Mechelen

Gelegen in de provincie Antwerpen tussen de grote steden Antwerpen en Brussel ligt Mechelen. Met zijn honderdduizend inwoners is deze stad stukken kleiner dat deze steden. Dat heeft uiteraard invloed op de toerisme van Mechelen, maar desondanks is de stad zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hoe oud Mechelen precies is, is onduidelijk. In de geschiedenisboeken staan verschillende jaartallen gemeld, maar het is een feit dat in 1008 de naam al werd gebruikt voor de nederzetting die hier te vinden was. Maar het is mogelijk dat de stad nog ouder is. De historische binnenstad stamt hoofdzakelijk uit de 15e en 16e eeuw. In de geschiedenis van Mechelen, heeft de stad veel te verduren gehad. Op augustus 1546 ontplofte het kruitmagazijn en waren er naast de enorme schade ook honderden gewonden en doden. In de 19e eeuw heeft een cholera-epidemie ook veel slachtoffers geëist. Tijdens de Eerste en Tweede oorlog was er daarnaast ook veel materiële schade. Sommige belangrijke gebouwen werden vernietigd en weer opnieuw opgebouwd. Huizen die waren vernietigd tijdens de oorlog zijn vaak niet meer teruggekomen. Hierdoor heeft Mechelen enkele eeuwenoude gebouwen gecombineerd met moderne elementen.

De Grote Markt is het middelpunt van de stad. Rondom het autovrije plein zijn terrasjes en horecagelegenheden te vinden, staan prachtige huizen, het stadhuis en is ook de Sint-Romboutskathedraal. De 97 meter hoge toren staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ondanks dat Mechelen niet al te groot is, zijn er relatief veel bezienswaardigheden en musea. Bierliefhebbers kunnen terecht bij Stadsbrouwerij Het Anker

Doen en zien

Doen in Mechelen

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com

Boek vooraf een activiteit