Persoonlijk

Mooiste reisfoto’s van 2018

Aan het einde van de maand december blik ik met Reizen & Reistips terug op het afgelopen jaar. Eerder al kon je lezen welke 10 artikelen het meest gelezen werden en hoe ons reisjaar van 2018 eruit zag. Tijdens al die trips en reizen was de camera natuurlijk een trouwe metgezel. En wat zijn er weer veel foto’s genomen. In totaal heb ik in 2018 36.143 foto’s gemaakt tijdens mijn reizen, een absoluut record! Net als vorig jaar zoek ik mijn 10 mooiste reisfoto’s van 2018 uit. En dat is met zo ontzettend veel foto’s nauwelijks te doen. Toch heb ik een selectie gemaakt van mijn favoriete foto’s. Deze kun je in willekeurige volgorde hieronder zien. Ik ben benieuwd welke foto jouw favoriet is.

Mooiste reisfoto's 2018 - Torres del Paine
Torres del Paine

Bucketlist afstrepen

Torres del Paine was één van de redenen waarom ik naar Patagonië wilde. Al jaren stond deze locatie hoog op mijn bucketlist. Het was dan ook een bijzonder moment om daadwerkelijk op deze plek te zijn en de schoonheid met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Nadat we een lange dag hadden gewandeld en we nog zo’n 4 kilometer moesten hiken naar de Torres, zat ik er compleet doorheen. Zelden had ik me zo ongelooflijk leeg gevoeld, maar bij het zien van de Torres was ik mijn vermoeidheid compleet vergeten. Persoonlijk een heel mooi moment, waardoor deze foto sowieso in de top 10 moest komen.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Tsjernobyl
Tsjernobyl

Verlaten botsauto's

Nog zo’n bestemming die al lange tijd op mijn bucketlist stond: Tsjernobyl. In 2017 was het bijna zover, maar op het laatste moment werden er geen knopen doorgehakt en ging de reis niet door. Dit jaar kwam de reis wel van de grond en hadden we een aardige groep bij elkaar. Veel mensen begrepen niet dat ik erheen ging, maar het feit dat je rondloopt op een plek waar een enorme ramp heeft plaatsgevonden… Ik vond het zeer indrukwekkend om hier jaren later te kunnen rondlopen. En dan gaat het urban exploring hartje ook iets sneller kloppen.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Istanbul
Istanbul

Prachtige zonsondergang

Na een dag op één van de koningeilanden te hebben gewandeld gingen mijn moeder en ik op eigen houtje naar de wijk Kadiköy. We wilden hier eigenlijk blijven eten, maar we wisten niet wanneer de laatste ferry terug ging naar Eminönü, waardoor we ruim op tijd bij de haven waren. Eigenlijk baalden we een beetje, want we wilden nog wat meer van de wijk willen zien. Eenmaal op de boot zagen we dat de zon onderging en de lucht ineens oranje kleurde. Die kleur met de silhouetten van de moskeeën zorgde voor een heel mooi effect. Ik geloof dat wij de hele bootvaart naar Eminönü alleen maar foto’s hebben gemaakt.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Fitz Roy
Fitz Roy

De mooiste locatie van 2018

Als ik moet zeggen wat de mooiste plek was waar ik in 2018 ben geweest, dan zal ik Fitz Roy zeggen. Na een wandeling van 8 kilometer kwamen we aan bij het laatste gedeelte van de wandeling. 1 kilometer moet je dan een berg omhoog, een pittig stukje waar je even door moet zetten. Maar zodra je boven bent, de bergtoppen ziet en de sneeuw om je heen ziet… dan wordt je wel even stil. Dat had ik echt niet verwacht. Een meer was bevroren en volledig bedekt met sneeuw. Iets verder naar links was een ander meer dat niet bevroren was. En we kwamen precies op het juiste moment aan, want een enorm pak sneeuw viel van de bergen af en donderde het water is met een hoop kabaal. Deze locatie was absoluut een hoogtepunt van 2018.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Madeira
Sao Lourenco

Wandelen op Madeira

Ben je een liefhebber van wandelen? Zet dan zeker Madeira eens op je lijstje. Het Portugese eiland heeft het imago dat er alleen maar oudere mensen hun vakantie vieren, maar dit klopt natuurlijk niet. Je kunt namelijk op het eiland fantastische wandelingen maken tussen prachtige landschappen en mooie bloemen. Één van de mooiere wandelingen is de route tussen Pico de Arieiro en Pico Ruivo, de twee hoogste punten van het eiland. Helaas vond ik dat de foto’s niet echt goed overkomen, want het was echt prachtig. Een andere mooie wandeling is de trail naar het meest oostelijke puntje van Sao Lourenco. Op deze foto zie je Lianne kijken naar de plek waar we vandaan komen. Het is toch prachtig dat we op zulke locaties kunnen wandelen?

