn met een propellervliegtuigje van Victoria Falls naar Mana Pools National Park gevlogen. We verbleven hier in Chitake gebied. Een veel minder druk bezocht deel van Mana Pools. Vanuit ons kamp aan de oevers van de Chitake rivier (die overigens toen wij er in september waren zo goed als droog staat) hebben we diverse wandeltochten ondernomen met twee gidsen. Het doel is om sporen te zoeken en als deze gevonden zijn, ga je proberen het spoor te volgen om het dier uiteindelijk te vinden. Het is onze gidsen gelukt om op deze manier twee keer leeuwen te vinden. Maar ook hebben we heel vaak oog in oog gestaan met enorme buffelkuddes.

Onder begeleiding van een professionele gids kun je een wandelsafari doen en kun je met een beetje geluk oog in oog komen te staan met de big 5. Ontzettend bijzonder!

Tijdens een gamedrive heb je veel meer kans op het zien van dieren, omdat je makkelijker grote afstanden kunt afleggen. Ook zijn de dieren vaak gewend aan auto’s waardoor je heel dichtbij kunt komen, maar ik kan iedereen aanraden om ook eens een paar dagen een wandelsafari te doen. Zeker in Zimbabwe zijn er veel wildparken waar dit mogelijk is onder begeleiding van een professionele gids. Je ziet wellicht een minder groot deel van het park en je moet echt moeite doen om dieren te spotten. Het volgen van een spoor kan immers zo een aantal uren duren. Maar als je het geluk hebt om oog in oog te staan met bijvoorbeeld een van de big 5, dan is dat ontzettend bijzonder en intens.

Noreen - Botswana - Wilde honden
Bijzondere ontmoeting met wilde honden tijdens de kampeersafari in Botswana - © Noreen
Noreen - Botswana - Buffels
Een grote kudde buffels komt drinken bij de bron van de Chitake rivier in Mana Pools National Park - © Noreen

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Dit jaar ga ik samen met mijn man een weekje naar Turkije in mei, in juni ga ik naar Oekraïne, in oktober ga ik met vriendinnen New York verkennen en in november ga ik samen met mijn man 3 weken naar Argentinië en Chili.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Mijn favoriete continent is Afrika, vooral in Zimbabwe heb ik echt mijn hart verloren. Het is een mooi land met helaas wel een turbulente geschiedenis, maar de bevolking is ontzettend vriendelijk, er zijn interessante bezienswaardigheden en bovenal prachtige natuur. Toeristen hebben dit land jarenlang gemeden, maar sinds een aantal jaar is het er een stuk stabieler en is dit land weer in opkomst als safaribestemming. Maar gelukkig is het nog niet zo druk dat je met 100 jeeps in de rij staat voor een leeuw. In 2012 heb  ik het land voor de eerste keer bezocht en inmiddels ben ik er nu drie keer geweest. Vooral Mana Pools is een magische plek. Dit park ligt aan de Zambezi rivier en je kunt hier avontuurlijke (meerdaagse) kanotochten maken waarbij je slalommend tussen de krokodillen en nijlpaarden peddelt en overnacht op eilandjes. Mana Pools is voor mij ook de mooiste plek om wandelsafari’s te doen. Je kunt hier de big 4 tegenkomen, alleen de neushoorn zul je in dit park niet zien. Voor de neushoorn heb je in Hwange National Park dan wel weer goede kansen.

Afrika is mijn favoriete continent vanwege de vriendelijke bevolking, interessante bezienswaardigheden en bovenal prachtige natuur.

Noreen - Zimbabwe - Chimanimani
Ontdek de ruige natuur van Zimbabwe in Chimanimani - © Noreen
Noreen - Zimbabwe - Ruïnes
Zimbabwe kent een rijke historie, bezoek bijvoorbeeld de ruïnes van Great Zimbabwe waar vroeger koningen heersten - © Noreen
Noreen - Zimbabwe - Zambezi River
Kanoën op de Zambezi rivier is een unieke ervaring - © Noreen

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Ik ben nu al een aantal keer in Istanbul geweest. Deze metropool is echt waanzinnig en heeft zo’n rijke historie. Maar het is ook een moderne stad en daardoor kun je je heel makkelijk verplaatsen in deze stad. Kom je voor de eerste keer in deze stad dan zijn de bekende bezienswaardigheden natuurlijk een must, zoals de Blauwe Moskee, Haya Sophia, Galata toren, Grote Bazaar etc., maar als je wat langer de tijd hebt probeer dan de iets minder bekende plekken van de stad te ontdekken. Maak bijvoorbeeld met de veerboot een oversteek naar Kadiköy, in het Aziatische deel van Istanbul. Hier heb je mooie kleine kerkjes en moskeeën die je kunt bezoeken, of een authentieke buurtbazaar waar je vis, groente en kruiden kunt kopen. Er is een leuk antiekstraatje waar je van alles uit de vorige eeuw kunt vinden en er zijn gezellige theetuinen waar je heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken.

