Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Paulien

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Wij interviewden Paulien. Haar grootste passie is reizen. Samen met haar vriendin heeft ze haar eigen reisorganisatie opgezet: Footprint Travel. Met haar bedrijf wil ze mensen verrassen met ontmoetingen met lokale mensen en afgelegen plekjes in de natuur.

Naam: Paulien van der Geest

Leeftijd: 44

Woonplaats: Utrecht

Bezochte landen: Indonesië, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, India, Sri Lanka, Maleisië, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Marokko, Peru, Ecuador, USA, Rusland, Ierland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Turkije.  De laatste jaren ga ik vooral heel vaak terug naar bepaalde landen, zodat ik het land nog beter leer kennen,  ook de afgelegen plekjes!

Waarheen ging je laatste reis?

Mijn laatste reis was 7 weken kriskras door Sri Lanka. Hierdoor konden we de bekende hoogtepunten –waar ik hier niets over zal vertellen, want dat kun je overal lezen- combineren met minder bekende plekjes. Ik heb ontzettend genoten van het noorden, hier kon ik op eerdere reizen niet naar toe door de burgeroorlog met de Tamil Tijgers. Vers uit de Hollandse vrieskou kon ik mijn geluk niet op aan het geweldige strand van Kalpitiya en zag daar wel 2000 Spinner dolfijnen tijdens een boottocht! Vervolgens sliepen we in luxe safaritenten in het nauwelijks bezochte Wilpattu nationaal park, waar twee schichtige lippenberen tussen de bomen verdwenen voordat ik ook maar scherp kon stellen. In de heilige oude stad Anuradhapura bevonden we ons midden tussen de boeddhistische ceremonies van de lokale mensen. Jaffna in het noorden is hindoeïstisch en zó totaal anders dan de rest van Sri Lanka. We stonden wel even gek te kijken toen bij de Hindoeïstische Nallur tempel Ferry met ontbloot bovenlichaam rond moest lopen! Ga hier naar toe als je geniet van de kleine, gekke dingen van een jou onbekende cultuur.

Ik reisde 7 weken kriskras door Sri Lanka. Ik zag ongeveer 200 Spinner dolfijnen, sliep in luxe safaritenten, bezocht de heilige oude stad Anuradhapura en het centrale gedeelte van het land.

Wat betreft landschap is het centrale gedeelte van Sri Lanka absurd mooi, met prachtige bergen en groenen valleien met theeplantages. In de bergen van Knuckles hadden we de mooiste uitzichten op bergen en kwamen we helemaal tot rust. Bij Kitulgala hadden we de grootste lol met raften op de rivier en van rotsen roetsjen en springen tijdens het canyoning. En in Sinharaja ontdekten we kameleons, reuze eekhoorns, slangen en natuurlijk heel veel vogels in het regenwoud. We gingen bij een ontzettend spontane jonge vrouw thuis koken in Kandy. Haar dochtertje van 3 vond ons maar wat interessant, en haar moeder en grootmoeder woonden er ook, en zo hadden we 4 generaties op de foto! Ik vond het geweldig dat we een dagje deel waren van hun dagelijks leven.

Paulien - Little Adam's Peak
Genieten van het uitzicht bij Little Adam's Peak - © Paulien

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Met een vriendin een week lang naar Stockholm en omgeving; met 10 vriendinnen chillen op Ibiza; een retreat bij Madrid. De grote reis maken we altijd in de winter, en dat wordt Myanmar. Ik was in Myanmar voordat het land openging, en ik ben heel benieuwd hoe het daar nu is. Hoe gaat het nu met Mr Charles bij Hsipaw? Ik maakte dagelijks wandelingen met hem, en nu heeft hij 2 guesthouses. Ook ga ik op zoek naar nieuwe bijzondere plekjes en excursies voor onze reizigers. Ik wil bijvoorbeeld gaan wandelen in de onbekende Chin State, waar sommige oudere vrouwen nog traditionele gezichtstatoeages hebben. En een driedaagse trekking van Kalaw naar het Inle meer maken, waarbij je slaapt bij mensen thuis.