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Tierra del Fuego
Parque Nacional Tierra del Fuego

Een schitterende wandeling langs de kust

Dit vind ik persoonlijk ook een hele toffe foto. Lianne klaagt wel eens tegen me dat ik zo langzaam ben omdat ik zoveel foto’s maak. Maar als je vervolgens dit soort foto’s kunt maken… Ik ben liever langzaam zodat ik voldoende foto’s kan maken, dan dat ik achteraf baal dat ik nauwelijks beeldmateriaal heb. Deze foto is genomen in het Parque Nacional Tierra del Fuego. Hier wandelden we de Senda Costera trail, een wandeling van zo’n 10 kilometer. Met name het begin is fantastisch wanneer je langs het water loopt. Je ziet aan de overzijde van het water de bergen en aan de andere zijde het groen en de bossen.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Bodrum
Bodrum

Oude Griekse molens op een heuvel

Niet ver van ons hotel in Bodrum zagen we een aantal oude Griekse molen op een heuvel staan. De meeste molen hebben hun beste tijd al gehaald, een enkeling is netjes gerestaureerd en gered van de ondergang. Wij zijn vroeg in de ochtend eens op de heuvel gaan kijken en zijn hier een behoorlijke tijd gebleven. De locatie waar deze molen staan is namelijk geweldig met de zee en Gümbet op de achtergrond. Het heeft enkele bijzondere kiekjes opgeleverd.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Tsjernobyl
Pripjat

Ben ik op de filmset van Chernobyl Diaries?

Tijdens onze wandeling door Pripjat had ik soms het gevoel dat we meespeelden in de film Chernobyl Diaries. Dat ergens in de verlaten gebouwen gemuteerde wezen ons in de gaten hielden en op het moment wachtten om ons één voor één te ontvoeren. Het was vroeg in de ochtend, er waren nog geen andere groepen onderweg, dus we waren helemaal alleen. Het was stil, doodstil. En wij lopen op een plek waar ooit een enorme ramp plaatsvond.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Torres del Paine
Torres del Paine

Alsof het nep is

Stel je eens voor. Je bent met de bus net in het Parque Nacional Torres del Paine aangekomen. Je moet nog met de catamaran naar het beginpunt van de W-Trek. Op het dek van de catamaran ga je zitten en je ziet dit landschap. Het blauwe water, de besneeuwde bergtoppen en de blauwe lucht met de wolkenpartijen. Het leek wel alsof dit helemaal niet echt was. Alsof het doeken waren die ze ook bij de filmset van Flodder hebben gebruikt. Dit kan toch niet echt zijn? Het was gewoonweg te mooi. Ook tijdens de W-Trek hebben Lianne en ik regelmatig tegen elkaar gezegd dat dit gewoon nep moet zijn. Die omgeving is echt zo ongelooflijk mooi, je moet het echt eens met eigen ogen bewonderen.

 

Mooiste reisfoto's 2018 - Urbex
Piscine du Mosq

Een verlaten zwembad

Urban Exploring is niet alleen spannend, je kunt er ook bijzondere en unieke foto’s maken. Dit jaar zijn we drie keer op stap geweest om verlaten gebouwen en fabrieken te bezoeken. Het probleem is alleen dat het binnen meestal donker is omdat de ramen zijn gebarricadeerd of dichtgespijkerd. Een hele uitdaging om dan zonder statief goede foto’s te maken. Donker was het ook bij Piscine du Mosq, maar dat kleine beetje licht dat naar binnen scheen zorgde voor de perfecte omstandigheden. Vanaf een balkon keken we neer op het lege zwembad, de graffiti en het lichtinval zorgen voor een een perfect beeld. Op dit soort momenten ben ik blij dat ik ook altijd een groothoek lens bij de hand heb om de ruimte zo goed mogelijk vast te kunnen leggen. Deze hoort wat mij betreft zeker in de top 10 thuis.

 

Deze foto's vielen net buiten de top 10

Natuurlijk waren er een aantal foto’s die de selectie net niet overleefden. Dit waren de 6 foto’s die mijn persoonlijke top 10 net niet haalden. Terecht?

Mooiste reisfoto's 2018 0- Fitz Roy
Mooiste reisfoto's 2018 0- Pinguïns
Mooiste reisfoto's 2018 0- Schloss Nordkirchen
Mooiste reisfoto's 2018 0- Burg Hulshoff
Mooiste reisfoto's 2018 0- Normandië
Mooiste reisfoto's 2018 0- Keukenhof

Wij zijn benieuwd welke foto jouw favoriet is. Laat in een reactie hieronder weten welke foto jij de mooiste vindt.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Interessante artikelen voor dit bericht