Hamont-Achel

In het noorden van de Belgische provincie Limburg ligt de gemeente Hamont-Achel. Het is gelegen in een bosrijke omgeving met mooie wandel- en fietsroutes.

In de middeleeuwen behoorde Hamont samen met Achel en Sint-Huibrechts-Lille tot het kloosterdomein van Sint-Servaas in Maastricht. Na 1257 werd het kloosterdomein het eigendom van de voogden van de Heren van Boxtel. Zij stichtten Grevenbroek, dat in 1401 afhankelijk werd van de prins-bisschop van Luik.

Hamont werd in de 14e eeuw ommuurd en kreeg beperkte stadsrechten. In de 16e en 17e eeuw kende de stad echter problemen na oorlogsgeweld en talloze epidemieën. Er heerste armoede waardoor rondreizende handelaars, de zogenoemde teuten. Zij probeerden hun waren, voornamelijk stoffen en koperwerk, aan te bieden. Hamont werd een centrum voor teutenhandel. Nog altijd zijn de statige huizen van de teutenhandelaren te zien. Ze getuigen van hun rijkdom. In de 19e eeuw werden allerlei kleine bedrijven opgericht zoals steenbakkerijen, leerlooierijen en sigarenfabrieken. Een bekende fabriek is de kaarsenfabriek Spaas.

Ook Achel behoorde tot tot de Grevenbroek. Zij woonden in het kasteel Grevenbrek en bouwden in de 15e eeuw een klooster oor franciscanessen en een grote torenmolen. Het kasteel werd in 1702 verwoest, maar adel bleef in Achel wonen. In 1944 werd Achel tijdelijk het centrum van bevrijdingsacties. Het huidige VVV-kantoor was het hoofdkwartier van generaal Sir Miles Christopher Dempsey, commandant van het Tweede Britse Leger.

Achel is met name bekend vanwege het klooster Achelse Kluis. Dit is het enige trappistenklooster van Limburg waar sinds 1998 Achel Trappist bier wordt gebrouwen.

In 1977 werden Hamont en Achel samengevoegd en vormt het de gemeente Hamont-Achel.

Doen en zien

Doen in Hamont-Achel

Boek een hotel in Hamont-Achel

Booking.com