Gastartikel

Wat je moet weten als je door India reist

India. Het land wat je fascineert en beangstigd tegelijk. Het land wat bekend staat om chaos, viezigheid en drukte. Het land wat me al lange tijd roept, maar waarvoor ik nog niet eerder de kracht voelde om het avontuur aan te gaan. Tot nu. Want enkele dagen geleden zette ik voor het eerst voet op dit immens grote land in Oost-Azië. En dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Overweldigend op z’n zachts gezegd. Alles is anders; gedragsregels, cultuur, eten, gebruiken, comfort en hygiëne-standaarden. Letterlijk de wereld op z’n kop. En daarom dit lijstje waarmee ik hopelijk wat duidelijkheid kan scheppen in het aanvankelijke ‘Indiase natuurgeweld’. Doe er je voordeel mee!

  1. Oefen thuis alvast hoe het is om iedereen te negeren. Het voelt wellicht aanvankelijk wat arrogant, maar het gaat je ter plekke enorm helpen. Bedelaars, kwijlende mannen, chagrijnige vrouwen. Je gaat ze allemaal tegenkomen. En het is bijzonder behulpzaam om gewoon geen onderscheid te maken, het scheelt je een hoop energie om niet telkens te hoeven uitvinden of intenties oprecht zijn ja of nee. Is er echt iets belangrijks, komt dat vast wel tot je.
  2. Doe altijd net alsof je, ondanks de Lonely Planet onder je arm, precies weet waar je naartoe gaat en weet waar je mee bezig bent. De Indiërs ‘smashen’ je als je er ook maar enigszins verdwaald of onzeker bijloopt. Je bent een kant- en klaar hapje voor hun agressieve aanprijstechnieken of andere ‘don’t-wanna-go-there’ doeleinden.
  1. Ben zuinig met water. Er is een groot tekort aan water in het land en wij als westerlingen hebben ooit bedacht dat het nodig is twee keer per dag te douchen. Te bedenken dat het voor de gemiddelde Indiër een luxe is om 1x per week te douchen, is dit een mooie uitnodiging om onze hygiëne-standaard een flinke tand terug te schroeven.
  2. Drink geen water uit de ‘drinkwater faciliteiten, het mag dan voor de Indiërs prima te handlen zijn, onze overdreven schone westerse darmen zijn hier alles behalve op ingericht. Dus neem geen risico.
  3. Eet iedere dag een rode peper. Het is ff doorbikkelen, maar deze scherpe rakkers zijn prima in staat om alle mogelijk parasiet-eitjes of andere uitheemse killers op natuurlijke wijze te destroyen. En geloof me, dat wil je.
  4. Er is een hoop ongeschreven lichaamstaal in omloop. Zie je de Indiër knikkebollen, dan is dit een steevaste ‘Ja’. Draaien ze vanuit hun pols hun hand de lucht in, is dat een nonchalante ‘ik-weet-het niet’. Overigens betekent het niet als je een uitermate onvriendelijke behandeling krijgt, dat dit persoonlijk bedoeld is. Het lijkt erop dat dit verweven in de cultuur zit; in plaats van onze aanvankelijk vriendelijke lach, lijkt hier juist het tegenovergestelde de norm.
  1. Sta er niet van te kijken dat de stroom geregeld uitvalt. Het wat infrastructuur-loze netwerk wordt flink belast. Neem je maatregelen. Zorg voor een reserve batterij en bijvoorbeeld een zaklamp op batterijen.
  2. Bouw het eten langzaam op. Je darmen kunnen het best even zwaar te verduren krijgen met het pittige en het uitheemse bacterierijke voedsel. Begin met dagelijks een kleine portie Indiaas eten om te kijken hoe je lichaam erop reageert. Indien het goed valt, bouw het dan langzaam uit. Neem voor de zekerheid een zak proteinepoeder mee voor het geval er lokaal geen ‘westers’ voedsel te krijgen is en ter ondersteuning van je lichaam om de switch van het nieuwe eten, de hitte en de reis te verzachten.
  3. Het kan zomaar zijn dat de pinautomaten er spontaan mee kappen. Om te voorkomen dat je zelf je meest zielige gezichtje bedelend in de strijd moet gooien voor een paar rupies, zorg je dat je altijd wat geld achter de hand hebt.
  4. Heb respect voor de mensen. Ze leven hier soms in barre omstandigheden, hutje mutje letterlijk op elkaar geplakt. En ondanks dat ze je soms het bloed onder je nagels kunnen halen, zijn de intenties doorgaans goed. Het komt vaak voort uit een kwestie van overleven, ga jezelf maar na wat jij allemaal voor tactieken in de strijd zou gooien.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_59ce723617b23_selected-products” products=”9200000001067195,1001004011249156,9200000039559617,9200000039559619,9200000020428202″ name=”lenneke-gastartikel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Meer blog berichten

Berg Nemrut, absoluut hoogtepunt van Turkije

Turkije is een fascinerende bestemming met talloze hoogtepunten. Het is een land met een enorme diversiteit aan landschappen en een rijke geschiedenis met veel historische schatten. Ik heb inmiddels...

Hike naar de Glaciar Calluqueo

Je kunt een reis nog zo goed voorbereiden, sommige zaken heb je simpelweg niet in de hand. Op het moment dat we het vliegtuig instappen naar Chili, ontvang ik een WhatsApp berichtje. Onze tour naar...

Smullen is het! De reis die ik momenteel aan het maken ben waarin ik mijn liefde voor yoga, organic lifestyle, reizen en schrijven op een verrukkelijke manier mag blenden. Ik ben dan ook voornamelijk te vinden op ecologische- en holistische hotspots. Zo slaap ik op permacultuur boerderijen, Indiase Ashrams en knabbel ik overdadig aan veganistische juweeltjes. Als gastblogger voor ‘Reizen- en reistips’ mag ik jullie een kijkje geven in deze duurzame keuken van bewuste hightlights! Wil je meer van me lezen, check dan www.vrouwenplatform.com