Accommodaties

De volgers van Reizen & Reistips: Shamira en Niels

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. De afgelopen weken waren redelijk stil in deze rubriek, maar ik mag weer een mooi interview publiceren. In deze editie komen Shamira (blogger van Wander Rebel) en Niels aan het woord. Ze vertellen waarom Nieuw-Zeeland hun favoriete land is, welke onbekende plek in Zweden je eens zou moeten bezoeken en waarom je eens een stedentrip in Utrecht moet doen.

Namen: Shamira en Niels

Leeftijd: 29 en 33

Woonplaats: Utrecht

Bezochte landen: Australië, België, Bosnië en Herzegovina, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Indonesië, Israël, Italië, Kroatië, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Singapore, Slovenië, Spanje, Thailand, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Zweden en Zwitserland.

Waarheen ging jullie laatste reis?
Onze laatste grote reis ging naar Noorwegen, waar we een maand lang met onze zelfbouw camper hebben gereisd. Via Denemarken zijn we met de ferry overgestoken richting het Noorse Hirsthals. Vanuit daar hebben we een rondreis gemaakt langs de kust naar boven tot aan het kleurrijke stadje Trondheim, en vanaf daar weer terug via het binnenland. We hebben o.a. een hike gemaakt naar de Preikestolen, wild gekampeerd met uitzicht op een gletsjer in het Jostedalsbreen Nationaal Park, de beroemde Trollenroute gereden, een fjordcruise gemaakt over het UNESCO Nærøfjord, en muskusossen gespot in het Dovrefjell Nationaal Park. Dat laatste nationaal park ligt niet per se op een hele toeristische route, maar is echt een aanrader om te bezoeken als je er bent. Het park wordt ook wel het dak van Noorwegen genoemd en de omgeving is prachtig om te wandelen!

Shamira en Niels - Trollenroute in Noorwegen
Onze laatste grote reis ging naar Noorwegen. Hier hebben we onder meer de beroemde Trollenroute gereden - © Shamira

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?

We zijn bijna klaar met ons tweede zelfbouw project (Mercedes Sprinter), maar we hebben nog geen concrete reisplannen voor als deze klaar is. We hebben in Nederland nog wat werkverplichtingen en door corona hebben we ook niet zo de behoefte om ver weg te gaan. We kunnen grotendeels remote werken, dus waarschijnlijk gaan we een beetje rondreizen in de Benelux en Duitsland. Later in het jaar willen we richting het noorden of naar het zuiden van Europa. Daar zijn we nog niet helemaal over uit en hangt ook van de corona situatie af. We willen Noorwegen graag ook eens in de winter ervaren en eventueel combineren met bijvoorbeeld de Faeröer Eilanden en IJsland lijkt ons ook heel tof! Maar de wintermaanden doorbrengen in het warmere zuiden is ook wel aantrekkelijk. We zullen het zien!

Shamira en Niels - Sprinter Van
Onze Mercedes Sprinter, ons zelfbouw project - © Shamira

Wat is jullie favoriete land?

Nieuw-Zeeland! De natuur is daar echt fantastisch mooi en het is het perfecte land om daar roadtrippend en kamperend doorheen te reizen, zowel met de camper als met een tentje waarmee je ook super mooie meerdaagse hikes kan maken. Het is een land wat eigenlijk alles wel heeft. Vulkanen, gletsjers, geisers, fjorden, subtropisch regenwoud, toffe dieren om te spotten zoals de kiwi en een boeiende cultuur met de Maori. Wat wel grappig is, is dat we na terugkomst van deze reis (die o.a. ook naar Australië ging) ons eigen continent Europa veel meer zijn gaan waarderen. Er zijn hier zoveel verschillende landen en culturen bij elkaar dat is echt een feestje om in te mogen reizen! En hoewel we de cultuur wat minder interessant vonden lijkt Noorwegen qua landschap heel erg op Nieuw-Zeeland, dus zelfs daarvoor hoef je niet per se ver weg. Misschien dat daarom Noorwegen onze favoriete land in Europa is geworden.

Nieuw-Zeeland heeft eigenlijk alles: vulkanen, gletsjers, geisers, fjorden, subtropisch regenwoud, toffe dieren en een boeiende cultuur.