Paulien - Indonesië
Huizen op palen boven het water in Indonesië - © Paulien

Wat is je favoriete continent (of land)?
Indonesië om zijn ongelofelijke verscheidenheid. Eigenlijk is elke provincie (groot eiland of eilandengroep) een land op zich, met zijn eigen cultuur, taal, kleding en legendes. Je raakt dus nooit uitgekeken. (Alles bij elkaar opgeteld heb ik er zo’n 4 jaar doorgebracht en nog steeds niet alles gezien.) Het had beter de Verenigde Staten van Indonesië kunnen heten. De afstand van het westen naar het oosten van Indonesië is even ver als van Amsterdam naar Pakistan! Mijn pleidooi is dan ook: zie het niet als 1 land, maar ga 3-4 weken naar 1 eiland of eilandengroep en kom terug om een ander gedeelte te zien. Je kunt gemakkelijk alleen al een maand op mijn favoriete eilanden Sumatra of Sulawesi doorbrengen. Of eilandhoppen op de Molukken, of de Kleine Sunda eilanden Flores en Lombok als je veel van zee houdt.

Indonesië is mijn favoriete land. Ga 3 tot 4 weken naar een eiland of eilandengroep en kom later nog eens terug om het andere gedeelte te zien.

Paulien - Indonesië
Ik hou van Indonesië - © Paulien
Paulien - Indonesië
Indonesië - © Paulien
Paulien - Indonesië
Ga 3-4 weken naar 1 eiland of eilandengroep en kom terug om een ander gedeelte te zien - © Paulien

De natuur in Indonesië is ontzettend mooi, van jungle tot rijstvelden tot snorkelen bij tropische eilandjes. Je kunt er allerlei zeldzame dieren zien zoals mensapen als orang-oetans en gibbons, komodovaranen, tarsiers, proboscis apen met hun lange neus. De mensen zijn oprecht gastvrij, eerlijk, en hebben opvallend veel humor!

Paulien - Kaapstad
De Tafelberg in Zuid-Afrika - © Paulien
Paulien - Kaapstad
Het uitzicht vanaf de Tafelberg - © Paulien
Paulien - Kaapstad
Kleurrijke huizen - © Paulien
Paulien - Kaapstad
Ga absoluut eens paragliden vanaf de Tafelberg - © Paulien
Paulien - Kaapstad
We did it! - © Paulien

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Mijn favoriete stad is Kaapstad, en hier zou je gerust een week naar toe kunnen gaan. Met overal uitzicht op de Tafelberg is deze stad zo belachelijk mooi, dat ik er graag zou wonen. Soms doe ik dat voor mijn werk ook een maandje! Lucky me! In Kaapstad zelf raak je niet snel uitgekeken met een indrukwekkend bezoek aan Robbeneiland, Tafelberg (ga er wandelen of paragliden!), Kirstenbosch Botanische tuinen, de pinguïns van Simons Town, Kaap de Goede hoop, zeehonden bij Houtbay en de haven van Waterfront met zijn gezellige restaurants. Maar je kunt ook koken bij een Mama in de kleurrijke Bokaap. En als we er zijn, bezoeken we altijd onze vrienden van Jorvan Outreach, die leerlingen in de township een kans geven op goede scholing. Vanuit Kaapstad ben je in 1 á 2 uur op allerlei mooie plekken in de omgeving zoals de wijnlanden, walvissen bij Hermanus, of Nationaal Park de Hoop en West Coast Nationaal Park waar je kunt wandelen door fynbosch en langs de kust. Je kunt dus gemakkelijk een week stad combineren met een week in de omgeving van Kaapstad, zonder dat je echt een roadtrip hoeft te maken.

Kaapstad is zo belachelijk mooi, dat ik er wel zou willen wonen. Soms doe ik dat ook voor mijn werk een maandje.

Paulien - Oostkaap
Hout halen in de bossen en op het hoofd dragen - © Paulien
Paulien - Oostkaap
Met het hout kunnen we een vuurtje maken - © Paulien
Paulien - Oostkaap
Combineer de Oostkaap met Kaapstad of de Tuinroute - © Paulien
Paulien - Oostkaap
We maakten een kampeertrip, weg van het massatoerisme - © Paulien
Paulien - Oostkaap
De Oostkaap is dfe geboortegrond van Nelson Mandela - © Paulien
Paulien - Oostkaap
Vriendelijke locals - © Paulien

