Anuradhapura - Sri Lanka
Anuradhapura Sri Lanka

Reistips voor Anuradhapura

De oude koningsstad Anuradhapura ligt aan de oevers van de Tessa Wewa, een oud kunstmatig meer met eilandjes. De stad staat bekend om zijn goed gepreserveerde ruïnes van de oude Sri Lankaanse beschaving. Hier staan vele stoepa’s en andere historische bouwwerken. Voor de boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. Er mag hier niet worden gebouwd en er mag ook geen alcohol gedronken worden. Om die reden ligt het nieuwe dorp van Anuradhapura buiten de ‘sacred area’.

Anuradhapura werd in de 4e eeuw gesticht en was al snel de hoofdstad van Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, en de heilige stad van het boeddhisme op het eiland. De oude stad kende een bloeiperiode van 1300 jaar. De stad werd aangevallen door golven invallers uit zuidelijk India en in 993 verlaten. Toen de stad compleet verlaten was, bleven de bouwwerken verborgen in de diepe jungle.

Er staan opmerkelijke monumenten, waaronder de enorme dagoba’s, gebouwd op een ronde fundering en omgeven door een kring van monolithische zuilen die vergelijkbaar zijn met Singalese stoepa’s. Na de introductie van het boeddhisme in 246 vC. werd een jonge boom geplant, afkomstig van de boom waar Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. Men zegt dat dit nu de oudste boom ter wereld is.

De oppervlakte van de oude stad is ontzettend groot. Om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien, kun je het beste met de fiets, auto of per bus de stad verkennen.

Verhalen over Anuradhapura

Plan je reis naar Sri Lanka

  • Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Colombo, maar er zijn ook vluchten met 1 tussenstop. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel in Anuradhapura

Booking.com

Boek vooraf een activiteit