Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Robert

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Een aantal weken geleden werd een interview van mij geplaatst op Traveljunks.nl. Nu kaats ik de bal terug naar Robert, eigenaar van Traveljunks. Hij is een reiziger van de oude stempel. Bucketlists en hashtags zijn niet zijn leidraad als het om reizen gaat en het is geen sport om zoveel mogelijk landen te bezoeken. Robert vertelt over zijn laatste reis door Australië, zijn hike in Torres del Paine en wat zijn favoriete land is.

Naam: Robert

Waarheen ging je laatste reis?
Onze laatste reis ging naar Australië, waar we met een 4wd met daktent van Sydney naar Perth zijn gereden. We hebben meer dan 8000 kilometer gereisd en op meer dan 20 verschillende plekken overnacht. Kamperen deden we o.a. in nationale parken, georganiseerde campspots en aan zee tussen de duinen. We hebben enorm veel van Australië gezien, maar het is teveel om allemaal op te noemen. Conclusie is dat het een van de beste landen is om op eigen houtje te ontdekken. Het is enorm veelzijdig, kent prachtige natuurgebieden, heeft leuke steden en is uitermate veilig. Ideaal voor onze manier van reizen.

Traveljunks - Nullarbor
Onze 4wd met daktent in Australië - © Robert, Traveljunks

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Er staan een aantal reizen en/of bestemmingen op de planning, maar veel staat nog niet vast qua data. Concrete plannen hebben we alleen bij onze aanstaande roadtrip naar Zweden i.c.m. Denemarken (Kopenhagen) en eventueel Finland (Helsinki). We gaan vrienden bezoeken en zoveel mogelijk nieuwe plekken ontdekken. We zijn vaker in Zweden geweest, maar we hebben nog lang niet alles gezien.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Na meer dan dertig jaar individueel reizen kan ik geen favoriet meer noemen. Er zijn een aantal landen die ik als favorieten beschouw. Denk aan Mexico, het land dat ik inmiddels 5x heb bezocht. Zeer divers en een geweldig land om met openbaar vervoer te ontdekken. Ik wil reizigers graag aanraden ook een ander deel te bezoeken dan de Maya route. Deze is prachtig, maar er is zoveel meer. Denk eens aan de overweldigende Copper Canyon. Verder heb ik Australië, Zwitserland, Madagaskar, Cambodja en Japan hoog op mijn lijst met favorieten staan.

Traveljunks - Pink Lake
Pink Lake in Australië - © Robert, Traveljunks

Welke stad kan jij aanbevelen voor een stedentrip?
Binnen Europa zou ik snel Leuven, Edinburgh en Stockholm aanraden. Alle drie de steden zijn zeer mooi, heel sfeervol en hebben reizigers veel te bieden. Buiten Europa vind ik steden als Singapore, Sydney, Oaxaca en Hanoi erg leuk om er een aantal dagen door te brengen.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Madagaskar zou ik zeker aan willen raden. Ik heb het land twee maal mogen bezoeken en kan zeggen dat dit de meest bijzondere bestemming is die ik ooit bezocht. De natuur is uniek en het land heeft een heel eigen karakter. Het is niet het gemakkelijkste reisland, maar wel een van speciaalste die je kunt bezoeken.

Traveljunks - Miyajima
Miyajima, het tempeleiland van Japan - © Robert, Traveljunks

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
De treinreis van Chihuahua naar de kust bij de Zee van Cortez door de Copper Canyon staat absoluut op nummer een. Ik maakte de reis samen met mijn partner in 2007, toen dit gebied bij veel reizigers nog compleet onbekend was. Het prachtige gebied is oogverblindend mooi en onze reis was een aaneenschakeling van prachtige natuur en fijne ontmoetingen met de lokale bevolking. Dit is een reis die ik nooit meer zal vergeten.

Welke bestemming (of reis) vond je tegenvallen?
Thailand. Voor veel reizigers de eerste backpackbestemming en voor veel reizigers de eerste ervaring met een ver land. Voor ons kwam het een beetje als mosterd na de maaltijd, want we waren op dat moment al zeer ervaren reizigers. Het land voelde voor ons te zeer georganiseerd voor toeristen en het leek wel alsof je niet ontkwam aan het georganiseerde circus. Het land is prachtig, het eten geweldig en de mensen aardig, maar de klik met Thailand was er niet.

