Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Paulien

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Ditmaal komt Paulien van de Werf aan het woord. Zij is fotograaf en freelance tekstschrijver, fotografeert graag mensen die van het buitenleven houden en is fan van microavontuur.

Naam: Paulien

Leeftijd: 26

Woonplaats: Groningen

Bezochte landen: België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Engeland, Schotland, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Portugal

Waarheen ging je laatste reis?
Eind april liep ik met mijn hikemaatje Yoshi de East Highland Way, een ongemarkeerde 132 km lange wandeling door de Schotse Hooglanden en Cairngorms. We liepen met onze backpacks vol kampeerspullen en we wildkampeerden op de meest fantastische plekken. Onderweg kwamen we amper mensen tegen, maar des te meer schapen met pasgeboren lammeren. Op dag één was het zo warm dat het bijna té warm was om te lopen, slechts twee dagen later kwam de poolwind en weer een dag later werden we wakker in een wit sprookjeslandschap. Wat ze zeggen over dat Schotland vier seizoenen in één dag kent klopt helemaal. En dat maakt het des te avontuurlijker.

Deze route is een rustiger alternatief voor de West Highland Way, die zeker in de zomer behoorlijk druk is. Neem voldoende voedsel mee, vooral tijdens de eerste helft van de route kom je bijna geen dorpjes tegen.

Samen met mijn hikemaaatje Yoshi heb ik een ongemarkeerde 132 kilometer wandeling gemaakt door de Schotse Hooglanden en Cairngorms.

Met mijn hikemaatje maakte ik een 132 kilometer lange wandeling door de Schotse Hooglanden en Cairngorn - © Yoshi Feijnenbuik
Onderweg kwamen we nauwelijks andere mensen tegen - © Paulien

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Ik ga eind augustus met twee vrienden en hun honden naar Zuid-Ierland. Nadat zij al jaren mij vol enthousiasme over Schotland hoorden praten, nemen ze me mee naar Ierland, waar het minstens zo mooi moet zijn. Ik ben dol op Ierse volksmuziek en ik verheug me er nu al op om de locals te ontmoeten. We zullen vanaf één verblijfsplaats de omgeving gaan ontdekken.

Volgend jaar ga ik de Speyside Way wandelen, het vervolg op de West Highland Way en de East Highland Way, zo hoop ik heel Schotland te doorkruisen te voet.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Mijn favoriete land is sowieso Schotland! Het gevoel van thuiskomen zodra ik voet op Schotse bodem zet is het hoogtepunt van mijn jaar. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de vriendelijkheid van de mensen (hebben we onverwachts meer eten of onderdak nodig, dan geven mensen ons eten of ze laten ons logeren in de caravan op hun oprit, het kan allemaal in Schotland). En dan het landschap… ruig, verlaten en in prachtige bruingroene kleuren. In elk jaargetijde prachtig, hoewel de winterse sneeuwtoppen toch echt mijn favoriet zijn. Daarnaast vind ik het superfijn dat wildkamperen toegestaan is, waardoor je met de meest geweldige uitzichten wakker kan worden.

Het landschap van Schotland… ruig, verlaten en in prachtige bruingroene kleuren.

Wildkamperen is toegestaan in Schotland - © Paulien

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Ik ben meer een natuurmens dan een stadsmens, maar ik vond mijn bezoek aan Ljubljana in Slovenië heel fijn. Het voelde qua drukte aan als mijn woonplaats Groningen, maar dan met mooie oude gebouwen, een rivier en op korte afstand rijden zowel de Alpen als de kust. Een prima uitvalsbasis voor een trip waarin je natuur en cultuur wilt combineren.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
De eilanden Harris en Lewis en de omliggende eilandjes in de Schotse Hybriden. Ongerepte natuur, dunbevolkt en met paradijselijke, witte stranden die tropisch aandoen. Breng ook zeker een bezoekje aan het Harris Tweed museum om alles over de Tweed-geschiedenis van het eiland te leren, en aan de ‘Mission House studio’ waar je de prachtige foto’s die Becca Globe op haar eiland maakt kunt bewonderen.
Een auto huren in Stornoway en dan een roadtrip maken over het eiland is een aanrader! Liften op dit eiland is lastig, omdat er bijna niemand op de weg rijdt, en met het openbaar vervoer ben je een tijd onderweg.

Ongerepte natuur, dunbevolkt en witte stranden of Isle of Harris en Lewis - © Paulien

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Oeh dit is lastig… Ik heb zes weken wildgekampeerd op Isle of Skye en Isle of Harris en Lewis, in Schotland, wat echt als ultieme vrijheid voelde.

