Bucketlist

Op mijn wishlist: Pamir Highway

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land, stad of bestemming van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de Pamir Highway, een weg die loopt in Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië.

Hoog op mijn wishlist staat het land Turkmenistan. Een land waar weinig mensen iets vanaf weten, een land wat in totale isolatie heeft geleefd. Al eerder had ik een blogbericht geschreven dat ik graag de ‘Door to Hell’ zou willen bezoeken in het land. Door de reportage van Reizen Waes ben ik nog meer geïnteresseerd geworden in het land. Op de vakantiebeurs van 2015 had ik daarom ook informatie opgevraagd om eens te kijken naar de mogelijkheden. Tijdens mijn zoektocht voor een nieuwe trip in 2016, kwam ik uit bij de omringende landen en dan met name Tadzjikistan. Een land wat net als Turkmenistan het grote onbekende is, maar een prachtige natuur heeft. Google maar eens op afbeeldingen en laat je betoveren.

Een onderdeel die je tijdens een eventuele reis naar Tadzjikistan absoluut niet kan overslaan is de M41 snelweg, beter bekend als de Pamir Highway. Deze weg kronkelt zich tussen de Pamir bergen tussen de landen Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kyrgyzstan. Het is een van de minst verkende wegen ter wereld. De route over bergpassen is niet gemakkelijk, want de weg bevindt zich op een hoogte van meer dan 4000 meter. Het is een aaneenschakeling van steile pieken en golvende hoogvlakten. Het hoogste punt is 4655 meter, en hiermee is de Pamir Highway de op één na hoogste snelweg ter wereld. Niet voor niets staat de regio ook bekend als het ‘dak van de wereld’. Het grootste gedeelte van de snelweg is niet geasfalteerd, dus het is een hobbelige reis die je het beste met een 4×4 auto kunt afrijden. Ook zijn er veel fietsers die de moed bij elkaar schrapen om deze route te doen. Maar het landschap waar je je tussen bevindt, is spectaculair te noemen. Het ene vergezicht is misschien nog wel mooier dan de andere. Prachtige blauwe meertjes, gekleurde bergen of bergen met sneeuw, gletsjers en grotten. Soms nog een dorpje waar het aloude plattelandsleven nog heerst. En vaak zul je ook in deze dorpen slapen, want toerisme is in Tadzjikistan nog een relatief onbekend woord. Kamperen met de nomaden, trektochten maken en bergen beklimmen. Ik ben om. Nu anderen nog. Lijkt jou deze reis iets?
Bron hoofdfoto: pxhere

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 3

In april 2022 wandelde ik in de Sächsische Schweiz de Malerweg. Deze wandelroute wordt omschreven als één van de mooiste in Duitsland. De totale lengte van deze route is 115 kilometer die...

8 leuke biercafés in Utrecht - Stadskasteel Oudaen

Bier & reizen

De leukste biercafés in Utrecht

Utrecht is een stad waar ik al regelmatig kom met vrienden om een biertje te pakken. Vaak komen we niet verder dan het centrum van de stad waar je al een aardig rijtje van goede biercafés kunt...

Zerzevan Kasteel in Zuidoost-Anatolië, Turkije

Reistips

Zerzevan Kasteel in Zuidoost-Anatolië

De provincie Zuidoost-Anatolië is misschien niet zo heel bekend, maar dit deel van Turkije barst van de historie en archeologische sites. Berg Nemrut is misschien wel de meest bijzondere plek die je...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!