Dieren

Spix’ ara gespot in het wild

Wie de animatiefilm ‘Rio’ heeft gezien, kent vast en zeker ook de twee blauwe vogels die de hoofdkarakters spelen. Deze vogels zijn gebaseerd op de Spix’ ara, een grote blauwe ara met een lange staart en de enige soort binnen het geslacht Cyanopsitta. Ze worden ongeveer 55 centimeter groot, hebben een zwarte snavel, zijn rond het kopje grijs van kleur en hebben een groenachtig blauwe kruin. Het verenkleed is zowel bij de mannetjes als de vrouwtjes gelijk. Het eerste exemplaar van deze vogel werd door Johan Baptist von Spix gevangen in 1819 en daaraan dankt de vogel zijn naam. De vogel was overigens al sinds 1638 bekend toen de Duitse naturalist Georg Markgraf de vogel voor het eerst beschreef. Oorspronkelijk leefde de ara in de Braziliaanse caraiba-bossen. Dit zijn droge bosgebieden in het midden van Brazilië met veel plantensoorten uit de cactus- en wolfsmelkfamilie.

De vogel werd in 1967 volledig beschermd, maar toen leek het er al op dat de Spix’ ara in het wild was uitgestorven. Dit is mede het resultaat van het vangen de ara’s en aantasting van het leefgebied. In 1985 en 1986 werd de vogel weer herontdekt in het dal van de Rio São Francisco en deze werden gevangen genomen. De laatste keer dat de vogel werd waargenomen in het wild was in 2000. In 2012 bleek dat er 80 Spix ara’s geregistreerd waren die in gevangenschap leefden. Doordat de soort praktisch uitgestorven is, staat de Spix’ ara als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN. Men vermoed dat er nog zo’n 50 vogels in het wild leven, maar deze werden nooit waargenomen. Tot aan afgelopen week.

Een boer in het Braziliaanse plaatsje Curaçá heeft een wilde Spix’ ara ontdekt. Een dag later kon zijn 16 jarige dochter met haar telefoon een filmpje maken van deze ara. Er werd contact gezocht met de biologen van de Vereniging voor de bescherming van vogels in Brazilië en zij konden zonder twijfel erkennen dat het inderdaad een Spix’ ara was. Zou er nog hoop zijn voor deze prachtige blauwe vogel?
Voor het eerst sinds 2000 is er weer een Spix' ara in het wild gespot

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Kerstmarkt van Bochum

Kerstmarkten

Kerstmarkt van Bochum

De kerstmarkt van Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf zijn inmiddels bekend terrein bij mij en worden jaarlijks bezocht. Deze kerstmarkten zijn redelijk dichtbij en eenvoudig te bereiken. Het is dan...

De mooiste wandelingen in Nepal

Gastartikel

De mooiste wandelingen in Nepal

Zeg je Nepal, dan denken veel mensen aan enorm besneeuwde bergtoppen en moeilijk begaanbare treks. Natuurlijk vind je die daar. Men noemt het niet voor niets ‘het dak van de wereld’. Vaak wordt...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!