Letnápark - Praag - Tsjechië
Praag Tsjechië

Reistips voor Praag

Al meer dan duizend jaar is Praag het politieke, culturele en economische centrum van de staat Tsjechië. De stad ligt in een bocht van de Vltavam halverwege tussen Berlijn en Wenen, op zeven heuvels met op de toppen mooie kastelen en kerken. Praag is volgens velen een van de mooiste steden van heel Europa. In 1993, na de splitsing van Tsjechoslowakije, werd Praag de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd Praag een van de druk bezochte steden van Europa.

De stad is befaamd om haar cafécultuur en opwindend nachtleven in de mooie omgeving. Onder leiding van Karel IV, kende Praag in de 14e eeuw haar bloeiperiode. Karel liet de door brand vernietigde Praagse burcht herbouwen en stichtte in 1348 de eerste universiteit van Noord-, Oost- en Midden-Europa. Tegenwoordig bekend als de Karelsuniversiteit. Hij liet de burcht Vysehrad herbouwen en bouwde een nieuwe stenen brug, de beroemde Karelsbrug. Tijdens zijn regering werden veel kerken gebouwd, onder meer de St. Vituskathedraal. Karel, in 1346 gekroond als keizer van het Heilige Roomse Rijk, wilde van Praag een van de mooiste steden van Europa maken, waarin de Praagse burcht de stad domineerde en de kathedraal de burcht. Met dat doel voor ogen schiep hij veel prachtige gebouwen die hedendaags nog steeds te bewonderen zijn. De Praagse Burcht op de heuvel Hradcany werd gebouwd in de 9e eeuw en is sindsdien altijd een machtszetel gebleven. Het vestingscomplex is een van de grootste ter wereld. Net buiten het complex staat het 18e eeuwse Sternbergpaleis, waar de Nationale Kunstgalerie is gevestigd. Ook de Koninklijke Tuinen en St. Vituskathedraal behoren tot het complex. De oude stad van Praag is sfeervol met kasseistraatjes, stegen, prachtige kerken en paleizen. De Kleine Zijde ligt aan de voet van de burchtmuren. Deze wijk bevat veel noemenswaardige historische gebouwen, waaronder de St. Nicolaaskathedraal. De Karelsbrug is een absolute must-see van Praag.

Plan je reis naar Tsjechië

  • De belangrijkste luchthaven van Tsjechië is het Václav Havel Airport in Praag. Ook vanag de luchthavens van Brno, Karlovy Vary en Ostrava vertrekken dagelijks regionale luchtvaartmaatschappijen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Visit Czech Republic.

Boek een hotel in Praag

Booking.com

Boek vooraf een activiteit