Persoonlijk

Mooiste reisfoto’s van 2017

Het jaar is bijna ten einde en inmiddels kan ik terugkijken op een heel mooi reisjaar. Ik heb in 2017 vele stedentrips gemaakt, maakte kennis met de spanningen van urban exploring, bezocht een buitenlandse voetbalwedstrijd, ging op familiebezoek in Duitsland en Frankrijk, ging met mijn moeder en oma naar Turkije, bezocht verschillende kerstmarkten en maakte een geweldige roadtrip in Amerika. Gedurende al deze reizen heb ik duizenden foto’s gemaakt. Om precies te zijn 23.428 foto’s. Je kunt begrijpen dat het uitzoeken van de mooiste reisfoto’s een haast onmogelijke klus is. Toch heb ik een poging gewaagd om in willekeurige volgorde mijn 10 mooiste reisfoto’s van 2017 uit te zoeken. Ik ben benieuwd welke foto jullie favoriete is! Laat het in een reactie aan me weten.

Lopen door de kloof van Upper Antelope Canyon

Misschien is dit wel één van de meest fotogenieke locaties van Amerika, de Upper Antelope Canyon. Het is één van de redenen waarom ik dolgraag naar Utah wilde. Deze kloof is ontstaan door heftige overstromingen. Tijdens dit natuurgeweld schuurt het water met steen en puin door de rotslagen heen en kunnen smalle kloven ontstaan. Je kunt hier een wandeling maken tussen de 40 meter hoge rotswanden. De Upper Antelope Canyon is 140 meter, maar iedere meter is prachtig. De kleuren van de kloof veranderen continu door de stand van de zon. Op het juiste tijdstip en in de beste periode kun je het zonlicht in de kloof zien schijnen. Dit maakt Upper Antelope Canyon ontzettend geliefd bij fotografen. Er zijn tours waarin alleen mensen met een spiegelreflex en een statief worden toegelaten. Deze tours zijn stukken duurder dan reguliere tours. Omdat wij de prijs te gortig vonden en de kans op de zonnestralen niet heel groot was, boekten we een reguliere tour die een kleine anderhalf uur duurt. Gelukkig maar, want ondanks de enorme drukte in de kloof zag ik af en toe de kans om mooie foto’s te maken.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Antelope Canyon
Schilderachtige plaatjes

De oude stad van Pergamon

Door de onrust in Turkije, waren er gedurende ons bezoek nauwelijks toeristen te bekennen. Voor de Turken die van toerisme leven is dat natuurlijk behoorlijk triest, maar voor mij was het natuurlijk heerlijk. Na enkele dagen in Cappadocië te zijn geweest, verbleven we ook nog 5 dagen in Cesme. Hier huurden we een auto en verkende ik met mijn moeder en oma de omgeving. Zo reden we naar Bergama waar je de één van Turkije’s meest spectaculaire bezienswaardigheid kunt vinden: de oude stad van Pergamon. De oude stad heeft een rijke geschiedenis en ligt op een heuvel. Pergamon staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In tegenstelling tot Efeze wordt deze oude stad echter nauwelijks bezocht. Ook tijdens onze wandeling hier zagen we letterlijk niemand anders. Zonde, want dit is toch een geweldige locatie?

Mooiste reisfoto's van 2017 - Pergamon
Het theater van Pergamon met op de achtergrond de nieuwe stad van Bergama

Je heel klein voelen in Utah

Utah heeft qua landschap en uitzichten misschien wel de meest spectaculaire parken. Denk maar eens aan Canyonlands National Park, Capitol Reef National Park, Arches National Park, Bryce National Park en Zion National Park. Ieder park is uniek en spectaculair. Wat hebben we hier veel moois gezien. Het landschap is ongelooflijk grillig en uitgestrekt. Bij de vele uitzichtpunten voel je je soms echt heel klein. Deze foto is genomen in het Canyonlands National Park. We hebben hier net de Grand View Overlook Trail gelopen en hebben op deze plek geluncht.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Canyonlands National Park
Uitzichtpunt bij Canyonlands National Park

Ballonnen in Cappadocië

Wie in Cappadocië is, moet absoluut een ballonvaart maken. Je stijgt op in het donker en ziet de zon langzaam opkomen vanuit de lucht. Met de zonsopkomst en het spectaculaire landschap kijk je werkelijk je ogen uit gedurende de hele vlucht. Maar net zo spectaculair is het om vroeg op te staan en vanuit je hotel de ballonnen in de lucht te zien zweven wanneer de zon net opkomt. Zet hiervoor je wekker net iets voor 5 uur in de ochtend. Het is vroeg, maar het levert je gegarandeerd mooie foto’s op. Normaal gesproken zie je honderden ballonnen vliegen, misschien wel te veel, maar omdat het dit jaar zo ontzettend rustig in Turkije was, vlogen er maar enkele tientallen. Misschien stukken minder, maar nog altijd heel mooi.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Cappadocië
Cappadocië wanneer de zon opkomt

Coyote vangt een prooi

Terwijl wij wachten op een eruptie van de Old Faithful Geyser lopen wij alvast een kleine ronde door het Upper Geyser Basin. Terwijl we ons oriënteren op de kaart zie ik ineens een coyote uit de bosjes lopen. Het dier blijft op enkele meters afstand van ons stil staan en kijkt stokstijf naar de grond. Enkele secondes gebeurd er helemaal niets, maar ineens slaat de coyote toe. Met zijn snuit gaat hij in de sneeuw en hij heeft prijs. In zijn bek zien we een muis of een rat. Hap, slik, weg muis. Deze coyote heeft zijn ontbijt binnen en loopt vervolgens over het pad weg. Het tafereel heb ik in enkele mooie foto’s weten vast te leggen.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Coyote
Deze coyote heeft een muis te pakken. Hap, slik, weg.