Shamira en Niels - Mount Cook, Nieuw-Zeeland
De natuur in Nieuw-Zeeland is fantastisch - © Shamira

Welke stad kunnen jullie aanbevelen voor een stedentrip?

Onze eigen stad Utrecht! We hebben niet zoveel met steden, maar Utrecht vinden we oprecht een hele leuke stad (al zijn we natuurlijk wel bevooroordeeld haha). Tijdens een roadtrip in het buitenland pakken we vaak wel wat steden mee, maar echt lang blijven we er nooit hangen. Stockholm, Kopenhagen en Berlijn vonden we wel erg leuk en zouden we ook best nog een keer naar terug willen, maar onze favoriete stad blijft toch Utrecht. Het mooie van Utrecht is dat alles lopend goed te doen is en de binnenstad ontzettend sfeervol is. Met de mooie oude grachtenpanden, de unieke werfkelders, de vele barretjes en restaurants, een uitgebreid winkelgebied en natuurlijk de Dom die als hoogste kerktoren van het land overal boven uitsteekt. En dat allemaal zonder de vele toeristen zoals in Amsterdam.

Shamira en Niels - Utrecht
In Utrecht is alles lopend goed te doen en de binnenstad is zeer sfeervol - © Shamira

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?

In Zweden bezochten we het Hoge Kusten gebied. We hadden er nog niet eerder van gehoord, maar kregen de tip van een local toen we tijdens een roadtrip vanaf Lapland via het binnenland weer terug in zuidelijke richting reden. De Hoge Kusten is de grootste landverhoging ter wereld als gevolg van het verdwijnen van het ijs uit de ijstijd. In die tijd lag er in het gebied 3 km dik ijs en dat was zo zwaar dat het land eronder de oceaan in werd gedrukt. Sinds het laatste ijs is gesmolten veert het land langzaam weer terug. Het terugveren zorgt voor een snelle landschapsverandering waarin nieuwe heuvels en eilanden ontstaan. Over zo’n 2500 jaar ontstaat er zelfs een landelijke brug tussen Zweden en Finland! Het gebied is te vinden in Ångermandland aan de westkust van de Botnische Golf en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wij waren er in het hoogseizoen en toen was het er echt super rustig, dus we hebben niet het idee dat veel toeristen hun weg hiernaartoe al hebben gevonden. Zonde, want je kan er echt prachtig wandelen, mountainbiken en kajakken. In het gebied staan ook veel trekkershutten waar je gratis gebruik van mag maken. Perfect voor meerdaagse wandeltochten!

De Hoge Kusten is de grootste landverhoging ter wereld als gevolg van het verdwijnen van het ijs uit de ijstijd.

Shamira en Niels - Hoge Kusten
Na een tip van een local gingen we naar het Hoge Kusten gebied in Zweden - © Shamira

Wat is de mooiste reis die jullie ooit hebt gemaakt?

Toch wel Nieuw-Zeeland, zoals ook naar voren kwam in het benoemen van ons favoriete land. We hebben daar zoveel toffe dingen gezien en gedaan. Van paragliden in Queenstown tot wildkamperen naast een turquoise blauw gletsjermeer en van een bezoek aan een Maori village tot sterren kijken bij het observatiecentrum Mount John in Tekapo. Wij hebben er bijna twee maanden rondgereisd met een klein zelfvoorzienend campertje en we kunnen anderen alleen maar aanbevelen om dat ook te doen. Nieuw-Zeeland is het perfecte land voor een roadtrip met de camper, maar neem er wel de tijd voor. Nieuw-Zeeland ligt helemaal aan de andere kant van de wereld en dus komen de meeste mensen er niet zomaar weer terug. Als je er dan toch een keer heen gaat, maak er dan echt wat mooist van en geniet!

Shamira en Niels - Nieuw Zeeland
We hebben twee weken rondgereisd door Nieuw-Zeeland in een klein zelfvoorzienend campertje - © Shamira

Welke bestemming (of reis) vonden jullie tegenvallen?

