Foto van de maand

Foto van de maand: Juni 2018

In 2017 maakte ik in totaal 23.428 foto’s, een behoorlijk aantal. Ik ben absoluut geen professioneel fotograaf, maar doe er alles aan om me te blijven ontwikkelen in fotografie om betere foto’s te maken. Daarom heb ik een nieuwe rubriek bedacht voor Reizen & Reistips, de foto van de maand. Iedere maand kies ik mijn beste/leukste/interessantste foto van afgelopen maand uit. Zo daag ik mezelf uit om maandelijks met mijn camera op pad te gaan om mooiere foto’s te maken. Afgelopen maand bracht ik een bezoek aan Tsjernobyl, de ideale mogelijkheid om een gave foto te maken. De trip was werkelijk waar fantastisch en ik kwam uiteindelijk terug met 3000 foto’s. Daar moest toch zeker één gave in zitten? Uiteindelijk kies ik voor de maand juni voor één van de meest herkenbare foto’s van het gebied. De botsauto’s in Pripjat.

Foto van de maand: Juni 2018 - Pripjat, Oekraïne
De botsauto's op de verlaten kermis van Pripjat

Een bezoek aan Tsjernobyl stond al jaren op mijn wishlist. Niet alleen om ramptoerist te spelen of om verlaten gebouwen te betreden, maar ook de hele geschiedenis intrigeert me. Bijna had de ontploffing op 26 april 1986 desastreuze gevolgen gehad voor heel Europa. Wat was er gebeurd wanneer de ramp zich nog verder zou verergeren? De Sovjet-Unie zweeg enkele dagen over deze ramp, pas enkele dagen later werd er in Zweden een hogere radioactiviteit gemeten. Het waren de Zweden die de Sovjet-Unie waarschuwde, of staken zij gewoon hun kop in het zand?

De evacuatie van de inwoners rondom de kerncentrale laat lang op zich wachten. Deze mensen zijn natuurlijk allang blootgesteld geweest aan radioactieve straling alvorens ze pas worden geëvacueerd. Men vertelt de inwoners dat ze drie dagen later konden terugkomen, maar dat was een leugen om de mensen weg te krijgen. Zo lieten de mensen alles achter en werd een groot gebied ineens doodstil. Enkele mensen keerden later terug en een handjevol mensen leeft er nog steeds.

Pripjat stond bekend als een mooi en rustig dorp, tegenwoordig heeft de natuur alles overgenomen en is het een spookdorp. Talloze woonflats zijn leeg en compleet geplunderd, in winkels en restaurant groeien bomen, in het hotel zak je zowat door de vloer en het reuzenrad van de kermis zal nooit meer draaien.

De eerste foto die ik me kan herinneren van Tsjernobyl na de ramp was die kermis. Het reuzenrad en de botsauto’s. Die foto stond jarenlang in mijn hoofd geprent en misschien is het wel deze foto geweest dat ik ook zo van urban exploring ben gaan houden. Afgelopen maand stond ik op de plek van die bewuste foto die ik destijds zag en daarom kies ik ook voor deze plaats als foto van de maand. Ik was diep onder de indruk. Niet alleen van de botsauto’s, maar van de gehele tour. Twee dagen waren wat mij betreft veel te kort, want het gebied is zo ongelooflijk groot. Wellicht dat ik er binnenkort nog eens naartoe ga voor een tweede tour.

Meest gelikede Instagram foto

En maandelijks kijken we ook welke foto het meest geliked werd op Instagram. En dit is deze maand een leuke, want de populairste was deze foto van mijn zus Noreen.

https://www.instagram.com/p/Bjppnyugv32/?taken-by=reizenenreistips

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Stedent(r)ips

Hoogtepunten van Eisenach

Eisenach is een stad met een rijke geschiedenis, maar vooral beroemd vanwege de Wartburg. Niet voor niets staat het bekend als de Wartburgstad. Dit kasteel is nauw verbonden met de Duitse...

Karahan Tepe - Turkije

Reistips

Karahan Tepe, het kleinere Göbekli Tepe

De regio Zuidoost-Anatolië in Turkije staat bol van de geschiedenis. Göbekli Tepe is bijvoorbeeld de meest bijzondere prehistorische locatie ter wereld. Volgens archeologen dateert dit...

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Wandelingen

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip. Het compacte centrum is eenvoudig te voet te verkennen en heeft tal van interessante bezienswaardigheden. Wil je de ‘drukte’ van de stad even...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Tsjernobyl

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Tsjernobyl via Booking.com