Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Shirley

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. Afgelopen maand interviewden we Shirley. Zij vertelt over haar reiservaringen en deelt haar tips over onder meer Istanbul, Myanmar en Cuba.

Naam: Shirley

Leeftijd: 34 jaar

Woonplaats: Geldrop

Bezochte landen:Australië, Kenia, Thailand, Myanmar, VS (Florida) Cuba, Egypte, Turkije, Spanje, Italië, Hongarije, Portugal, Noorwegen, Bulgarije, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Ierland

Shirley - Myanmar
Zonsondergang in Myanmar - © Shirley

Waarheen ging je laatste reis?

De laatste “grote” reis die ik heb gemaakt was naar/door Myanmar in februari 2017.  Een collega was er een aantal jaar geleden en heeft mij enthousiast gemaakt. Zelf ben ik gecharmeerd van landen waar massatoerisme nog niet geheel overheerst, al is dat in Myanmar ook aan het veranderen de laatste jaren. We hebben een ticket geboekt en onze eerste overnachtingen in Yangon. Van daaruit hebben we de rest van de reis ter plaatse geregeld. Uiteraard hebben we van te voren enigszins bepaald welke plekken we graag wilden bezoeken. In hetzelfde jaar hebben we ook nog een aantal dagen in eigen land doorgebracht. Ik vond het tijd worden om de Waddeneiland te bezoeken, onze keuze viel op Ameland. Hier hebben we heerlijk gewandeld en vooral gefietst. Ondanks dat het dichtbij is, echt een aanrader.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Ik vind het lastig om een keuze te maken. Zuid Amerika staat bijvoorbeeld ook nog op mijn wensenlijstje maar tot op heden ben ik nog niet op dit continent geweest. Ik zou graag eens naar Zuid-Amerika willen reizen door mijn liefde voor dans en Latijn-Amerikaanse muziek. De passie die de Zuid-Amerikanen uitstralen kennen de westerse mensen voor mijn gevoel niet. Daarnaast is het landschap divers. In Argentinië zijn er ijsgletsjers, watervallen (bijvoorbeeld de Iguazu), maar ook droge landschappen en gebergtes. Maar eigenlijk heeft ieder continent wel z’n charme, want ook Europa heeft mooie bestemmingen.

Shirley - Boedapest - Hongarije
Een bijzonder monument aan de oevers van de Donau - © Shirley

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?

Mijn laatste stedentrip was naar Boedapest. Mijn vriend moet daar wel eens heen voor zijn werk en stuurde tijdens zijn werkverblijf natuurlijk wat mooie foto’s door. Zo is mijn interesse in deze stad ontstaan en vervolgens zijn we samen naar Hongarije gegaan om de toerist uit te hangen in Boedapest. Aanraders: De burcht van Boeda, het parlementsgebouw en het meeste bijzondere vond ik persoonlijk de schoenen aan de Donaukade. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd. Ga ook zeker in een hummusbar eten!

Bijzonder vond ik het monument aan de Donaukade. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd.

Shirley - Dublin - Ierland
De authentieke gebouwen van Dublin - © Shirley

Met mijn ouders en broertje ben ik een weekend naar Dublin geweest. Het was een cadeau van ons aan mijn ouders voor hun huwelijksjubilbeum, vader/moederdag en verjaardag in één. Bijzonder om dit als gezin te doen en ook een heerlijke stad. Overal was live muziek te horen, authentieke gebouwen en lekkere biertjes!

Shirley - Istanbul - Turkije
Een lokale markt in Istanbul - © Shirley
Shirley - Istanbul - Turkije
Typisch Turks eten tijdens de bruiloft van mijn vriendin in Istanbul - © Shirley