Bali. We hebben er niet veel tijd besteed, maar het is daar echt overal heel chaotisch en toeristisch. Eerlijk gezegd begrijpen we daardoor ook niet waarom het eiland toch zo populair blijft. Het is er zeker mooi, maar bijna geen enkele plek heb je meer voor jezelf, het stikt er van de scooters en er zijn helaas veel mensen (ook toeristen) die hun afval niet opruimen. Sigaretten worden gewoon in de natuur gegooid en plastic flesjes worden regelmatig op het strand achtergelaten. Dat we na een paar dagen allebei een heftige buikgriep opliepen hielp natuurlijk ook niet. Gelukkig was de host van de accommodatie waar we sliepen super vriendelijk en gastvrij. Hij kwam regelmatig vragen hoe het ging en reed met ons mee naar de dokter, en zijn vrouw bracht iedere keer wat gemberthee langs. Overigens vonden we heel veel locals super vriendelijk en gastvrij. Wat dat betreft was Bali zeker geen tegenvaller.

Shamira en Niels - Bali
Bali was niet onze favoriete bestemming - © Shamira

Wat is jullie favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?

Dit is niet de meest mooie foto, maar wel onze favoriet. De foto is in de buurt van Utrecht genomen toen we besloten om onze poes Saartje voor het eerst een keer mee te nemen in de camper die toen nog half af was. Ze is een echte binnenkat en toen we haar voor het eerst meenamen al 8 jaar oud. Het is dan niet zo makkelijk om een kat dan nog te laten wennen aan dit soort ‘avontuurlijke’ uitstapjes. Ze was dan ook erg schrikkerig, maar tegelijkertijd won haar nieuwsgierigheid het en durfde ze steeds meer op ons te vertrouwen. Sindsdien bouwen we het rustig op en gaat ze steeds vaker mee op pad. Een super avontuurlijke poes zal ze nooit worden, maar het is echt super leuk dat ze zich steeds vertrouwelijker voelt in de camper en we haar daardoor steeds vaker mee op reis kunnen nemen.

Shamira en Niels - Favoriete foto
Onze favoriete foto met Saartje - © Shamira

Welk bijzonder dier hebben jullie al eens gezien op reis?

We hebben bijzondere dieren zoals muskusossen, dolfijnen, kangaroos, pinguïns en koala’s in het wild gezien, maar de dingo was misschien wel het meest bijzonder. Vooral omdat het totaal onverwachts was en er ineens een dingo voor ons campingtafeltje voorbij wandelde. Niet een plek waar je dat verwacht en helemaal niet zo dichtbij. Eerder zagen we er ook al een paar tijdens een paar dagen Fraser Island met onze eigen 4×4 auto, maar daar konden we ze veilig vanaf een afstandje bekijken. Helaas hebben we er geen foto van gemaakt.

Shamira en Niels - Fraser Island
Op Fraser Island zagen we een dingo voor ons campingtafeltje voorbij wandelen - © Shamira

Wat voor type reizigers zijn jullie?

We zijn gek op roadtrippen en sinds onze reis naar Nieuw-Zeeland hebben we ook echt de voordelen van reizen met een camper ontdekt. Je hebt altijd het comfort van een eigen huisje op wielen bij je, als locatie-onafhankelijke ondernemers hebben we ook gelijk een mobiele werkplek bij ons en je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Wildkamperen is soms wel een uitdaging en niet overal toegestaan, maar in Europa zitten we met een camper niet vast aan het reserveren van vliegtickets en accommodaties. Als het even kan kamperen we off-grid en anders het liefst op natuurkampeerterreinen of kleine campings. We kunnen dus ergens langer blijven als we het naar ons zin hebben en snel weer verder rijden als een plek toch minder leuk is dan gedacht. Plannen doen we dan ook niet echt (behalve als we voor ons werk op pad gaan). We maken vaak wel globaal een route, maar dat is het dan ook. Het mooie van Europa is ook dat we binnen relatief korte afstand overal naartoe kunnen en ontzettend veel verschillende landen en culturen hebben. En op deze manier kunnen we onze poes Saartje dus ook veel vaker meenemen 🙂

In Europa kunnen we binnen relatief korte afstand overal naartoe en zijn veel verschillende landen en culturen. En zo kan onze poes Saartje ook mee.

Shamira en Niels - Saartje
Poes Saar mag ook mee op reis - © Shamira

Hebben jullie een reisblog?

