Gastartikel

Du pain, du vin, du autoverzekering en parels van Frankrijk

Zegt Chauvet-Pont-d’Arc je iets? Of Salins-les-Bains? Grande Île dan? Nee? Je bent niet de enige waarbij dit zo is. Toch staan deze locaties in het (zuid-)oosten van Frankrijk op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

Du pain, du vin, du autoverzekering en parels van Frankrijk

Land vol tegenstellingen

Frankrijk heeft uiteraard de beste vin, die heerlijke pain en nog lekkerdere Boursin, maar daar ga je niet alleen voor natuurlijk. Het is een land vol tegenstellingen, met eeuwige sneeuw en eeuwige zon, met bergen en uitgestrekte vlaktes, en met pittoreske dorpjes en metropool Parijs. Waar moet je beginnen om een reis naar Frankrijk te plannen? Doe eens gek, ga op zoek naar interessante, onbekendere UNESCO-locaties. Er zijn er genoeg, want met circa 40 items staat Frankrijk op de 4e plaats van de werelderfgoedlijst.

Grot met best bewaarde grotschilderingen

Chauvet-Pont-d’Arc is een grot in de Ardèche vlak bij het dorpje Vallon-Pont-d’Arc en staat op de UNESCO-lijst. De grot heeft ’s werelds best bewaarde grotschilderingen. Behalve dat is er ook de Pont-d’Arc, een grote natuurlijke arcade gevormd door de rivier de Ardèche. Tevens begint de Gorges de l’Ardèche hier. Vallon-Pont-d’Arc is met zijn kleine steegjes, middeleeuwse huizen en winkeltjes een aanrader. Ga je met de auto? Zorg wel dat je de autoverzekering voor elkaar hebt, want de Franse rijstijl is wat ruiger dan de Nederlandse en in de smalle straatjes elkaar soepel passeren is niet altijd vanzelfsprekend.

Ode aan goud zout

Salins-les-Bains in de Jura, staat bekend om zijn zout; het witte goud. Al in de bronstijd woonden hier mensen die de mineralen waardeerden. In 1780 heeft men zoutmijnen aangelegd vanwaar het zoute water uit ondergrondse bronnen werd opgepompt en verdampt. Een deel daarvan kan via het zoutmuseum bezichtigd worden. Er is een houten gangenstelsel van 21 kilometer met waterraden en pompen naar de koninklijke zoutmijnen (nu een museum) van Arc-et-Senans. Deze constructies zijn bijzonder genoeg om een plek te hebben gekregen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Beide dorpen hebben schitterende luxe thermale baden en spa’s. Voor een adembenemend uitzicht over de vallei op een kwartiertje van Salins-les-Bains wandel je in Arbois naar de verlaten Kluizenaarskapel. Je kunt een heel eind met de auto komen, maar als je hier met panne komt te staan, ben je net als die kluizenaar en Remi alleen op de wereld. Pechhulp wordt waarschijnlijk wel door je auto-assuradeur vergoedt, maar check voor je vakantie even of dat in de voorwaarden is opgenomen.

Middeleeuws onaangetast eiland

Grand Île, ligt in het oosten van Frankrijk en is een eiland ín Straatsburg. Het ligt ingeklemd tussen de rivier de Ill en het Canal du Faux-Rempart. Het is in 1988 op de UNESCO-werelderfgoedlijst gezet. Het gotische Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal is de vier na hoogste kerk ter wereld en het gebouw uit de 15e eeuw is meer dan prachtig versierd. Dit middeleeuwse eiland met schitterende vakwerkhuizen is onaangetast gebleven en een genot om doorheen te slenteren. Aan de kades zijn terrasjes waar je het voor de verandering vast wél leuk lijkt om achter de geraniums te zitten. Veel huizen hebben namelijk plantenbakken met bloemen, die de wijk zeer fotogeniek maken. Let op: tenzij je een goede autoverzekering hebt moet je niet op oudjaar in Grande Île zijn, er gaan in Straatsburg honderden auto’s in de brand door rotjesjongens. Reis voorzichtig!

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Tsjechië, Oost-Bohemen - Litomyšl

Reistips

Tips voor Oost-Bohemen, Tsjechië

Oost-Bohemen ligt in het noorden van Tsjechië bij de grens met Polen. Deze regio staat bekend om de gevarieerde natuur, een breed aanbod aan culturele bezienswaardigheden en de vele activiteiten die...

Weekend Middelburg - Café Cliché

Gastartikel

Op vakantie gaan we het liefst uit eten

Op vakantie. Waarom gaan we dat eigenlijk? Als je het zo eens aan wat mensen vraagt, krijg je heel wisselende antwoorden. Gewoon, om er even tussenuit te zijn. Om nieuwe plekken te leren kennen. Om...

Reistips

Silezië, een afwisselende provincie in Polen

De provincie Silezië is gelegen in het zuiden van Polen tegen de grens met Tsjechië en Slowakije. Het is een provincie vol verrassingen en volop afwisseling in natuur en cultuur. Je kunt er...