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Deze foto, van de beroemde “Torres” in Nationaal Park Torres del Paine is een van mijn favorieten. Niet alleen omdat we het geluk hadden deze vaak in nevel gehulde rotsen met zo’n strak blauwe hemel te mogen bewonderen, maar ook vanwege de niet lichte hike om er te komen. Torres del Paine behoort tot de mooiste gebieden die we ooit bezochten en de meer dan 9 kilometer lange hike naar boven viel niet bepaald mee. Dit uitzicht was uiteindelijk de beloning die we voor het zware werk kregen. Het kan haast niet beter 🙂

Traveljunks - Torres del Paine
La Torre in Torres del Paine - © Robert, Traveljunks

Welk bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
De Indri (Indri Indri), de grootste lemuursoort ter wereld. Tijdens beide bezoeken aan Madagaskar ben ik in Andasibe Mantadia National Park geweest om dit bijzondere dier te spotten. Beide bezoeken had ik geluk en mocht ik van dit prachtige dier genieten. Het is heel bijzonder om een uniek dier als de Indri te spotten in zijn natuurlijke omgeving.

Wat voor type reiziger ben je? (en hoe bereid jij je reis voor?)
Ik ben een combinatie van organiseren en op me af laten komen. Het hangt vooral af van de bestemming en hoe de reis gemaakt wordt. Meestal komt het op een grove planning aan met plekken die op de wenslijst staan. Tijdens de reis kan het dat de route moet worden omgegooid, of dat het precies zo verloopt zoals vooraf gedacht. Dat was ook tijdens de laatste reis het geval. Een grove planning van de route, maar uiteindelijk verliep de route en de indeling compleet anders. Dat is ook wel weer het leuke van reizen.

Traveljunks - Torres del Paine
Hiken in Torres del Paine - © Robert, Traveljunks

Heb je een reisblog? Wanneer ben je hiermee gestart en waar schrijf je over? Ben je anders gaan reizen sinds je je blog hebt? Doe je het alleen of samen met andere bloggers?
Ik ben in 2008 met Traveljunks.nl gestart en blog tot de dag van vandaag met grote regelmaat over de meest uiteenlopende bestemmingen en thema’s. Ik schrijf niet alleen over bestemmingen en geef tips, maar wil ook wel eens een kritische column over de reiswereld plaatsen. Ik ben pas later meer gaan letten op bepaalde dingen tijdens het reizen, maar in het begin hield ik geen rekening met mijn blog. Vooral plekken waar ik goede foto’s van wil hebben, daar merk ik aan dat ik er tegenwoordig meer tijd en aandacht aan besteed. Op Traveljunks kun je ook verhalen van gastbloggers lezers. Sommige bloggers houden het bij twee artikelen, maar anderen hebben weer meer dan tien artikelen voor Traveljunks geschreven. Het overgrote deel schrijf ik wel zelf.

Traveljunks - Azoren
In 2008 ben ik gestart met Traveljunks.nl - © Robert, Traveljunks

Wat is jouw ultieme reislied?
Dat is Down Under van Men at Work. Niet alleen is dat nummer zeer herkenbaar voor reizigers die Australië hebben bezocht, maar ook het filmpje is voor mij zeer herkenbaar. Ik ben nl. vroeger tijdens mijn eerste reis met een paar vrienden in zo’n Volkswagenbusje gaan reizen. Het lied en de video schreeuwen voor mij letterlijk reizen 🙂

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jouw onmisbaar op reis?
Mijn iPhone en mijn spiegelreflex. Met beide apparaten maak ik foto’s, maar met de iPhone doe ik o.a. ook navigeren, accommodaties boeken en informeren over de gebieden die we willen bezoeken. Afgelopen reis was vooral nieuwe informatie m.b.t. de bosbranden zeer belangrijk. Ik vraag me af hoe we dat vroeger zouden hebben opgelost.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Ik zou zeer graag het Noorderlicht met eigen ogen willen zien. Ondanks dat ik een koukleum ben en liever naar warme gebieden afreis, is dat een goede reden om een keer de kou op te zoeken.

***

Wil jij Robert blijven volgen? Volg hem dan op Instagram, Facebook, Twitter, YouTube en bezoek uiteraard regelmatig Traveljunks voor nog meer tips en reisinspiratie.

Meer interviews teruglezen? Vorige maand vertelden Joop en Mika over hun reiservaringen en reistips.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Robert

Mijn naam is Robert Schoolmeesters en ik ben een reiziger van de oude stempel. Hashtags en bucketlists zijn niet per se mijn leidraad als het op reizen aankomt. Ik bezoek landen gerust vaker dan één keer en heb er geen sport aan om zoveel mogelijk landen te bezoeken. Ik verplaats me het liefst op de motor, maar een reis met een 4wd met daktent sla ik ook niet af. Ik vind veel m.b.t. reizen leuk, alleen heb ik een enorme hekel aan bunkrooms en groepsreizen. Naast reizen ben ik gek op het draaien van vinyl en het bezoeken van concerten, sleutelen aan en rijden op oude Moto Guzzi’s en mag ik graag outdoorsporten.