Persoonlijk

Mooiste reisfoto’s van 2020

Het zijn de laatste dagen van het jaar en dus is het tijd om terug te blikken op afgelopen jaar. Enkele dagen geleden konden jullie al een overzicht zien van mijn reisjaar. In 2020 heb ik een stuk minder gereisd dan de afgelopen jaren en daardoor dus ook minder foto’s gemaakt. Waar ik in 2019 nog ruim 35.000 foto’s had gemaakt, zijn er dat dit jaar ‘slechts’ zo’n 20.000. Uit al deze foto’s kies ik ieder jaar mijn favoriete foto’s. Mooie landschappen, bijzondere ontmoetingen of gewoon leuke foto’s. Wat mij betreft zijn onderstaande foto’s de mooiste reisfoto’s van 2020. Uiteraard ben ik benieuwd welke foto jullie favoriet is.

Dit zijn mijn 10 favoriete reisfoto’s van 2020.

Foto van de maand Oktober 2020 - Berchtesgaden
Berchtesgaden

Ansichtkaartfoto van Berchtesgaden

De ligging van Berchtesgaden is idyllisch. Dit stadje wordt omringd door hoge bergen, waaronder de iconische Watzmann. Tijdens onze trip door het Berchtesgadener Land was dit stadje onze uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Uiteraard namen we ook de tijd om Berchtesgaden zelf te ontdekken. Hoewel Berchtesgaden niet heel groot is, telt het enkele mooie bezienswaardigheden zoals enkele kerken, het voormalige klooster en prachtige beschilderde woningen. In de stad heb je enkele bekende fotomotieven, zoals deze foto. Op de voorgrond het stadje zelf met de verschillende torens van de kerken en op de achtergrond de Watzmann. Een foto die niet zou misstaan op een ansichtkaart, toch?

Heide en vennen route in Geldrop - Strabrechtse Heide, Kiezelven
Drone foto van de Strabrechtse Heide

Zo mooi is de Strabrechtse Heide

Als je het beter zou weten, zou je niet zeggen dat deze foto is genomen in Nederland. Toch is het zo, want deze foto is genomen met de drone op de Strabrechtse Heide. Hier vind je onder meer de Meerloomeer, Slootjesven, Kiezelven, Waschven, Scheidingsven en het Grootven. Tussen het Kiezelven en het Waschven liggen kleine stuifduinen. Een landschap dat Afrikaans aandoet in de zomer vanuit de lucht. Op deze dronefoto zie je het Kiezelven.

Foto van de maand Oktober 2020 - Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein

Het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein

Het Schloss Neuschwanstein is de inspiratiebron geweest van het kasteel van Disney en wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht. En dat is niet geheel onterecht, want het ziet er echt sprookjesachtig uit. Zelf wilde ik het kasteel ook graag van binnen zien, maar hiervoor moet je een reservering hebben. Die had ik niet, dus ik kon het Schloss Neuschwanstein alleen van buitenaf zien. Ergens helemaal niet erg, want misschien is de buitenzijde wel een stuk mooier. Tijdens mijn afdaling van de Tegelberg naar het kasteel liep ik langs enkele prachtige uitzichtpunten. Zoals deze foto.

Wandelen in Limburg: Rondje om de Molenplas
De Molenplas bij Ohé en Laak

Prachtige lucht boven de Molenplas

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn wandelingen dit jaar. De lucht, de weerspiegeling van het water en de kleuren kloppen gewoon. Die dag was het heerlijk wandelen rondom de Molenplas en met name bij dit stukje bleef ik wat langer staan om foto’s te schieten.

Een dagje toeren in een Volkswagen busje
Toeren met dit tof Volkswagen busje

Onze tour met het Volkswagen busje

Hé, een foto waar ik zelf op sta. Normaal gesproken ben ik de man achter de camera en hou ik niet zo van selfies of van die ‘Instagram-poses’. Hierdoor sta ik zelf nauwelijks op foto’s en dat hoeft van mij ook niet zo. Voor devolkswagenbus.nl maakte ik een uitzondering. Samen met Lianne mocht ik een dagje touren met deze geweldige oldtimer op een mooie, zonnige dag. We wilden samen even op de foto en trokken even onze beste Instagram pose uit de kast. Het resultaat mag er zijn, want ik vind het echt een super leuke foto van ons.