Istanbul is waanzinnig en heeft een rijke historie. Heb je wat langer de tijd, probeer dan de minder bekende plekken van de stad te bezoeken zoals Kadiköy.

Noreen - Turkije - Istanbul
Turkse mannen genieten van het uitzicht op de Galatatoren - © Noreen
Noreen - Turkije - Istanbul
Een bezoek aan de imposante Blauwe Moskee mag natuurlijk niet ontbreken - © Noreen
Noreen - Turkije - Istanbul
Leuke antiekstraatjes in Kadiköy - © Noreen

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Niet echt een locatie, maar wel een activiteit die ik je heel graag wil aanraden is in Zimbabwe, Victoria Falls. Het is een toeristische trekpleister en je kunt er mooi wandelen bij de watervallen en avontuurlijke activiteiten ondernemen, zoals bungeejumping, een helikoptervlucht boven de watervallen of raften. Wil je echt iets bijzonders doen, loop dan een half dagje met de Victoria Falls Anti Poaching Unit mee. Deze antistropers unit is opgezet door Charles Brightman en samen met hem of een lid van de VFAPU kun je een half dagje meelopen. Ze vertellen je over het stropersprobleem waar het gebied rondom Victoria Falls mee te maken heeft en dat zijn soms schrijnende verhalen, ze hebben te maken met veel uitdagingen maar gelukkig zijn er ook veel successen sinds de oprichting in 1999 geweest. Vervolgens ga je samen met hem een natuurgebied in wat niet opengesteld is voor toeristen en je gaat daar op zoek naar stroppen, verdachte sporen en je helpt mee met het tellen van wilde dieren. Toen wij er waren hebben we houtstropers op heterdaad kunnen betrappen en dat was heel spannend, maar het zou ook maar kunnen zijn dat je een dier uit een strop kunt redden. Al met al een hele leerzame ochtend en door dit te doen draag je bij een aan stukje natuurbehoud en ondersteun je de antistropersunit in hun strijd voor een beter Afrika.

Noreen - Zimbabwe - Victoria Falls Anti Poaching
Samen met Charles Brightman van de Victoria Falls Anti Poaching Unit verken je het gebied op zoek naar verdachte sporen - © Noreen

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Moeilijk om die keuze te maken. Elk land heeft iets unieks en dat maakt vergelijken heel moeilijk. Ik denk als ik echt moet kiezen dat ik Bolivia op 1 zet. Dit land heeft werkelijk alles! Wilde dieren, zoals de papegaaien, capybara, tapir, aapjes, maar ook de poema en jaguar hebben we hier gezien. Bovenal is de natuur rondom de zoutvlakte van Uyuni letterlijk adembenemend. De kleuren, de uitgestrektheid en grillige vormen laten je van de ene verbazing in de andere vallen. Ook vond ik het verblijf in Madidi National Park echt geweldig. Midden in de Amazone jungle hebben we hier wandelingen gemaakt. En die wandelingen waren avontuurlijk! Dwars door riviertjes lopen, klimmend en kruipend door het dichte struikgewas en onze gids moest soms met een hakmes een weg vrijbanen voor ons. Fantastisch!

Ik heb al veel mooie reizen gemaakt, maar ik denk dat Bolivia op nummer 1 staat. Dit land heeft werkelijk alles!

Noreen - Bolivia - Laguna Colorada
Misschien wel het mooiste plekje op aarde, Laguna Colorada in Bolivia - © Noreen
Noreen - Bolivia - Parque Nacional Madidi
Pittig, maar absoluut de moeite waard, wandelen in het dichtbegroeide oerwoud van de Amazone in Madidi National Park - © Noreen
Noreen - Bolivia - Parque Nacional Madidi
Het oerwoud van Madidi - © Noreen

