Foto van de maand

Foto van de maand: Februari 2019

Februari was een productieve maand wat reizen we betreft. We maakten in de eerste week van de maand een stedentrip naar Gent. Een week later ging ik op zoek naar de leukste biercafés van Keulen. En omdat het een week geleden prachtig weer was, ging ik op zoek naar een locatie om te wandelen. Ik heb al vaker gezegd dat ik meer van Nederland wilde zien, dus ik besloot om naar het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen te rijden. Een prachtig gebied waar ik de hele dag heb gewandeld. De mooiste foto van afgelopen maand komt dan  ook uit ons eigen land. Ik koos onderstaande foto als Foto van de maand Februari 2019. Wat vinden jullie van mijn keuze?

Foto van de maand: Februari 2019 - Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Afgelopen maand zag ik meerdere bloggers schrijven over nationale parken in Nederland. Geïnspireerd door die verhalen ging ik op zoek naar een nationaal park in de buurt van mijn woonplaats. Dit is dus het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Vreemd eigenlijk, ik woon er nog geen drie kwartier rijden vanaf, maar ik ben er nog niet eerder geweest. Tijd om daar verandering in te brengen. Ik reed naar Udenhout en wandelde bij Bosch en Duin en maakte een tweede wandeling bij Drunen.

In het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen zie je bos, heide en natuurlijk veel zand. Met een oppervlakte van 270 hectare is het gebied één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De bodem is droog en voedselarm. De wind heeft hier vrij spel en verandert het landschap continu. De temperatuur van het gebied kan tussen dag en nacht oplopen tot 50 graden verschil. Dieren en planten hebben zich weten aan te passen aan de droogte en de enorme temperatuurschommelingen. Hier leven onder meer hagedissen, zandloopkevers en zandbijen. Schaapskuddes houden de heide kort en vreten de jonge boompjes weg.

Hoe komt al dat zand hier toch zou je denken? In de IJstijd bliezen de poolwinden het zand van het noorden naar Noord-Brabant. Het zand bleef hier liggen, maar de vlakte was bedekt met oerbossen. Toen de mensen in de 14e eeuw de bomen gingen kappen, vulde de kale vlakte zich met heide waar boeren hun vee op konden grazen. Door intensieve begrazing putte de grond uit en kreeg zand vrij spel. Het zand werd echter een probleem voor de bewoners van dorpen en de akkers van boeren. Er werden bomen geplant zodat het zand niet verder kon opkomen.

Het Nationaal Park wordt tegenwoordig goed bezocht. Je kunt er wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Ieder seizoen ziet het gebied er anders uit. Ik maakte kennis met een andere kant van Nederland en was onder de indruk. Wie weet kom ik binnenkort eens terug om het gebied verder te ontdekken.

Meest gelikede Instagram foto

En zoals iedere maand kijken we ook terug naar de meest gelikede Instagram foto. Voor februari kreeg de foto van de Río Baker in de Aysén regio van Chili de meeste likes.

https://www.instagram.com/p/BuHOruSAf3Q/

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com