Foto van de maand Oktober 2020 - Zugspitze
Alpspitze

Op het dak van Duitsland

Met een hoogte van 2962 meter is de Zugspitze de hoogste berg van Duitsland en als je dan toch in de buurt bent, kun je net zo goed ook even op het dak van Duitsland staan. Met een hypermoderne kabelbaan ging ik omhoog om vervolgens te kunnen genieten van dit uitzicht. Overal om me heen besneeuwde bergtoppen en dan die donkere wolken waar de zon met man en macht doorheen probeert te komen. Ik kan ongelooflijk genieten van dit soort uitzichten, de bergen hebben gewoon iets magisch.

Foto van de maand: Juli 2020 - Wernigerode, Duitsland
De Hinterstrasse in Wernigerode

Pittoresk Wernigerode

De Harz is een prachtige regio in Duitsland. Hier vind je mooie natuur en van die leuke kleine steden die vol staan met vakwerkhuizen. Dit jaar bracht ik voor de tweede maal een bezoek aan Wernigerode. Hier vind je onder meer het prachtige Rathaus, absoluut mijn favoriete bouwwerk van Duitsland. Maar het centrum staat ook vol met van die typische scheve vakwerkhuizen. Het ene huis is nog mooier dan de andere. De Hinterstrasse wordt gezien als de mooiste straat van de stad. En met het juiste motief kun je een geweldige foto maken van de waterput en al die vakwerkhuizen.

Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn
Varen door Giethoorn

Rust in Giethoorn

Door corona heb ik dit jaar meer van Nederland gezien dan normaal. Deze zomer bracht ik enkele dagen door in Weerribben-Wieden en bezochten we onder meer Giethoorn. Dit is één van die übertoeristische plekken van Nederland. Giethoorn wordt gezien als het Venetië van het noorden en trekt daardoor jaarlijks behoorlijk wat toeristen. Ik heb foto’s gezien waarbij het filevaren is door de grachten. Hoe anders was dat deze zomer. Door de coronapandemie is het waarschijnlijk nog nooit zo rustig geweest op het water. En dat gaf ons de kans om eens relaxed te varen.

Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Winter wonder land

Wandelen door de sneeuw op de Predigtstuhl

De Predigstuhlbahn is één van de oudste kabelbanen ter wereld. Met een ouderwetse gondel ging ik 1614 meter omhoog, naar de top van de Predigstuhl. Eenmaal boven kwam ik terecht in een echt winters landschap. Er lag een enorm pak sneeuw, de eerste sneeuw die ik dit jaar heb gezien. Bovenop de Predigstuhl wandelde ik de Gipfelrundweg, een korte route, maar met schitterende fotomotieven.

Foto van de maand: Juli 2020 - Edmundsklamm, Tsjechië
Wandelen in Boheems Zwitserland

De prachtige Kamenice kloof

De Sächsische Schweiz heb ik de afgelopen jaren meerdere malen bezocht. Dit gebied is ideaal voor natuurliefhebbers en het maken van wandelingen. Dit jaar bezocht ik eens de Tsjechische zijde van dit natuurgebied dat Boheems Zwitserland heet. Vanuit het dorpje Hřensko wandelde ik naar de natuurlijke brug Pravčická brána en het Valkennest. Via de heuvels vervolgde ik mijn route door de Kemnice kloof. Een groene oase met het pad vlak langs het water. Tot twee maal toe moeten we met een bootje een oversteek maken om onze trail te kunnen blijven volgen.

Deze foto's vielen buiten mijn top 10

Tijdens mijn zoektocht naar de mooiste reisfoto van 2020 maak ik een selectie van meerdere foto’s waar ik uiteindelijk 10 van uit kies. Een aantal foto’s overleefd de selectieronde niet. Deze 8 foto’s vielen af, maar misschien ziet hier toch een mooiere foto tussen?

Rotsen van Prachov - Tsjechië
3 dagen in Zuid-Beieren - Tegelberg
Prachovské skály (Tsjechië) en Schwangau (Duitsland)
3 dagen in Zuid-Beieren - Tegelberg
Wandeling: Rondje om de Krickenbecker Seen
Tegelberg (Duitsland) - Krickenbecker Seen (Duitsland)
Reisverslag Weerribben-Wieden - Kampen
Bad Münstereifel - Vakwerkhuizen
Kampen (Nederland) - Bad Münstereifel (Duitsland)
Adršpach (Tsjechië) - Ještěd (Tsjechië)

Ik ben benieuwd welke foto jullie favoriet is? Laat het weten in een reactie hieronder.