Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Yvonne

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste reismomenten en welke tips zou jij met mij en de andere lezers willen delen? Om mijn volgers beter te leren kennen, kunnen jullie een vragenlijst invullen en deze opsturen samen met enkele foto’s. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op Reizen & Reistips. In dit interview komt Yvonne aan het woord. Samen met haar twee kinderen en haar man heeft ze al flink wat reizen gemaakt en er staan nog heel wat reizen op de planning voor de komende maanden. Haar reisverhalen bundelt ze op haar website yvonnevanderlaan.nl

Naam: Yvonne

Leeftijd: 42

Woonplaats: Elst

Bezochte landen: Een hele rij; vrijwel alles in Zuid-Oost Azië, Israël, Marokko, Egypte, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Peru en vrijwel alle landen in Europa, hoewel we in het Zuidoosten nog wel wat te ontdekken hebben. Misschien vergeet ik nog wel wat, maar ik ben nooit zo van de lijstjes.

Waarheen ging je laatste reis?
Deze zomer maakten we een roadtrip door Europa. Via Wenen reisden we naar Roemenië, waar we bijna 4 weken genoten van dit relatief onontdekte land. Via Praag reisden we weer terug naar huis. Roemenië heeft ons echt verrast. De natuur is nog onaangetast. Je kunt er uren wandelen zonder iemand tegen te komen, op een paar beren na misschien. 😉 De mensen zijn er super gastvrij en enthousiast om je te zien. Tijdens onze 6 dagen op het Transsylvaanse platteland verbleven we in een geweldige homestay, waar we volop de kans hadden om het dorpse leven en haar bewoners te leren kennen. We maakten ritjes te paard en met paard en wagen, bezochten eeuwenoude stadjes, weerkerken en kastelen. Het land voelt nog heerlijk avontuurlijk aan.

Roemenië heeft ons echt verrast. De natuur is nog onaangetast. Je kunt er uren wandelen zonder iemand tegen te komen, op een paar beren na misschien

Yvonne - Roemenië
Deze zomer maakten we een roadtrip door Europa. We bezochten onder meer het Transsylvaanse platteland - © Yvonne

Staat er al een nieuwe bestemming op de planning?
Heb je even? Als ik geen reis op de planning heb, is er iets mis. Op het moment dat jij dit leest zijn we waarschijnlijk op Sardinië, of net weer terug. We willen een weekje van de najaarszon genieten, zo nu en dan aan één van die geweldige stranden, maar ook een aantal toffe hikes maken, bootje varen en cultuur snuiven. In de Kerstvakantie gaan we eilandhoppen op Kaapverdië. We zijn dan op de minder bezochte eilanden Sao Vicente en Santo Antao. In februari gaan we terug naar Marokko, dit keer om de woestijn in te gaan. In mei maken we opnieuw een roadtrip, dit keer naar de Spaanse regio Navarra. En komende zomer gaan we terug naar Afrika, om Namibië te ontdekken.

Wat is je favoriete continent (of land)?
Heel eerlijk vind ik elk land en elk werelddeel wel wat hebben. Ik mag me wel graag verwonderen, dus zijn bestemmingen die anders zijn dan thuis favoriet. Onze reis door Roemenië is relatief dichtbij huis, maar het voelde als zo’n andere wereld, dat we het fantastisch vonden. Ook in het Midden-Oosten voelen we die verwondering. We vinden het heerlijk om door stoffige straatjes te dwalen, de geur van kruiden en knoflook uit de eenvoudige huizen te ruiken, terwijl de oproep voor het gebed uit de dichtstbijzijnde minaret klinkt. Het werelddeel waar we het meeste gezien hebben is Azië. Het prijsniveau en de lekker gekke plekken die je er hebt, zorgen ervoor dat we keer op keer die kant op trekken. India heeft een speciaal plekje in ons hart. We reisden er 2 maanden tijdens onze lange reis van 2007-2009, hielpen een maand bij een straatkinderenproject en trouwden er zelfs. We hebben 2 meiden van het project 10 jaar lang gesponsord, zodat ze naar school konden en zijn elke 2 jaar terug gegaan om hen en de andere bekenden op te zoeken. Inmiddels is het helaas alweer 4 jaar geleden dat we er waren, nu onze kinderen leerplichtig zijn, is het een stuk lastiger om buiten de hete zomermaanden naar India te reizen.

India heeft een speciaal plekje in ons hart. We reisden er 2 maanden tijdens onze lange reis van 2007-2009, hielpen een maand bij een straatkinderenproject en trouwden er zelfs.