Een andere stad die ik reeds twee maal heb bezocht is Istanbul. Één keer als de “standaard toerist” en de tweede keer voor een bruiloft van een vriendin van mij. Dat is ook een bijzonder manier om een stad te bezichtigen. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen en absoluut niet aan mij voorbij wilde laten gaan. Zo zag ik de minder toeristische kant van de stad en hoe vaak maak je nou een bruiloft mee in een ander land en met een cultuur? Omdat we voor onze vriendin kwamen, zijn we niet specifiek op zoek gegaan naar bezienswaardigheden. We hebben de ferry genomen naar Kadikoy, het Aziatische gedeelte van de stad. Deze wijk is stukken minder toeristisch. Hier kom je meer terecht in het alledaagse leven van de Turkse mensen. Zo liepen we door over een lokale markt en hebben we allerlei typische Turkse gerechten gegeten bij de moeder van mijn vriendin thuis. Tevens waren we aanwezig bij een Henna Feest voorafgaande aan de bruiloft. Een huwelijksvoltrekking in Turkije is heel anders dan wij in Nederland gewend zijn. Mijn tip: mocht je ooit een uitnodiging krijgen voor een bruiloft in het buitenland dan doen! Gebruik geen excuses, zit je krap bij kas zoek dan naar oplossingen. Zoiets maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee en is een unieke ervaring!

Indien je ooit een uitnodiging krijg voor een bruiloft in het buitenland, aarzel niet en ga! Het is een unieke ervaring en zoiets maak je misschien maar één keer in je leven mee.

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Op dit moment volg ik een dame via Instagram (zie: @estherbabyccino) die met haar gezin en een camper een kleine rondreis maakt. Via Istanbul en Griekenland zijn ze terecht gekomen in Albanië. De foto’s die zij plaatsen op hun account zijn prachtig. Dat soort bestemmingen trekt mij persoonlijk heel erg!

Shirley - Trinidad - Cuba
De sfeervolle straten van Trinidad - © Shirley

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
Aan iedere reis heb ik mooie herinneringen en mooie ervaringen opgedaan. Zoiets wordt je nooit meer ontnomen. Één van die mooie reizen was naar Cuba. Ik ben gecharmeerd van landen waar de westerse wereld nog niet zo veel invloed heeft gehad de afgelopen jaren en Cuba is een van de landen waar je de charme hiervan nog terug vindt. Mijn persoonlijke aanrader: een avondje tango dansen op live muziek in het kleurrijke Trinidad (Werelderfgoedlijst Unesco) en slaap bij mensen thuis via Casa Particular.

Ga een avondje tango dansen op live muziek in het kleurrijke Trinidad en ga bij mensen thuis slapen via Casa Particular.

Shirley - Valle de Vinales - Cuba
Cuba was één van de mooie reizen die ik heb kunnen maken - © Shirley

Toen ik Cuba bezocht ging ik mee met een georganiseerde singlereis en heb ik alleen in hotels geslapen en dus jammer genoeg niet bij de mensen thuis. Wel hebben we met de groep gegeten bij mensen tijdens. Heel knus en smakelijk gegeten! Als je van dansen en muziek houdt, ga dan op zoek naar een locatie waar een lokale salsaband speelt en ga dansen! Of geniet van de dansers en het plezier en de passie die zij uit stralen. Grote kans dat je bij het Plaza Mayor van Trinidad hiervan kunt genieten. Voor mij iets wat je zeker moet beleven als je een reis door Cuba maakt!

Shirley - Myanmar
Kinderen in Myanmar spelen met besjes en een hark - © Shirley
Shirley - Myanmar
Het ultieme bewijs dat kinderen niet veel nodig hebben om plezier te hebben - © Shirley

Wat is je favoriete reisfoto en wat is het verhaal erachter?
Zelf ben ik niet heel erg van het fotograferen. Ik probeer vooral te genieten van de momenten en leg af toe wat vast om later op terug te kunnen kijken. Tijdens mijn reis door Myanmar maakte ik een foto waar ik goede herinneringen aan beleef. Tijdens een tweedaagse trekking hebben we in een dorp bij de lokale bevolking overnacht. Op een gegeven moment zag ik daar een aantal kinderen spelen met besjes en een hark. En een lol dat ze hadden! Deze foto is voor mij het ultieme bewijs dat kinderen geen bergen speelgoed nodig hebben om te kunnen spelen en gelukkig te zijn. Wij volwassenen zouden ook eens wat minder materialistisch mogen zijn.