Shamira is in 2015 gestart met de reisblog Wander Rebel. Dit is een blog voor de bewuste reiziger die op zoek is naar een vrije manier van wonen, werken en reizen. We zijn niet per se anders gaan reizen door de blog, maar sinds het bloggen een belangrijk onderdeel is geworden van Shamira haar inkomen gaat er wel meer tijd zitten in voorbereiding en werk op locatie. De focus van de blog ligt op vanlife, locatie-onafhankelijk ondernemen en duurzaamheid. Vooral op het gebied van een eigen camper bouwen en locatie-onafhankelijk ondernemen is de blog echt een belangrijke niche geworden. Veel lezers gebruiken de blogartikelen voor informatie om zelf een camper te bouwen en om inspiratie op te doen om onderweg je geld te verdienen. Shamira runt de blog in principe alleen, maar Niels werkt af en toe wel mee aan projecten en het technisch onderhouden van de website. Zo hebben we samen een e-book geschreven over het zelf bouwen van een camper. Met een 10-stappenplan nemen we lezers mee tijdens het hele bouwproces: van het aanschaffen van de juist bus en het isoleren van de ruimte binnen tot het berekenen van de elektracapaciteit en het omkeuren van de bus naar camper. Super leuk om naast het schrijven van blogartikelen ook dit soort eigen werk uit te brengen!

Wat is jullie ultieme reislied?

We all believe van Sean Koch (https://www.youtube.com/watch?v=XfJVsH1bKqY)

Welke apparatuur en gadgets zijn voor jullie onmisbaar op reis?

We kunnen allebei locatie-onafhankelijk werken waardoor onze laptops, telefoons en camera echt onmisbaar zijn op reis. We hebben allebei een compacte 13 inch laptop, een compacte smartphone en een Sony A6000 met een klein setje lenzen. Shamira is vooral erg blij met onze 24 mm f1.8 primelens. Een primelens vraagt wat creativiteit van je als fotograaf (zoomen met je voeten), maar als het kan schiet Shamira alleen nog maar met deze lens. Geen gedoe met zware tassen en lenzen wisselen (ze is erg minimalistisch en efficiënt ingesteld haha). Ze is vooral fan van de kwaliteit en mooie scherptediepte van deze lens.

Shamira en Niels - Lens
Shamira is vooral erg blij met onze 24 mm f1.8 primelens - © Shamira

Tot slot: naar welke bestemming zouden jullie dolgraag nog heen willen?

Het lijkt ons heel tof om onze camper een keer te laten verschepen naar Noord-Amerika en daar vanaf Alaska helemaal richting Argentinië te reizen. Deze route wordt ook wel de Pan-Amerikaanse weg/Panamericana genoemd en is een netwerk van wegen die de uiteinden van het Amerikaanse continent met elkaar verbindt. Deze kant van de wereld hebben we nog nauwelijks bezocht, dus we zijn reuze benieuwd!

 

***

Shamira en Niels, hartelijk dank voor dit interview. Het lijkt me geweldig om je vaste thuisbasis met regelmaat te verlaten voor een huis en kantoor op wielen. Wat super leuk dat jullie poes Saartje meenemen op reis! Ik zou willen dat onze kat ook wat avontuurlijker zou zijn ingesteld. Met hem is geen land te bezeilen vrees is.

Willen jullie Shamira en Niels blijven volgen tijdens hun komende avonturen? Volg hun dan op Instagram, Facebook of bezoek de website van Wandel Rebel.

Meer interviews teruglezen? Eerder dit jaar mocht ik Elisa van Flitter Fever interviewen.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en reistips van anderen. Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Over de auteur
Over de auteur

Shamira en Niels

Hi! Ik ben Shamira van Veenendaal. Blogger, fotograaf en gek op reizen. Als locatie-onafhankelijke ondernemer ruil ik mijn vaste thuisbasis in Utrecht regelmatig in voor mijn eigen huis- en kantoor op wielen. Soms reis ik alleen, maar vaak genoeg ook samen met mijn man Niels die werkzaam is als freelance netwerk engineer. Als zelfstandig ondernemers zijn we gelukkig erg vrij om regelmatig en soms voor langere periode op reis te gaan. Onze poes Saartje gaat dan ook weleens mee. Onze passie voor reizen met een (zelfbouw) camper, locatie-onafhankelijk ondernemen en duurzaamheid delen we graag met anderen via onze blog Wander Rebel.