Reistips

Top 5 must-do’s in Quedlinburg

Met recht staat de stad Quedlinburg sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad werd ernstig verwaarloosd ten tijde van de Duitse tweedeling vanwege geldgebrek. Gelukkig werd de stad na de hereniging grondig gerenoveerd en kunnen bezoekers nog steeds genieten van de ruim 1300 vakwerkhuizen, het middeleeuwse stratenplan en de stiftskerk. Ben je van plan om Quedlinburg te bezoeken? Ik geef je mijn top 5 must-do’s in Quedlinburg.

Heb je zelf al eens Quedlinburg bezocht? Wat zijn jouw tips of bijzondere plekjes van de stad?

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Kijk uit over de stad vanaf de Schlossberg
De Schlossberg met de St.Vatius Kirche en het Schloss Quedlinburg

Kijk over de stad vanaf de Schlossberg

Herkenningspunt van Quedlinburg is onmiskenbaar de St. Servatius Kirche en het daarbij horende Schloss Quedlinburg. Op deze plek werd in 997 de eerste kerk gebouwd, maar deze werd na een brand grotendeels verwoest en dus opnieuw gebouwd. In 1129 werd de nieuwe kerk gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschoten omdat de SS-leider Heinrich Himmler in bezat was van de kerk. Tegenwoordig kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door de kerk en de schatkamer.

De kerk en het kasteel staan op de Schlossberg en dus moet een kleine klim worden genomen om de top te bereiken. Vanwege het klinkerstraatje dat omhoog loopt, is het aan te raden om niet met hakken naar boven te gaan en kijk uit wanneer het geregend heeft want de keien kunnen erg glad zijn. Eenmaal boven kun je in de bijbehorende tuin even op adem komen en genieten van het uitzicht op de stad Quedlinburg. Er is ook een klein restaurantje waar je wat kleins kunt eten en wat kunt drinken. Voor het betreden van de kerk en de kasteel moet entree betaald worden.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Beklim de toren van Villa Lindenbein
Het uitzicht vanuit de Sternkiekerturm

Beklim de toren van Villa Lindenbein

De Villa Lindenbein is gelegen aan de Wallstrasse. Toen de industriële groei en rijkdom toenamen aan het einde van de 19e eeuw werden er veel fraaie huizen gebouwd. Één van de rijkste burgers van Quedlinburg, Georg Lindenbein, liet een villa bouwen tussen 1898 en 1904. Het interieur bestond uit de meest technische innovaties uit die tijd. Zo had de villa bijvoorbeeld als één van de eerste huishoudens een privé telefoon, centrale verwarming, twee fases elektriciteit en heet en koud water. In het park rondom de villa staan enkele torens die Lindbein voor zijn vrouw liet bouwen. De 42 meter hoge Sternkiekerturm is toegankelijk voor het publiek. Via de houten trap kun je de top bekijken en heb je het hoogste uitzichtpunt van Quedlinburg.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Käsekuchen eten bij Café Vincent
Verwen jezelf met Käsekuchen bij Café Vincent

Eet Käsekuchen bij Café Vincent

Duitsland staat bekend om haar heerlijke gebakjes en taartjes. En ook in Quedlinburg kun je genieten van lekkernijen. Bij Café Vincent kun je heerlijk vers gebakken Käsekuchen eten. In totaal zijn er ruim 131 verschillende soorten Käsekuchen die hier vers worden gebakken. De één belegd met aardbeien, de ander bevat advocaat en de andere weer ananas. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen. Natuurlijk zijn niet alle smaken voorradig, maar er is altijd een ruime keuze. Benieuwd welke Käsekuchen op het moment aanwezig zijn? Loop even naar binnen en kijk in de vitrines. Zodra je binnen loopt zie je ook de grote ovens waar de Käsekuchen vers worden gebakken. Foto’s maken is hier verboden, dus respecteer dat ook. Bij mooi weer is het fijn om op het terras te zitten, maar ook binnen zijn enkele plekken. Café Vincent wordt druk bezocht, dus wanneer er een plekje is moet je ook direct toeslaan. Naast de Käsekuchen kun je bij Café Vicent ook genieten van verschillende koffievarianten.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Verdwaal in de straten van de Altstadt
Waan je even in de Middeleeuwen met de klinkersstraatjes en scheve vakwerkhuzien

Verdwaal in de straten van de Altstadt

Soms zijn er van die steden waarbij je je plattegrond even moet wegstoppen en gewoon ergens heen moet lopen. Quedlinburg is zo’n stad. Door de vele vakwerkhuizen die de stad telt is vrijwel iedere straat even fotogeniek en prachtig. Met name de historische binnenstad kent talloze smalle klinkersstraatjes die je langs de scheven vakwerkhuizen brengt. Vergeet dat je in de 21e eeuw leeft en waan je even in de middeleeuwen.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Avondeten in Brauerei Lüdde
Heerlijk eten en daarbij een heerlijk huisgebrouwen biertje bij Brauerei Lüdde

Avondeten in Brauerei Lüdde

In 1807 werd aan de Blasiistrasse de Schreibersche Braunbierbrauerei opgericht. Toen de brouwerij in 1876 werd overgenomen door Car-Friedrich Lüdde, werd het pand gerenoveerd tot het huidige gebouw. Hier werd voornamelijk bruinbier gebrouwen, waarbij klanten zelf het bier met water moesten mengen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie van bier onderbroken en na de oorlog viel de omzet zwaar tegen waardoor Lüdde in 1966 besloot te stoppen met brouwen. Na de val van de Muur werd het pand gerestaureerd en omgetoverd in een café met gastenverblijven. In de oude stallen zijn brouwinstallaties gezet waar naast het bruinbier ook ander bier wordt gebrouwen. In de avond is het hier gezellig druk en kun je fantastisch eten. Let wel op, de borden zijn zo vol, dus bedenk of je ook een voorafje besteld. Uiteraard kan een bier uit van Brauerei Lüdde erbij niet ontbreken.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland

Stedent(r)ips

Stade, een goed bewaard geheim in Nedersaksen

In de maand december bezocht ik op uitnodiging van Mein Niedersachsen de stad Stade. Een goed bewaard geheim in het noorden van Duitsland wat mij betreft. Ik kende de stad zelf nog niet en wist ook...

Blue Monday - Sint-Michielsklooster in Kiev

Fotoreeks

Blue Monday? Niet met deze foto’s

Het is vandaag Blue Monday, één van de meest deprimerende dagen van het jaar. Dan helpt het weer ook niet bepaald mee. Het was blauwbekken vanochtend met de temperaturen onder het vriespunt....

Op mijn wishlist: Isle of Skye - Schotland

Bucketlist

Op mijn wishlist: Isle of Skye

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Quedlinburg

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Quedlinburg via Booking.com