Wat is je favoriete reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Niet zo zeer mijn favoriete foto, maar wel een hele mooie reisherinnering heb ik opgedaan in Fins Lapland. Tijdens deze reis zijn we twee volle dagen met husky’s de Finse wildernis ingetrokken. Je staat dan enkele uren op een slee met je eigen team van 4 honden. Het is heel gaaf om te zien hoeveel plezier de honden beleven aan het rennen door de sneeuw. Zelf moet je overigens ook een beetje de honden helpen, zeker bij de steile hellingen. Als je dan niet van de slee afstapt en een beetje meerent, werpen de honden je een verontwaardigde blik toe haha. Ik had geluk die dagen, want ik had het snelste hondenteam en reed daarom steeds vooraan en had het gevoel soms echt helemaal alleen te zijn. In het begin vond ik het nog wat eng, zeker in de bochten. Ik ben een keer de sneeuw in gelanceerd toen ik niet genoeg meehing in de bocht, maar na een tijdje kreeg ik er vertrouwen in en kun je van de omgeving gaan genieten. Het is met recht een winterwonderland waar je doorheen glijdt. De dennenbomen die helemaal onder het sneeuw zitten en dan nog die oorverdovende stilte. Het enige wat je hoort is het glijden van de slee en het gehijg van de honden en soms wat aanmoedigende woorden van mijn kant voor de honden. Als je de kans krijgt dit te doen, probeer dan voor een meerdaagse huskytocht te gaan waarbij je in wildernishutten midden in de natuur slaapt. Persoonlijk denk ik dat een dagtocht namelijk te kort is om je echt een musher te voelen.

Noreen - Fins Lapland
Met je eigen huskyteam trek je de natuur van Fins Lapland in - © Noreen

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Een hele grote wens voor mij was het zien van de berggorilla. In Uganda in Bwindi Impenetrable Forest hebben we deze kans gekregen. Na uren door het oerwoud gelopen te hebben, kregen we het sein dat de trackers die vooruit liepen de gorillagroep gevonden hadden. Je laat dan alle spullen achter en alleen met je fototoestel ga je dan naar gorilla’s toe. Het moment dat je dan oog in oog staat met de gorilla’s heeft me enorm geraakt. Toen een moeder met een kleintje op haar rug vlak voor me langs liep, werd ik overmand door emoties. Het is zo bijzonder om een dier te zien wat met uitsterven bedreigd is. Deze vriendelijke giganten zijn door ons als mens bijna helemaal uitgegroeid en toch zijn ze bereid ons een kijkje te laten nemen in hun leven. In het uurtje dat je bij de gorilla’s mag zijn, voelt het alsof je in een totaal andere wereld bent.

Noreen - Uganda - Berggorilla
Het voelt als een groot voorrecht om de berggorilla te zien - © Noreen

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Ja, in het verleden heb ik me laten verleiden om samen met wilde dieren op foto’s te gaan. Bijvoorbeeld bij de Everglades in Florida. Honderden mensen staan in de rij om een baby-alligator vast te houden en ermee op de foto te gaan, heel zielig. In Nepal heb ik een safari op de rug van een olifant gedaan, waarbij ik me niet realiseerde dat de olifant al van jongs af aan geslagen en misbruikt wordt om hem te “breken”. In Afrika ben ik in de gelikte verhalen getrapt van leeuwenfarms. Hier kun je wandelen met leeuwen en knuffelen met welpjes. Met jouw bijdrage, zo is het verhaal, kunnen ze de leeuwen die in gevangenschap opgroeien straks weer uitzetten in het wild en hiermee help je dus de leeuwenpopulatie in stand te houden. Vol goeder trouw dacht ik echt iets goeds te doen op dat moment. Achteraf heb ik me er meer in verdiept en ben ik ervan overtuigd dat dit puur commerciële uitbuiterij is van toeristen en vooral dat de leeuwen uiteindelijk nooit in het wild terecht gaan komen. Vaak eindigen ze namelijk als jachttrofee.

Het is bijzonder om dieren van dichtbij te zien en ze te kunnen aanraken, maar het is toch veel mooier om deze wilde dieren te zien genieten in hun natuurlijke habitat? Ik hoop dat mensen bewuster gaan nadenken over wat ze op hun reizen tegenkomen. Zeker als het gaat om wilde dieren.

Ik hoop dat mensen bewuster gaan nadenken over wat ze op hun reizen tegenkomen, zeker als er wilde dieren in betrokken zijn. Alleen als er geen vraag meer naar is, zal het uitbuiten van dieren voor toerisme stoppen! Denk ook aan zwemmen met dolfijnen in gevangenschap, een selfie met tijgers, of op de foto gaan met een slang om je nek. Ik snap dat het onwijs bijzonder is om een dier van zo dichtbij te zien en een leuke foto te maken als herinnering, maar besef dat er vaak veel dierenleed achter schuil gaat. En zeg nou zelf, het is toch veel bijzonderder om een dier te zien die geniet van zijn vrijheid in zijn natuurlijke habitat?

