Reistips

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka

In 2011 reisden we door Sri Lanka. We hadden een georganiseerde reis geboekt met een privé-chauffeur voor 16 dagen. We bezochten de highlights van het land en maakten kennis met het boeddhisme, de natuur en kleurrijke steden. Benieuwd wat onze favoriete bestemmingen in Sri Lanka waren? Wij geven jullie vijf bestemmingen die je zeker een bezoek moet brengen wanneer je naar Sri Lanka reist.

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka - Yala National Park
Een geschilderde ooievaar in het Yala National Park

Yala National Park

Liefhebber van natuur en dieren? Wij wel! Daarom staat het Yala National Park bij ons zeker op het lijstje dat je moet bezoeken. Enkel met een chauffeur en een 4×4 wagen kan het park worden bezocht.  Een bezoek aan het Yala Park begint in de vroege morgen en duurt tot halverwege de middag. Tijdens de tour heb je de kans om dieren te spotten. Onder andere de luipaard, lippenbeer, chital, wild zwijn, jakhals, sambar, buffel, moeraskrokodil, magoesten, langoeren en Ceyloonapen leven hier. Ook kun je er veel vogel spotten. Er zijn er maar liefst 140 verschillende soorten waargenomen. Het Yala National Park staat echter bekend om de olifanten en pauwen. Goede kans dat je deze ook zult zien.

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka - Anuradhapura
De Abhayagiri Dagaba in Anuradhapura

Anuradhapura

De oude koningsstad Anuradhapura is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Sinds 1982 staat de oude stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Anuradhapura werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus, maar werd in 993 verlaten nadat de stad werd aangevallen door invallers uit India. De stad was de hoofdstad van Ceylon (zoals Sri Lanka destijds heette) en is heilig voor de boeddhisten en daarom mag er niet gebouwd worden. Het nieuwe dorp van Anuradhapura vind je derhalve ook buiten de ‘sacred area’. In Anuradhapura vind je veel oude ruïnes van de oude Sri Lankaanse beschaving. Je vind hier grote stoepa’s, de bodhiboom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving en andere oude bouwwerken. Overal offeren mensen bloemen en steken ze kaarsjes en wierook aan. De oppervlakte van de stad is enorm. Om de bezienswaardigheden te bekijken kun je het beste per fiets, bus of auto nemen.

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka - Sigiriya
De Leeuwenrots, wellicht Sri Lanka's bekendste bezienswaardigheid

Sigiriya

In Sigiriya is de beroemde Leeuwenrots te vinden, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Sri Lanka. Bij deze rots hoort het prachtige verhaal over Kasyapa die graag koning wilde worden. Hij metselde zijn vader levend in een muur en verbande zijn halfbroer Mogallan naar India, omdat hij de rechtmatige opvolger was. Kasyapa bleef echter bang voor de terugkeer van zijn broer en dus besloot hij dat de rots in Sigiriya een veilige plek was om zijn paleis te bouwen. Het paleis moet schitterend geweest zijn. Er waren spiegelmuren met prachtige tekeningen en baden. Kasyapa’s angst was niet ongegrond, want zijn broer keerde met een leger van India terug. Er brandde een hevige strijd los. Kasyapa pleegde uiteindelijk met een dolk zelfmoord. Mogallan werd koning, maar verplaatst de residentie naar Anuradhapura. Het paleis werd niet meer onderhouden en vernietigd door de monniken.

Ondanks dat het paleis er niet meer staat, is het uitzicht vanaf de rots fantastisch en de enorme leeuwenpoten bij de Hemelburcht zijn indrukwekkend te noemen. De klim naar boven is stevig. Mensen met hoogtevrees kunnen maar beter niet naar beneden kijken. Onderweg kun je de mysterieuze schilderingen zien van 22 bevallige meisjes met ontbloot bovenlichaam. De meisjes werden door de spiegelmuren overal geprojecteerd.

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka - Galle
Blik op de vuurtoren van Galle

Galle

De Nederlanders hebben hun sporen duidelijk achtergelaten in Galle. In 1640 veroverde de VOC de stad van de Portugezen. Galle werd de hoofdzetel van het Nederlandse bestuur op Ceylon, tot ze enkele jaren later ook Colombo veroverden. Maak een wandeling door de ommuurde stad, loop door de straten met de namen Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en de Groote Waan. Breng een bezoek aan het Fort Galle, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Onze vijf favoriete bestemmingen in Sri Lanka - Polonnaruwa
De ruïnes van het Koninklijk Paleis in Polonnaruwa

Polonnaruwa

Na de verwoesting van Anuradhapura in 993 werd Polonnaruwa de tweede hoofdstad van Sri Lanka. Polonnaruwa is indrukwekkend vanwege de enorme afmetingen en de relatie tussen de gebouwen en de omliggende natuurlijke omgeving. Gedurende de 12e eeuw werden de meeste monumenten gebouwd. Binnen de ommuring werd een mooie tuinstad gebouwd met paleizen en heiligdommen. In de 14e eeuw raakte de stad in verval. De tempels en andere gebouwen veranderden in ruïnes en de jungle overwoekerde de wegen en monument. Britse archeologen ontdekten de stad en begonnen met restauraties.

Polonnaruwa strekt zich uit over een grote oppervlakte. Een leuke manier om de stad te verkennen is per fiets. Bedenk wel dat je enkele uren bezig bent om deze oude stad te verkennen. De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in ‘het vierkant’ waar de meeste tempels en monumenten te vinden zijn. Tot de mooiste bezienswaardigheden horen de Vatadage, het koninklijke paleis, Gal Vihara, Atadage en de Rankot Vihara.

Lees ook:
Foto en het verhaal: Onverwacht op een bruiloft in Sri Lanka

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Kerstmarkt van Bochum

Kerstmarkten

Kerstmarkt van Bochum

De kerstmarkt van Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf zijn inmiddels bekend terrein bij mij en worden jaarlijks bezocht. Deze kerstmarkten zijn redelijk dichtbij en eenvoudig te bereiken. Het is dan...

De mooiste wandelingen in Nepal

Gastartikel

De mooiste wandelingen in Nepal

Zeg je Nepal, dan denken veel mensen aan enorm besneeuwde bergtoppen en moeilijk begaanbare treks. Natuurlijk vind je die daar. Men noemt het niet voor niets ‘het dak van de wereld’. Vaak wordt...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!