München - Duitsland
München Duitsland

Reistips voor München

De op twee na grootste stad van Duitsland is gelegen ten noorden van de Beierse Alpen. Vooral bekend met de rijke voetbalclub ‘FC Hollywood’ en natuurlijk het Oktoberfest. München, een prachtige stad met Beierse charme.

De stad werd in 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw. Destijds was hier alleen een klooster bij een doorwaadbare plaats in de rivier. Hertogen hebben tot 1918 onafgebroken vanuit dit klooster geregeerd. Na de Eerste Wereldoorlog werd het onrustig in de stad. Het begon als een communistische opstand en eindige met een overwinning van de nazipartij van Adolf Hitler. Hij zag München als de kern van het nazisme. Regelmatig hield hij toespraken in de bierkelders van de stad. Op het Köningsplatz verrezen enkele ‘Führergebäude’ waar ook bijeenkomsten werden gehouden.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was de stad grotendeels platgebombardeerd. Een wederopbouw van de monumentale stad bracht het vroege uiterlijk langzaam weer terug, met een kleine maar mooie binnenstad. Hoewel de meeste gebouwen redelijk nieuw gebouwd zijn, heb je het idee dat je tussen een oud historisch centrum wandelt. In het centrum ligt de Marienplatz. Hier staan zowel het oude als de nieuwe stadhuis. Er zijn oude kerken, middeleeuwse poorten en de oude Residenz.

De stad heeft drie fraaie middeleeuwse straten, die allen vanuit het centrum uitwaaien. De Brienner Strasse komt uit op de Köningsplatz, waar je tegenwoordig musea en kunstgalerieën vindt. De Ludwigstrasse is in Italiaanse stijl met enkele mooie gebouwen. De Maximilianstrasse heeft enkele van de duurste winkels van München. En dan is er nog de Prinzregentstrasse met de vele musea. Qua bezienswaardigheden heeft München de bezoeker veel te bieden. Talloze parken, mooie gebouwen, musea en veel biergartens. De inwoners van München zijn echte levensgenieters en proosten graag in één van de vele biergartens. Het Hofbräuhaus is de bekendste. Hier wordt al sinds 1598 bier gemaakt. En bierliefhebbers moeten ook zeker de stad bezoeken gedurende het tweewekelijks Oktoberfest, een legendarische viering van lokale bieren en Duitse specialiteiten op het gebied van eten.

Verhalen over München

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in München

Booking.com