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
De Oostkaap provincie in Zuid-Afrika wordt door heel veel mensen overgeslagen. Wij trokken er een maand rond en we hebben enorm genoten. De Wildcoast is de geboortegrond van Nelson Mandela. Er zijn hier weinig toeristen en het is nog heel authentiek. Het bos van Hogsback lijkt zo uit Lord of the Rings te komen. Je verwacht elk moment dat er een hobbit achter een boom vandaan springt! We gingen in een Xhosa dorp broodbakken op een vuurtje. Eerst haalden we zelf hout uit het bos, wat we op ons hoofd moesten dragen, moeilijk! In Mount Zebra Nationaal Park maakten we te voet een cheeta tracking met een ranger, spannend! Nieu-Bethesda is een kunstenaarsdorp en de grond zit hier vol met pre-dinosaurus fossielen. Graaff-Reinet is een schattig Karoo dorpje, en tegen zonsondergang is de rotsformatie van de Vallei der Verlatenheid prachtig. Voor de Baviaanskloof heb je een 4WD auto nodig, maar wij sliepen in een berglodge die we wel konden bereiken met een normale hooggelegen auto. De eigenaar van de lodge nam ons mee op een tweedaagse kampeertrip in de wildernis, geweldige ervaring ver weg van het massatoerisme! Wij verbleven in een aantal safarilodges op privé reservaten ten oosten van Addo. Een privé reservaat is wat duurder omdat al je maaltijden en safari’s met een ranger in een jeep er al bij in zitten, maar het voordeel is dat het ook veel rustiger en dus natuurlijker is en de ranger de juiste plekjes weet te vinden. In Amakhala spotten we zelfs cheetas, wat niet vaak voorkomt. Een paar leeuwen probeerden antilopen te besluipen, maar ze werden gespot waarna ze het opgaven en waren ze zo aardig om voor ons te poseren. De ene keer sliepen we in avontuurlijke safari tenten, de andere keer in luxe boutique safari tenten, of juist in een super deluxe lodge. Dat is natuurlijk een geweldige afsluiter! Je hoeft dus niet altijd voor safari naar het Krugerpark en heel Zuid-Afrika in 1x te doen. Je kunt prima op safari in de Oostkaap en dit eventueel combineren met de Tuinroute en Kaapstad.

De Wildcoast is de geboortegrond van Nelson Mandela. In de Oostkaap vindt je weinig toeristen omdat ze het vaak overslaan. Het is hier nog heel authentiek.

Paulien - Kalaw Trekking in Myanmar
Aardige en nieuwsgierige mensen - © Paulien
Paulien - Kalaw Trekking in Myanmar
De Kalaw Trekking in Myanmar - © Paulien
Paulien - Kalaw Trekking in Myanmar
Met een aantal mensen heb ik nog altijd contact - © Paulien

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Mijn allergaafste ervaring was een jaar solo backpacken door Zuid-Oost Azie (Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië), Australië, Nieuw-Zeeland, en Taiwan. Ik had mijn goede baan als marketingmanager op gezegd en het was heerlijk om nergens aan gebonden te zijn. Ik bleef dus steeds langer dan de oorspronkelijk de bedoeling was! Onderweg kwam ik heel veel leuke mensen tegen van allerlei nationaliteiten. Het is nu 12 jaar geleden, maar met een aantal mensen heb ik nog steeds contact en ben ik zelfs op hun huwelijk geweest! Op deze reis vond ik een kampeertrip in de Kimberleys in Noordwest Australië geweldig. En ook Myanmar, toen nog nauwelijks bezocht, maakte grote indruk en vond ik enorm authentiek en fotogeniek. Cambodja werd alleen nog maar door backpackers bezocht. Heel bijzonder om 10 jaar later een aantal lokale mensen weer op te zoeken en te zien hoe het nu met ze gaat. Taiwan was ook een hele ervaring, weinig mensen spraken Engels en mijn Chinees kwam niet verder dan ‘Ni hao!’ Toch heb ik me 2 weken prima gered, en Taiwanezen die Engels spraken wierpen zich op als ware ridders om mij te helpen. Geweldig, wat een aardige mensen ook hier weer.

