Lago de Atitlán - Guatemala
Lago de Atitlán Guatemala

Reistips voor Lago de Atitlán

Het Lago de Atitlán wordt gezien als één van de mooiste plekken van Guatemala. Het meer, de vulkanen en de kleine dorpjes aan de oevers, maken het gebied tot een geliefde plek bij vele reizigers.

Het meer is ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting 85.000 jaar geleden. Door de enorme kracht van de uitbarsting zakte de krater van een vulkaan in elkaar en vormde een holle ruimte die al snel werd gevuld met water: Lago de Atitlán. Kleinere vulkanen vormden zich duizenden jaren later waaronder de Volcán San Pedro, Volcán Atitlán en Volcán Tolimán. Van noord naar zuid is het meer 8 kilometer lang en van west naar oost 18 kilometer. De diepte van het water is 300 meter, maar de hoogte van het water stijgt alsmaar sinds 2009. Na enorme regenval steeg het water zo hoog dat vele huizen onder water kwamen te staan. Langs de oevers van het Lago de Atitlán zul je ook veel oude huizen en muren zien die geheel onder water zijn gekomen. Dit verklaart ook de vreemde stijgers bij sommige dorpjes.

Een Britse schrijver benoemde Lago de Atitlán als ‘het mooiste meer ter wereld’. En geheel onterecht is het niet. De rust, het helderblauwe water met daarom de vulkanen is schitterend. In de dorpjes rondom het meer wonen verschillende kleurrijke Mata etnieën zoals de Quiche, Cakchiquel en Tzutuhil. Ze zijn te onderscheiden aan de diverse patronen en kleuren van hun kleding.

Veel mensen die het Lago de Atitlán bezoeken zullen de vele dorpjes bezoeken. San Pedro La Laguna, San Marcos La Laguna en Panajachel zijn geliefd onder de hippies en backpackers. Met behulp van de bootjes kun je je gemakkelijk transporteren naar de verschillende dorpjes. Ook is het absoluut aan te raden om de Volcán San Pedro te beklimmen. Geniet ’s avonds ook vooral van de zonsondergang en de spectaculaire omgeving. Het levert namelijk fantastische foto’s op.

 

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Lago de Atitlán

Booking.com

Boek vooraf een activiteit