Kenia
Kenia

Reistips voor Kenia

Samen met Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Somalië behoort Kenia tot de ‘Hoorn van Afrika’. Het land ligt op de evenaar en heeft een oppervlakte van 582.646 km². Daarmee is Kenia maar liefst 14 maal zo groot als Nederland. Er zijn veel wildparken en duizenden dieren die hier voorkomen. Veel dierenliefhebbers reizen daarom ook af naar dit land om deze parken te bezoeken. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Kenia, maar ook de export van koffie en thee zijn exportproducten.

De geschiedenis van Kenia is behoorlijk ongewis. De oudste documenten geven informatie over de ontwikkeling van het kustgebied. Pas na de komst van de Europeanen in de 19e eeuw, werd er meer bekend van de Keniaanse binnenland. Toch zijn er overblijfselen van de eerste mensen gevonden van 12.000 jaar geleden en weet men dat er vele Afrikaanse stammen woonden in het binnenland. De kust kende een andere geschiedenis. Al in de 15e eeuw bezochten Arabierse handelaren de kuststrook en zij bekeerden de lokale bevolking tot de Islam. Sommige handelaren bleven in Kenia en waren de grondleggers voor de Swahili-cultuur. Aan het einde van de 15e eeuw kwamen de Portugezen naar Kenia vanwege geld en specerijen. Zij slaagden er pas een eeuw later in om een stad te bezetten. De Arabieren verdreven de Portugezen in 1720 en vernietigden alles wat met de Portugezen te maken had. In de 19e eeuw kwamen de Engelsen naar Kenia en zij zorgen voor een economische groeit, maar het leefterrein van de Masai-stam werd kleiner.

Wie Kenia bezoekt, komt natuurlijk voor de natuur en het dierenleven. Er zijn meer dan 50 nationale parken in het land te vinden en er leven meer dan 80 wilde dierensoorten. Zebra’s, giraffen, dikdiks, imapala’s, koedoes, buffels, bavianen, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, neushoorns, leeuwen, cheetah’s en luipaarden behoren tot de wilde dieren die je in Kenia kunt spotten. Ook leven er duizenden soorten vogels en leven er giftige slangen. Helaas is er ook veel stroperij en worden bossen omgekapt, waardoor een aantal diersoorten zeer ernstig bedreigd worden waaronder de olifant en neushoorn.

Met een hoogte van 5199 meter is de Mount Kenya de hoogste berg van Afrika. Het gebied rondom deze berg is zeer vruchtbaar en worden intensief gebruikt voor landbouw. De hooglanden, waar de Mount kenya gelegen is, worden doorsneden door de ‘Groot Afrikaanse Slenk’. De slenk is 48 tot 64 kilometer breed en wordt omringd door hoge vulkanen. In de Slenk zijn onder andere het Nakuru-meer, Naivasha-meer, Magadi-meer en het Rudolfmeer te vinden. Tussen de twee slenken in is ook het Victoriameer gelegen.

Bezochte bestemmingen

Hoofdstad

Nairobi

Regio

Afrika

Buurlanden

Ethiopië Somalië Tanzania Oeganda Zuid-Soedan

Verhalen over Kenia

Samburu Special 5 - Gerenoek

Samburu Special 5

Veel mensen gaan op safari in Afrika om de Big 5 te spotten. De Big 5 bestaat uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. Misschien heb je ook al eens van de Little 5 gehoord,...

Gespotte dieren: Franjeaap

Gespotte dieren: franjeaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en...

Laad meer reisverhalen

Plan je reis naar Kenia

  • Nairobi is een goed beginpunt van je reis naar Kenia. Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Nairobi vliegen. Vergelijk wel de prijzen met een tussenstop. Vaak zijn deze vluchten een stuk goedkoper. Ook loont het zich om eens naar vliegtickets te kijken vanaf Düsseldorf. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Kenia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Favoriete bestemmingen in Kenia