Paulien - Favoriete foto
Mijn ultieme reisgevoel: Etosha in Namibië - © Paulien
Paulien - Favoriete foto
Dieren verzamelen zich bij de waterpoel - © Paulien

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Mijn ultieme reisgevoel is een foto van Etosha, het beroemde Nationaal Park in Namibië. Omdat Namibië ontzettend droog en woestijnachtig is, verzamelen alle dieren zich rond de waterpoelen. Je hoeft hier alleen maar je auto neer te zetten en te wachten. Dan trekken de stromen springbokken, gemsbokken, zebra’s vanzelf aan je voorbij. Giraffes spreiden voorzichtig de benen om water te drinken, en springen een paar keer schichtig overeind, bang dat een leeuw ze bespringt. Die stofwolk in de verte blijkt een groepje olifanten te zijn. Een olifantenjong jaagt –heel stoer- een paar dieren aan de kant. Het is echt ‘The Circle of Life’ uit de Lion King. Bizar dat al die dieren door elkaar heen staan. In de avond kun je –met een glaasje wijn in de hand –bij verlichte waterpoelen kijken. Dan zie je vaak neushoorns en hyena’s. Ik kan hier uren en uren naar kijken. Sterker nog, we hebben bedacht dat we een muur in ons nieuwe Footprint Travel kantoor met een levensgrote foto van Etosha gaan beplakken. Zodat het elke dag lijkt alsof we op safari zijn. Tijdens mijn reizen heb ik nooit heimwee naar thuis. Maar als ik thuis ben heb ik wel heimwee naar dit soort magische momenten op reis.

Omdat het in Namibië zo droog en woestijnachtig is, verzamelen de dieren zich rond de waterpoelen. Dit is echt mijn ultieme reisgevoel. Ik kan er uren en uren naar kijken.

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
We hebben bij Papua gesnorkeld met whale sharks. Er waren er wel een stuk of 5, variërend van 5, 7 tot een joekel van 9 meter. Heel gaaf, maar ook nogal spannend, zo’n grote vis! Dan komt zo’n slagschip uit de diepte omhoog gezwommen, zijn mond wijd open. “Zeker weten dat ’ie echt alleen maar plankton lust?” dacht ik. In het begin duwde ik in paniek mijn vriend onderwater, omdat ik snel aan de kant wilde gaan, toen zo’n grote jongen recht op me af zwom. Het is nou niet dat zo’n whale shark zich iets van jou aantrekt, je bent maar een vlo voor hem. Eentje kwam omhoog onder mijn vriend, zonder dat hij het doorhad. Hij werd gewoon even opgetild door die whale shark. Niet normaal! Dan ben je een heel nietig figuurtje op deze aardkloot.

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Ik heb van 2 dingen spijt: dingen niet bezoeken en iets doen wat achteraf niet goed blijkt te zijn.
Niet bezocht: Toen ik net werkte ging ik backpacken in Peru en Ecuador. Ik had me niet echt goed voorbereid en dus ook nooit van de Galapagos eilanden gehoord. Vanaf Ecuador kun je daar naartoe vliegen, maar het is nog steeds best prijzig. Toen vond ik het teveel geld. Ik begrijp dat het nu heel druk bezocht is, dus ik heb spijt dat ik het toen niet heb gedaan. Daar heb ik wel van geleerd, je komt vaak maar één keer ergens dus ik ga er voor. Op wereldreis had ik al een paar jaar gewerkt, en toen kon ik alle gave dingen – met een vliegtuig over Bungles Bungles of helicopter over Mitchels Plains in West Australië wel doen. Ik dacht: Het is 24 uur vliegen, ik doe het nu!

Achteraf niet goed: Als backpacker wist ik niet dat er achter sommige attracties dierenleed schuilt. Dus ik heb een ritje op een olifant gemaakt en in de Tiger Temple tijgers geaaid. Nu we zelf een reisorganisatie hebben, heb ik me uiteraard verdiept in wat wel en niet verantwoord is. Nu adviseer ik onze reizigers wat wel en niet te doen. Soms is het heel lastig om te zien welke ‘rescue centers’ ook echt goed zijn voor de dieren en welke niet. Inmiddels weet ik waar ik op moet letten. Als je altijd jonge dieren ziet, die je mag aanraken en mee op de foto mag, terwijl er wordt gezegd dat deze dieren in het wild worden uitgezet, dan weet je dat het foute boel is. Een dier dat volledig door mensen wordt verzorgd, kan niet in het wild functioneren en in het wild worden uitgezet. En als ik er zelf niet uitkom, vraag ik dierenwelzijnsorganisaties zoals Stichting SPOTS, wat zij er van vinden.