Yvonne - India
India heeft een speciaal plekje in ons hart - © Yvonne

Welke stad kan jij aanbevelen voor een citytrip?
Leipzig! Deze stad in het oosten van Duitsland bezochten we vorige maand voor een paar dagen en wat een leuke stad is dat! We reden er rond in een Trabant, bezochten gaaf industrieel erfgoed, vaak in combinatie met kunst en zagen de kleurrijkste streetart. In de waterwegen van de stad kun je kanoën en als je van urbexfotografie houdt kun je jezelf in deze stad helemaal uitleven. Er zijn nog heel veel leegstaande, vervallen, maar interessante gebouwen die erom vragen gefotografeerd te worden. Heb je een lang weekend vrij, dan kan ik Leipzig van harte aanbevelen. In minder dan 6 uur rijd je er naartoe.

Yvonne - Leipzig
In Leipzig hebben we in een Trabant gereden - © Yvonne

Welke bijzondere/onontdekte locatie zouden wij moeten bezoeken?
Niet erg ver van de Borobudur, de bekendste bezienswaardigheid van Java en waarschijnlijk van heel Indonesië, is een andere bijzondere plek. In Windusari vind je onaards mooie rijstterrassen, een dorpje waar amper een toerist komt en waar niks speciaals te zien is en tegelijk ZO veel. Het dorpje is een typisch Javaans dorpje, met steile straatjes, tussen de rijstterrassen, waar het leven haast nog precies zo is als een eeuw geleden. Jij bent waarschijnlijk de bezienswaardigheid hier en het ongedwongen contact met de nieuwsgierige bewoners is wat het zo leuk maakt. In een half uur tot een uur wandel je naar een eeuwenoude tempel, die op het moment van ons bezoek compleet afgebroken en gerestaureerd werd. De uitzichten achter elke bocht zijn nóg mooier en groener en je deelt het pad met de locals, die met rijst, aarde en hout heen en weer lopen. Terug in het dorp kun je de mannen in de weer zien met hun geliefde duiven en andere vogels, terwijl een boertje naar huis loopt met z’n drie buffels. Onontdekt, niks speciaals, maar heel mooi!

Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
In 2007 vertrokken we voor onbepaalde tijd naar Azië en het Midden-Oosten. We maakten ene reis langs highlights en onontdekte parels en reisden en leefden low-budget en veelal met de lokale bevolking. Vliegen hebben we amper gedaan, dus we zagen de landschappen en de gezichten onderweg veranderen. Ik kan iedereen aanraden eens een lange reis te maken en dat in een zo rustig mogelijk tempo te doen, echt de tijd nemen om een land te ervaren en haar bevolking te leren kennen. Bekende bezienswaardigheden kan overal, maar het zijn juist de mensen die een land haar charme geven.

Yvonne - Onze lange reis van 2007 tot 2009
Van 2007 tot 2009 zijn we naar Azië en Midden-Oosten afgereisd - © Yvonne

Wat is je favoriete en/of mooiste reisfoto en wat is het verhaal erachter?
De afgelopen jaren heb ik veel foto’s gemaakt en er zijn er veel die extra speciaal voor me zijn. In de meeste gevallen staan er mensen op de foto, die we onderweg ontmoet hebben. Deze foto hebben we uitvergroot in onze woonkamer hangen en is genomen in Amtoudi, een onontdekte parel in de Anti-Atlas. Het was de eerste keer dat we als gezin naar Marokko reisden en samen met een lokale gids klommen we de berg op, naar de ruïnes van de eeuwenoude Agadir, een versterkte graanschuur. Deze klim is best pittig met jonge kinderen, dus we waren super trots dat het lukte. Het uitzicht was de extra beloning.

Yvonne - favoriete reisfoto
Deze foto hebben we uitvergroot in onze woonkamer hangen en is genomen in Amtoudi - © Yvonne

Welke bijzonder dier heb jij al eens gezien op reis?
De dieren in Afrika vind ik allemaal heel bijzonder om in het echt te zien. Dat je gewoon een giraffe, een zebra of een neushoorn in haar eigen omgeving van dichtbij kunt zien is toch heel speciaal?

Heb jij ooit ergens spijt van gehad op reis?
Spijt heb ik nooit. Waarom zou ik? De reizen die we kunnen maken zijn geweldig en er is een reden waarom de reis gaat zoals deze gaat. Op het moment dat het me niet meer lukte de klim naar Poon Hill te maken in de bergen van Nepal, baalde ik daar wel heel erg van. Door omstandigheden hadden we twee dagen achter elkaar een té lange afstand gelopen, waardoor ik mezelf overbelast heb. Het lukte me niet meer de extra kilometers naar Poon Hill te klimmen en uiteindelijk kozen we ervoor om in een jeep terug naar Pokhara te stappen. Spijt heb ik niet, wel de wens om terug te gaan en alsnog Poon Hill te beklimmen.

