Mijn avontuurlijke roadtrip door Kirgizië met De Verdwaalde Jongens
Kirgizië

Reistips voor Kirgizië

Grote kans dat je nog geen enkel beeld hebt als het over Kirgizië gaat of dat je niet eens weet waar dit land ligt. Kirgizië is gelegen in centraal-Azië en grenst aan Tadzjikistan, Oezbekistan, China en Kazachstan. Het land heeft meerdere namen: Kirgizië, Kirgizstan en Kirgizystan. Officieel heet het land Kirgizische Republiek, maar wij Nederlanders houden het makkelijk en noemen het land Kirgizië. Samen met Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkmenistan en Kazachstan vormt het land de vijf Stans. Een regio die wonderschoon schoon.

Tot aan de 19e eeuw waren nomadische ruitervolken aan de macht in Kirgizië. De hedendaagse cultuur, tradities en religie heeft het land grotendeels weten te behouden sindsdien. Tegen het einde van de 19e eeuw was een groot deel ten noorden van Afghanistan in handen van het Russische Rijk. Van 1918 tot 1991 maakten de landen van Centraal-Azië deel uit van de Sovjet-Unie. Van toerisme was nog geen enkele sprake in die periode.

Toerisme staat nog altijd in de kinderschoenen. Kirgizië wordt nog niet massaal bezocht. Het is een ultieme bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Diegenen die het land bezoeken, zullen versteld staan van het gevarieerde landschap. Groene alpenweiden, naald- en loofbossen, maanlandschappen en bergen. Kirgizië bestaat uit 90% uit bergen en wordt daarom ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Bijna de helft daarvan ligt op 3000 meter hoogte. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan. De hoogste piek is de Pobeda met een hoogte van 7439 meter. Je vindt talrijke bergmeertjes in het land, waarvan Issyk-Kul de grootste is.

Het klimaat van Kirgizië is uitgesproken. Koude winters en warme zomers. De beste periode om het land te bezoeken is gedurende de maanden juli tot september.

Reizen & Reistips over Kirgizië

Kirgizië stond samen met de andere Stan-landen al jaren op mijn wishlist. In 2020 zou ik eigenlijk naar het land afreizen. Ik had een avontuurlijke roadtrip geboekt bij De Verdwaalde Jongens. Helaas werd de reis vanwege corona met een jaar uitgesteld. Gelukkig ging de reis in juli 2021 wel door. In een iconische Bukhanka reden we zo’n 2 weken door het landschap heen. Kirgizië heeft mij verbaasd in alle opzichten. Iedereen die avontuurlijk is ingesteld, van natuur houdt en een niet-alledaagse bestemming wil bezoeken tijdens een roadtrip, moet echt overwegen om eens naar dit geweldige af te reizen.

Bezochte bestemmingen

Hoofdstad

Bishkek

Regio

Azië & Midden-Oosten

Buurlanden

Rusland Kazachstan China Tadzjikistan Oezbekistan

Verhalen over Kirgizië

Reisroute Kirgizië - Naar Tash Rabat

Reisroute Kirgizië

In juli 2021 maakte ik een spectaculaire roadtrip door het ruige en onbekende Kirgizië. Deze reis hebben we geboekt via De Verdwaalde Jongens. Sinds 2018 organiseert dit bedrijf roadtrips door...

Laad meer reisverhalen