Om ook eens iets anders te noemen dan Schotland: mijn twee maanden verblijf in Slovenië was ook een droom die uitkwam. Dagelijks wandelden wij door de Kamnik-Savinja Alpen, met voor de afwisseling ook een bezoekje aan de kust. Logarska Dolina en omliggende bergen zijn een must see voor de bergliefhebbers. Wij verbleven bij en werkten voor Jon van Ride Slovenia, die mountainbike vakanties organiseert in dat gebied. Omdat ik met mijn hoogtevrees de remmen van de fiets niet los durfde te laten, heb ik de bergen vooral te voet ontdekt. Ben je minder bang voor downhillen dan kan ik je dit gebied zeker aanraden!

Logarska Dolina en omliggende bergen zijn een must see voor de bergliefhebbers.

Ik verbleef twee maanden in Slovenië - © Paulien
Logarska Dolina en de omliggende bergen zij een must-see voor bergliefhebbers - © Paulien

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Dit is mijn goede vriend Tom op Velika Planina, een bergweide in de Sloveense Alpen. We liepen de berg op in een dichte mist, die langzaam wegtrok toen wij op de weide aankwamen. Achter de mist bleken prachtige houten hutten te staan in een unieke bouwstijl, echt een sprookje!

Met mijn goede vriend Tom op Velika Planina - © Paulien

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Ik heb kuddes herten gezien die zo groot waren dat ik dacht dat ik in een hertenkamp beland was. Toen ik aan een local vroeg of ze binnen een hek stonden keek hij me gek aan, we stonden tenslotte midden in een ruig berggebied. Een kudde met honderden herten die gedurende de dag door het besneeuwde landschap trokken, dat heeft echt het meeste indruk gemaakt van alle fauna ontmoetingen op reis.

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
In Slovenië probeerden goede vriend Tom en ik de berg Ojstrica te beklimmen. Wat laat op de dag begonnen wij pas aan onze wandeling over een bijna verticale rotswand. Van Via ferrata had ik nog nooit gehoord en de gebroken kabel en gaten in het pad vond ik maar niets. Met elke stap die ik omhoog zette overwon ik iets van mijn hoogtevrees, tot we weeeer een sneeuwvlakte tegenkwamen die we écht niet over durfden te steken zonder de juiste uitrusting. Dus vlak onder de top van die berg, waar wij al weken op uitkeken, moesten we terugkeren. In de regen werden de stenen en pinnen glad, het donker kwam al bijna en ik durfde niet naar beneden te kijken om te zien waar ik mijn voeten plaatste. Echt veilig was het allemaal niet en er waren momenten dat we dachten nooit levend beneden te komen, maar dat we die top niet gehaald hebben blijft écht zo knagen!

Ik baal dat ik de top van de berg Ojstrica niet heb kunnen halen - © Paulien

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Ik laat me inspireren door mensen die ik op reis of via couch surfing ontmoet. Ik ga graag naar de minder vaak bezochte locaties, waar ik dan graag een meerdaagse route loop.

Wat is jouw ultieme reislied?
Eddie Vedder – Society, uit de film Into the Wild. https://www.youtube.com/watch?v=cl4cLEToPfc
Dit nummer roept bij mij instant verlangen op naar back to basics in een afgelegen gebied.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Mijn Nikon spiegelreflexcamera en mijn DJI Osmo (film)camera.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Ik wil heel graag ooit de Pacific Crest Trail lopen, van Mexico door het westen van de VS naar de Canadese grens. Maandenlang richting het noorden lopen, door de meest afwisselende en uitdagende landschappen. De extreme uitdaging die daarin ligt, alsmede de mensen die je onderweg ontmoet, spreken mij enorm aan.

*****

Prachtige verhalen en schitterende foto’s Paulien! Hier raken we van Reizen & Reistips ook weer geïnspireerd door. Ben jij ook geïnspireerd en wil je Paulien blijven volgen? Check dan haar Instagram, Facebook, YouTube of neem een kijkje op haar website.

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Meer reisinterviews lezen? Vorige maand mochten we Marjolijn interviewen.

Over de auteur
Over de auteur

Paulien

Ik ben fotograaf en freelance tekstschrijver. Locatie-onafhankelijk werken met mogelijkheid tot het ontdekken van de wereld, dat is mijn grote droom. Ik fotografeer mensen die net als ik van het buitenleven houden, bijvoorbeeld een verliefd stel bij zonsopkomst op de heide. Ik wil die werkzaamheden graag internationaal uitbreiden. Met mijn reisverhalen wil ik mensen inspireren om back-to-basics naar buiten te gaan. Ik ben een groot fan van microavontuur: korte (kampeer)avonturen dicht bij huis, met het idee ‘werken doe je van 9 tot 5, microavontuur van 5 tot 9’. Zo ga ik regelmatig op pad in eigen land.

(foto: © Marleen Annema)

Interessante artikelen voor dit bericht