Reistips

Eilandhoppen; de leukste manier om vakantie te vieren

Eilandhoppen, iedereen heeft hier wel eens van gehoord, maar slechts weinig mensen doen het ook echt. En dat is jammer, want het is echt een hele leuke en originele manier van reizen. Rondreizen zijn vaak populair, denk aan busreizen in een groep of een individuele fly-drive. Eilandhoppen valt eigenlijk ook onder de categorie rondreis. Je hopt namelijk van het ene eiland naar de andere en beleeft hierdoor steeds een nieuwe bestemming.

Eilandhoppen in Griekenland - Corfu
Corfu - bron: pxhere.com

De beste tips als je wilt gaan eilandhoppen.

Als je wilt gaan eilandhoppen is het belangrijk om eerst een logische route te bedenken. Als eilanden heel ver bij elkaar vandaag liggen, is er vaak geen goede of directe verbinding tussen de eilanden en kan dit je veel extra reistijd opleveren. Dat gaat ten koste van je vakantiebeleving en dat zou zonde zijn.

Ook voor het boeken van je vlucht is het van belang om te kijken of je je ticket als zgn “open jaw-ticket” kan boeken. Dit is een vliegticket waarbij het vertrek- en/of aankomstpunt op de heen- en terugweg van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld; je vliegt heen op Corfu en vliegt terug vanaf Lefkas.

Voordat je de accommodaties gaat vastleggen, is het handig om eerst te kijken naar de vaarschema’s van de ferry’s. Zeker in het voor- en naseizoen of naar de minder toeristische eilanden, gaan ze niet altijd dagelijks en moet je hier dus rekening mee houden in het bepalen van je reisduur per bestemming.

Indien het zo uitkomt, dat de laatste bestemming die je aandoet geen eigen luchthaven heeft en je nog terug moet varen naar een eiland die dat wel heeft, plan dit dan niet op de dag van je terugvlucht, maar altijd minimaal 1 dag ervoor. Zo heb je wat speling als de boot onverwacht niet uit kan varen door bijvoorbeeld harde wind en mis je niet direct je terugvlucht.

Eilandhoppen in Griekenland - Paros
Paros - bron: pxhere.com

De voordelen van eilandhoppen

Het leuke aan eilandhoppen is dat je telkens opnieuw aankomt op je vakantiebestemming. Zodra je aan boord stapt van de ferry naar het volgende eiland, beleef je steeds weer dat nieuwsgierige kriebeltje in je buik over wat deze bestemming je allemaal te bieden heeft. De ervaring leert dat, ondanks dat eilanden soms vlak naast elkaar liggen, ze toch altijd een hele eigen identiteit hebben ontwikkeld. Ook kunnen ze enorm verschillen in natuur, bezienswaardigheden en tradities waardoor je als reiziger echt het idee hebt dat je verschillende “landen” bezocht hebt.

Eilandhoppen in Griekenland - Santorini
Santorini - bron: pxhere.com

De beste bestemmingen om te eilandhoppen

Wat ons betreft is Griekenland het land bij uitstek om te gaan eilandhoppen. Dit land telt maar liefst 3000 eilanden waarvan er “slechts” 250 bewoond zijn. Dit betekent dat er voor zowel de beginnende reiziger als de ervaren avonturier genoeg keuze is voor een interessante vakantie.

Populair zijn de combinaties tussen de grote Cycladen (bijv Mykonos, Santorini, Naxos) en de kleine Cycladen (Tinos, Paros, Andros). Dit is Griekenland zoals je het kent van de ansichtkaarten; witte kerkjes met blauwe koepels en grijs-wit geplaveide straatjes.

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, zijn de combinaties tussen de Ionische Eilanden (bijvoorbeeld Corfu, Lefkas, Kefalonia en Parga).  Wie van een mooie, groene natuur houdt en van dorpjes met gekleurde huisjes en spectaculaire stranden, kijkt hier zijn ogen uit!

En wil je écht iets origineels, maak dan een city-island combinatie. Eerst een paar dagen lekker actief sightseeing in bruisend Athene om vervolgens de drukte achter je te laten en even heerlijk te relaxen op 1 van de nabij gelegen Saronische Eilanden (Poros of Hydra).

Heb je al zin gekregen om zelf eens te gaan eilandhoppen? Kijk dan eens hier voor inspiratie voor jouw volgende droomvakantie!

Plan je reis naar Griekenland

Booking.com
Over de auteur
Over de auteur

Local Touch Travel

“Hoe intenser de beleving, hoe mooier de herinnering”.

Dat is het motto van Local Touch Travel, een touroperator gespecialiseerd in kleinschalige accommodaties, originele eilandcombinaties en bijzondere belevingen op de bestemming.

De reisspecialisten hebben de meeste plekken met eigen ogen gezien, dus ze weten waar ze het over hebben! Tel daar nog eens jarenlange werkervaring in het toerisme bij op en je bent verzekerd van oprecht, deskundig en vooral origineel reisadvies!