Paulien - Solo reis
Wij proberen met onze eigen reisorganisatie onbekendere gebieden te ontdekken - © Paulien

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Ik ga nu dus heel vaak voor onze eigen reisorganisatie Footprint Travel terug naar een land om bepaalde plekjes of een wat onbekendere gebieden uit te proberen. Daarmee stel ik nieuwe reizen samen en schrijf ik blogs. Als ik door een land reis, hoor ik over bepaalde plekjes waar ik op dat moment geen tijd voor heb, ik krijg natuurlijk ook veel tips van onze contactpersonen in het land. Die tips verzamel ik totdat ik genoeg reden heb om terug te gaan! 😉

Wat is jouw ultieme reislied?
The Corrs Unplugged – Runaway

Tijdens mijn solo wereldreis had ik maar een paar cd’s die ik kon luisteren. Van Thailand naar Laos zat ik 2 dagen op een slow boat. Ik luisterde naar The Corrs Unplugged terwijl langzaam de oever aan me voorbij trok. De melancholieke muziek paste perfect. Zodra ik dat nummer hoor, zit ik weer op die boot.

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Mijn camera bescherm ik met mijn leven. Als ik in een boot zit die omdreigt te slaan, denk ik alleen maar aan hoe ik die camera droog aan de kant krijg. Terwijl mijn lotgenoten in de boot vooral denken aan de krokodillen in het water… Kwestie van prioriteiten 😉
Verder een Go Pro en bij het uitzoeken van een mobiele telefoon let ik erop dat ie een goede camera heeft (Samsung S8) zodat ik ook met mijn mobiel foto’s kan nemen. Soms heb ik even geen zin om een grote camera mee te nemen of wil ik een beetje onopvallend foto’s nemen.
Verder neem ik altijd oordoppen en een thermoshirt mee op reis. Die 2 items hebben me al door heel wat nachten in kleine bergdorpjes door de nacht geholpen!

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Japan! Een totaal andere cultuur. Bijzonder omdat het lang geïsoleerd is geweest. Daarbij ben ik Reiki Master en geef reiki cursussen, en reiki is ontstaan in Japan. Ik zou heel graag de cultuur willen kennen. Maar dan ook echt de tijd nemen, want van wat ik er over hoor en lees, laten Japanners laten zich niet zo snel kennen.

 

 

Bedankt Paulien voor je uitgebreide antwoorden en fraaie foto’s. Wat een ongelooflijk mooie baan heb je, dat je de onbekendere gebieden kunt ontdekken. Het is zeker hard werken als je er ook over moet schrijven, maar het is absoluut iets wat we bij Reizen & Reistips het leukste vinden. Ga zeker eens Japan bezoeken, want het schijnt er echt prachtig te zijn. Wil je Paulien en Footprint Travel ook volgen? Neem dan een kijkje op hun Instagram, Facebook, Twitter en YouTube pagina of bezoek hun website.

 

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Djura gelezen? Zij maakte samen met haar vriend een wereldreis en vertelt over haar geweldige ervaringen.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Stockholm

Gastartikel

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden

Denemarken en Zweden zijn twee prachtige Scandinavische landen die bekend staan om hun adembenemende natuur, rijke geschiedenis en bruisende steden. Een roadtrip is een geweldige manier om kennis te...

Eisenach, Duitsland

Stedent(r)ips

Hoogtepunten van Eisenach

Eisenach is een stad met een rijke geschiedenis, maar vooral beroemd vanwege de Wartburg. Niet voor niets staat het bekend als de Wartburgstad. Dit kasteel is nauw verbonden met de Duitse...

Over de auteur

Paulien van der Geest

Reizen is mijn grote passie. Vanaf dat ik mijn eigen geld verdiende maakte ik altijd een verre reis van een maand en ging een week op stedentrip. Ik zei tot twee keer toe mijn goed betaalde baan op om een jaar te gaan reizen. Op reis voel ik me in mijn element. Samen met mijn vriend besloten we om een eigen reisorganisatie op te zetten. Dat werd Footprint Travel. We vinden het leukste om onze reizigers te verrassen met ontmoetingen met lokale mensen, bijvoorbeeld door bij iemand thuis te koken of te eten. Ook houden we van mooie afgelegen plekjes in de natuur. We vinden het dan helemaal niet erg om een keertje basic te slapen, zodat je echt middenin die natuur zit en de meeste kans hebt om gave dieren te spotten. Daarna waardeer je een nachtje wat luxer met een warme douche en een lekker bed weer extra.