In Myanmar zag ik kinderen spelen met besjes en een hark Het ultieme bewijs dat kinderen niet veel nodig hebben om een hoop plezier te hebben.

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
Tijdens de zonsondergang op Kangaroo Island in Australie heb ik dolfijnen uit de zee zien springen. Op dit eiland hebben we ook pinguïns mogen bewonderen. Dat vond ik toch vrij uniek.

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Het heeft geen zin om ergens spijt van te hebben. Je kunt beter nagenieten en koesteren van wat je wel hebt kunnen en mogenzien. Bovendien ik ben nog jong. Wie weet wat het leven mij nog gaat brengen en wellicht kom ik op sommige bestemmingen nog eens terug!

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Ik lees veel op internet, bijvoorbeeld blogs van andere reizigers. Meestal koop ik ook een Lonely Planet of Capitool. Tijdens onze laatste ‘grote reis’ door Myanmar hebben we niet veel geboekt vooraf. We hebben toen veel gebruikt maakt van Tripadvisor voor het zoeken naar geschikte accommodaties en restaurants. Via Tripadvisor hebben we ook een goede organisatie gevonden voor een trekking die we hebben geboekt.

Wat is jouw ultieme reislied?
Buena Vista Social Club – Chan Chan

Kanoma – Lambada

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Buiten een telefoon en de oplader neem ik eigenlijk weinig apparatuur mee. Ter voorbereiding van onze reis naar Myamar hebben we een waterdichte zak gekocht bij een outdoor winkel. Het enige moment waarop we deze goed konden gebruiken waren we op trekking en hadden we dus alleen een kleine rugzak bij ons en lag die waterdichte zak al op de bestemming waar wij nog moesten aankomen.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Hoog op mijn lijstje staat Argentinië. Dit land heeft een zeer gevarieerd landschap en het lijkt me prachtig om het eens te bezoeken. Ik ben dol op dansen dus het idee van het zien van een danspaar wat een vurige tango danst in de straten van Buenos Aires is ook iets wat mij erg trekt. Mocht het binnen Europa worden dan zou Albanië op mijn wishlist staan.

Ik zou graag nog eens een danspaar een vurige tango zien willen dansen in de straten van Buenos Aires.

 

 

Bedankt voor dit interview, Shirley. Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap. Wie weet kun je samen straks met je gezin ook mooie reizen beleven zoals het koppel dat je volgt op Instagram en kun jij ook nog eens de salsa dansen in de straten van Buenos Aires.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Heb jij ook al het interview met Tjapke gelezen? Zij laat ons zien dat er in Europa nog veel moois te ontdekken valt.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Karahan Tepe - Turkije

Reistips

Karahan Tepe, het kleinere Göbekli Tepe

De regio Zuidoost-Anatolië in Turkije staat bol van de geschiedenis. Göbekli Tepe is bijvoorbeeld de meest bijzondere prehistorische locatie ter wereld. Volgens archeologen dateert dit...

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Wandelingen

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip. Het compacte centrum is eenvoudig te voet te verkennen en heeft tal van interessante bezienswaardigheden. Wil je de ‘drukte’ van de stad even...

Churfranken - Lekker eten

Gastartikel

4 x gezond eten én genieten op vakantie

We willen allemaal graag fit en uitgerust terugkomen van vakantie. Vaak is het omgekeerde het geval. Bij thuiskomst zijn we vermoeid en voelen we ons sloom. De oorzaak ligt vaak in een combinatie van...

Over de auteur

Shirley

Op jonge leeftijd bezocht ik zonder mijn ouders mijn buurmeisjes die met hun ouders naar Zwitserland waren geïmmigreerd. Ik ben dus al vrij vroeg begonnen met erizen. Gezien mijn interesse in verschillende talen heb ik de opleiding toeristische informatie gevolgd en vervolgens heb ik zes jaar lang met veel plezier op een reisbureau gewerkt. Inmiddels werk in niet meer in deze branche, maar reis ik nog wel graag. Op dit moment ben ik hoog zwanger. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe mijn reizen en vakanties er uit gaan zien met kind.