Burcht van Monschau

De Burcht van Monschau werd gebouwd in de 13e eeuw. De eerste aanwijzingen van de burcht dateren uit een document van aartsbisschop Engelbert II  uit het jaar 1217. In de 14e eeuw werd het fort flink uitgebreid door de Graven van Jülich. In 1543 werd de vestiging door Keizer Karel V met zwaar beschut belegerd en ingenomen. De stad werd volledig geplunderd.

De Fransen legden beslag op de burcht als nationaal goed en verkochten het in de 19e eeuw aan particulieren. De nieuwe eigenaren konden de burcht echter niet onderhanden en lieten de daken afbreken in 1836. De burcht verviel snel tot een ruïne. Met de eeuwwisseling probeerde de provincie het verval te stoppen. Het werd beveiligd, hersteld en vernieuwd.

Na de Eerste Wereldoorlog betrok een jeugdherberg de westvleugel. Op deze manier blijft de burcht levendig. Maar hierdoor kan de burcht niet worden bezocht. Alleen de binnenplaats en de torens zijn open voor bezoekers. In de zomer is de burcht ook het toneel van het ‘Monschau Festival’. Gerenommeerde orkesten en kunstenaars toveren de burcht om tot een walhalla voor muziekliefhebbers.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Monschau

Booking.com