Noreen - Spijt op reis
Met een gelikt verhaal worden toeristen verleid om veel geld uit te geven - © Noreen
Noreen - Spijt op reis
Niet doen! Spelen met leeuwenwelpjes is ook een vorm van dierenmishandeling! - © Noreen

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Van te voren probeer ik op internet reisverhalen en tips te lezen. Ik ben dan vooral benieuwd naar leuke activiteiten, wandelroutes, maar ook naar goede restaurantjes. Ik neem een reisgids van dat land mee, zodat ik interessante achtergrond informatie heb. Voor onze reis naar Argentinië en Chili heb ik  Spaanse lessen op Spotify gedownload die ik elke dag oefen. Zo hoop ik me straks een klein beetje verstaanbaar te kunnen maken.

Wat is jouw ultieme reislied?
In 2008 bezochten we Alaska. In die tijd kwam ook de film Into the Wild uit. De muziek van Eddy Vedder die in deze film wordt gebruikt past echt perfect bij het ruige landschap van Alaska! Als ik een liedje van deze soundtrack luister, waan ik me weer helemaal in de prachtige natuur, voel ik me klein en nietig, maar voel ik vooral vrijheid.

Noreen - Alaska
In Alaska geniet je van een overweldigend landschap - © Noreen
Noreen - Alaska
Voel de vrijheid als je door de imposante natuur loopt - © Noreen

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Ik neem twee spiegelreflex camera’s mee, zeker op reizen waar je vaak moet wisselen van lenzen, is het ideaal om twee body’s mee te nemen. Zo komt er toch minder vuiligheid in je camera. Ik heb een Canon EOS 600D en een Canon EOS 70D, verder heb ik de volgende Canon lenzen: 15-85mm, 100mm (macro) en een 100-400mm. Daarnaast gaat een GoPro mee en een compactfotocamera. Ook vinden we het leuk om een film te maken van onze reizen, dus een videocamera gaat ook altijd mee. Soms neem ik ook nog een statief mee, maar omdat ik me vaak al een breuk sjouw met al die spullen, laat ik deze vaak achterwege. En natuurlijk is een iPhone ook handig om bij te hebben, alhoewel ik die foto’s eigenlijk nooit gebruik.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Ik heb nog zoveel wensen, maar ik zou graag een aantal bedreigde diersoorten in het wild willen zien. Het zien van de tijger in het wild is een van mijn grootste dromen. In India heb je speciale tijgerreizen waar je diverse natuurparken bezoekt waar de kansen redelijk zijn op het zien van een tijger. Daarnaast leven er in India nog een hoop andere bijzondere dieren. Dus dat zou een mooi alternatief kunnen zien voor een Afrikasafari. Maar ook de ijsbeer staat hoog op mijn verlanglijstje. Een reis naar Spitsbergen of Groenland of Churchill in Canada staat daarom ook nog op mijn bucketlist. Helaas is zo’n reis te kostbaar, maar je moet wat te dromen hebben toch?

 

Dank je wel Noreen voor je uitgebreide interview en je fantastische foto’s. We wensen je een heel reislustig jaar met nog meer mooie ervaringen en we kijken weer uit naar een nieuw gastartikel van je avonturen.

 

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Kirsten gelezen? Zij maakte een wereldreis en heeft in totaal al 45 landen bezocht!

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Karahan Tepe - Turkije

Reistips

Karahan Tepe, het kleinere Göbekli Tepe

De regio Zuidoost-Anatolië in Turkije staat bol van de geschiedenis. Göbekli Tepe is bijvoorbeeld de meest bijzondere prehistorische locatie ter wereld. Volgens archeologen dateert dit...

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Wandelingen

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip. Het compacte centrum is eenvoudig te voet te verkennen en heeft tal van interessante bezienswaardigheden. Wil je de ‘drukte’ van de stad even...

Churfranken - Lekker eten

Gastartikel

4 x gezond eten én genieten op vakantie

We willen allemaal graag fit en uitgerust terugkomen van vakantie. Vaak is het omgekeerde het geval. Bij thuiskomst zijn we vermoeid en voelen we ons sloom. De oorzaak ligt vaak in een combinatie van...

Over de auteur

Noreen

Mijn naam is Noreen en ik ben 37 jaar oud. Ik woon samen met mijn man en twee katjes in het Brabantse Mierlo. Mijn hobby’s zijn lekker uit eten gaan, hardlopen, fotograferen en natuurlijk reizen. Ik vind het ontdekken van nieuwe landen al van jongs af aan heel erg leuk. Het was voor mij dan ook meteen duidelijk dat ik een toeristische studie wilde gaan doen. Toen ik tijdens deze studie voor het eerst een echt verre reis maakte naar Nepal, werd ik helemaal reisverslaafd. Ik probeer zoveel mogelijk te sparen zodat ik ieder jaar een mooie reis kan maken.