De zandduinen van Death Valley

De meeste dagen van onze Amerika reis hadden we heel goed voorbereid. De laatste week hebben we een beetje open gelaten zodat we ter plekke konden kijken welke richting we op zouden rijden. We besloten na Las Vegas toch een bezoek te brengen aan Death Valley National Park. Met een oppervlakte van ruim 13.000 km² is dit geen klein park en er zijn volop bijzondere hotspots te vinden. Maar hoe kies je deze uit als je maar een halve dag hebt en je eigenlijk geen goed beeld hebt wat je zult gaan bezoeken? Ondanks dat we ons niet goed hebben ingelezen, hebben we enkele mooie locaties bezocht in het park. Ik vond Zabriskie Point, Devil’s Golf Course en Artist’s Palette heel mooi. Op de weg naar onze accommodaties maakte we ook een stop bij de Mesquite Flat Sand Dunes. Inmiddels ging de zon langzaam onder en waardoor de zandduinen prachtig kleurden. Hoewel ik voornamelijk de foto’s maak tijdens de reizen, heeft Lianne deze foto genomen en sta ik zelf ook eens op de foto. En eerlijk is eerlijk, ik vind het echt een gave foto!

Mooiste reisfoto's van 2017 - Death Valley National Park
Lopen over de Mesquite Flat Sand Dunes

Vakwerkhuizen in het winterse Monschau

De eerste trip van 2017 ging naar Monschau. Dit stadje wordt ook wel de ‘Parel van de Eifel’ genoemd. En terecht, want met de vele vakwerkhuizen en de fraaie ligging is Monschau absoluut een pittoresk dorp. Doordat het ook had gesneeuwd, voegde het nog een extra dimensie toe. Door de sneeuw hebben we helaas geen mooie wandelroutes kunnen lopen en was het af en toe glibberen en glijden over de straten en trappen. Maar een uitzicht als dit is natuurlijk geweldig. Dit is de ‘Venedig Blick’, oftwel het Venetië uitzicht.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Monschau
Venedig Blick

Een foto uit het DDR-tijdperk

Hoewel ik zelf een Trabant rijd, hebben we tijdens onze trip naar Leipzig een Trabant Safari geboekt. Met een Trabant verken je de stad en kun je de sfeer en het gevoel ervaren ten tijde van de DDR. Er gaat immers niets boven de lucht van tweetakt, het geluid van de Trabi en rijden over de keienkoppen. Met mijn eigen Trabant tot Leipzig rijden zie ik niet helemaal zitten. Daarom maar een Trabant huren met een gids. Normaal gesproken rijd je in een groep door de stad rond. Voor ons werd een uitzondering gemaakt en een speciale tour uitgestippeld naar de minder toeristische delen van Leipzig. Onze gids vond het geweldig om te horen dat ik zelf een Trabant had en nam ons mee naar de Leipziger Baumwollspinnerie. Hier kreeg ik echt even het DDR gevoel. Rijden in een Trabant in een industrieel gebied. Maak de foto ook nog eens in zwart/wit en je hebt echt het gevoel alsof je enkele jaren terug in de tijd bent gegaan. Bezoek je Leipzig, Dresden of Berlijn en wil je de stad eens op een andere manier verkennen? Ga dan zeker eens mee met de Trabi-safari.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Trabant
Trabant bij het Baumwollspinnerei

Urban exploring

In 2017 zijn we begonnen met urban exploring. Het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen en industrieën. Samen met een goede vriend ben ik dit jaar vier keer op pad geweest en hebben we de spanning van urbex ervaren. We hebben verlaten fabrieken, hotels en woningen bezocht. Natuurlijk maken wij gedurende onze trips niets kapot en zijn we er alleen maar uit om foto’s te maken. ‘Leave nothing but footprints’. Één van de  locaties die we bezochten was een loods vol kalk. Via bosjes vol stekelige planten zijn we aan de achterzijde van het pand gekomen. Een deels ingestort dak verschafte ons toegang tot de loods. Om hier te komen moesten we een gammel muurtje op klimmen en via het puin konden we binnen komen. Naar ons weten is deze locatie nog niet eerder door iemand bezocht.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Urban Exploring
Urban exploring

Geisers en stoom in het Yellowstone National Park

Toen we eenmaal Yellowstone National Park inreden begon het te sneeuwen en was het behoorlijk koud. Ondanks de snijdende kou en de sneeuw, heeft Yellowstone diepe indruk op ons gemaakt. We hebben erupties van geisers gezien, mooie wandelingen gelopen, met de auto schitterende routes gereden, wilde dieren gezien en genoten van schilderachtige uitzichtpunten. Zul je altijd zien dat de zon net weer gaat schijnen op de dag dat we het park verlaten. Gelukkig hadden we nog een halve dag in het park en bezochten we onder meer het Norris Geyser Basin. Met het zonnetje, het maanlandschap en de stoom van de geisers ziet het park er toch ineens heel anders uit.

Mooiste reisfoto's van 2017 - Yellowstone National Park
Het bizarre landschap van Yellowstone National Park

En deze foto's overleefden het net niet

Mooiste reisfoto's van 2017
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!