Çeşme - Turkije
Çeşme Turkije

Reistips voor Çeşme

Çeşme is een stad in het uiterste westen van Turkije aan de Egeïsche Kust. Het stadje is gelegen op het gelijknamige schiereiland dat verbonden is met het schiereiland Karaburun.

Volgens de Griekse aadrijkskundundige en schrijver Pausanias zou hier al in 700 v.C. een nederzetting gesticht zijn door de Kretenzer. De nederzetting werd later door Lydiërs en later door de Perzen veroverd. Çeşme werd in de Middeleeuwen gebruikt als doorvoerhaven voor goederen tussen Azië en West-Europa. Toen de Ottomanen in 1566 oprukten en Çeşme wisten te veroveren, was het gedaan met de doorvoerhaven. Handelaren bleven weg en het ging bergafwaarts met het stadje. Vanaf de 19e eeuw kwam de bloeiende het weer op dankzij de handel in fruit en wijn en groeide het bevlokingsaantal.

Hoewel Çeşme een populaire bestemming is, voelt dit stadje stukken minder toeristisch dan andere populaire strandbestemmingen in Turkije. Van oudsher is Çeşme een vakantieoord voor de rijkere inwoners van Izmir geweest, die de warme zomers in hun vakantiehuisjes doorbrachten. Tegenwoordig vieren de Turken uit alle rangen graag vakantie en ook de buitenlandse toeristen weten dit stadje te vinden. Hier kunnen de mensen flaneren, zeilen maar ook gewoon even heerlijk genieten. Er zijn in Çeşme veel goede hotels, pensions, boutique hotels en veel goede restaurants te vinden. Met name rond de jachthaven kun je gezellig eten en een drankje drinken. Langs de kustlijn kun je mooie, maar ook drukke stranden vinden.

Belangrijkste bezienswaardigheid is het fort en het Ottomaanse karavanserai. In het fort is tegenwoordig een museum gevestigd.

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Çeşme

Booking.com