Yvonne - Nepal
Spijt heb ik nooit, maar ik baalde dat het me niet meer lukte de klim naar Poon Hill te maken - © Yvonne

Hoe bereid jij je voor op een reis?
Ik ben een planner. Ik heb echt zo veel plezier van de voorbereiding van een reis. Uren lang zoek ik de mooiste plekken, benader ik mensen die me de beste onontdekte plekjes kunnen laten zien en boek, annuleer en kies ik toch weer een andere accommodatie. Ik start altijd met het bepalen van een globale route en met kijken welke plekken op die route zich lenen om als uitvalsbasis voor dagtrips te dienen. Reizen met kinderen betekent dat je jezelf niet elke dag wilt verplaatsen en daarom kies ik de accommodaties strategisch uit. Ik ga liever voor een dagtrip met wat langere reisafstand dan nóg een extra overnachtingsplek. Als ik de slaapplekken geboekt heb ga ik op zoek naar meer bezienswaardigheden en als we eenmaal ter plaatse zijn vraag ik vaak aan de locals of ze nog tips hebben voor niet te missen plekken. Zo kan het dat de exacte invulling van de reis nog wat verandert, maar de grote lijn blijft gelijk.

Wat is jouw ultieme reislied?
Eerlijk gezegd heb ik dat niet echt. Ik vind het op reis heerlijk om naar de muziek van het land te luisteren. Op dit moment zit er in de cd-speler een cd van een lokale Roemeense band, die we daar afgelopen zomer gekocht hebben.

Yvonne - Muziek op reis
Muziek op reis - © Yvonne

Welke gadgets en apparatuur neem jij altijd mee op reis?
Mijn Canon 5D met 4 verschillende objectieven is de belangrijkste apparatuur. Deze camera heb ik al meer dan 10 jaar en sommige objectieven al langer. Ik ben trouwens aan het rondkijken naar een kleinere systeemcamera, omdat het gewicht dat ik nu altijd mee moet sjouwen me tegen gaat staan. Daarnaast hebben de kinderen nog een eigen cameraatje, hebben we zelf een klein Canon-compactcameraatje en een GoPro mee. Ook zit er een 360graden-camera in de tas, maar die gebruiken we eigenlijk veel te weinig.

Tot slot: naar welke bestemming zou jij dolgraag nog heen willen?
Als gezin willen we graag terug naar India, om bekenden terug te zien en meer van het land te ontdekken. Ook wil ik heel graag eens naar Vietnam, het enige land in ZO-Azië dat we nog niet bezocht hebben. Het noorden lijkt me zo mooi, met de rijstterrassen en de kleurrijke bergstammen. Verder zou ik heel graag een keer naar Argentinië, dat lijkt me zo’n divers en indrukwekkend land. De natuur daar moet echt fenomenaal zijn. Guatemala staat ook al jaren op het wensenlijstje trouwens, net als Mexico. Haha, ben bang dat we een extra leven nodig hebben om alle landen te zien die we nog graag willen bezoeken.

*****

Een interview doen en dan ook nog eens een foto van een Trabant erbij sturen… dan scoor je punten bij mij! Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoorden en je tips. Wij zullen je natuurlijk blijven volgen bij je volgende trips. Wil jij ook op de hoogte blijven? Volg Yvonne dan op Instagram, Facebook, Pinterest, YouTube of natuurlijk haar eigen website.

Wil jij zelf ook een reisinterview met Reizen & Reistips afleggen? Mail ons dan op info@reizen-en-reistips.nl.

Nog meer interviews lezen? Vorige maand deelde Brenda haar verhalen op onze website.

Over de auteur
Over de auteur

Yvonne

Moeder van 2 meiden, getrouwd met Peter, fotograaf, ontdekkingsreiziger. Nou ja, dat laatste is niet echt waar, maar wilde ik als kind wel graag worden. En gisteren vertelde ik onze oudste dat dit toch wel een klein beetje gelukt is, met alle reizen die we maken. In het dagelijks leven sta ik voor de klas, werk ik aan mijn reisblog en schrijf en fotografeer ik voor klanten in de reisbranche. In de weekenden gaan we graag op pad in eigen land, maar een lekker luie pyjamadag is ook niet verkeerd.

Interessante artikelen voor dit bericht

var bol_pml={“id”:”bol_1527625816239″,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000075542493&productid=9200000067181620&productid=9200000036403928&productid=9200000058834998&productid=9200000094130570&”,”site_id”:”32925″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”link_name”:”interviews”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};