Hoogtepunten van Sri Lanka - Polonnaruwa
Sri Lanka

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Hoogtepunten van Sri Lanka, dit zijn de mooiste plekken

Sri Lanka heeft een grote diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden. Een land met veel natuurschoon en een rijke cultuur. Niet voor niets heet het eiland ‘de parel van de Indische Oceaan’. Ga je binnenkort op vakantie naar dit eiland? Dit zijn de hoogtepunten van Sri Lanka die zeker op je lijstje moeten staan om een bezoek te brengen.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Yala National Park
Dieren spotten in Yala National Park

Yala National Park

Ben je een liefhebber van natuur en dieren? Dan mag je het Yala National Park absoluut niet ontbreken op je lijstje. Yala National Park ligt in het oosten van Sri Lanka en is het op één na grootste nationale park van het land. Dit natuurpark is het leefgebied van het luipaard en met een beetje geluk kun je dit prachtige dier zien tijdens een jeepsafari. Niet getreurd als je het luipaard niet zult zien, er leven nog talloze andere diersoorten. Het park staat bekend om de olifanten en pauwen en verder komen er onder meer lippenberen, chitals, wilde zwijnen, buffels, moeras krokodillen, mangoesten, langoeren en Ceylonapen voor. Daarnaast zijn er maar liefst 140 vogelsoorten waargenomen. De dieren zijn het meest actief in de ochtend of avond. Boek dus een jeepsafari in de vroege ochtend, of aan het einde van de dag.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Anuradhapura
Abhayagiri stoepa

Anuradhapura

De oude koningsstad Anuradhapura is een must-visit in Sri Lanka. Twaalf eeuwen lang was deze stad de hoofdstad van Ceylon, zoals het land vroeger heette. Voor boeddhisten is het een heilige stad en daarom mag er niet gebouwd worden. Anuradhapura bestaat daarom uit twee delen; de nieuwe stad en de oude stad. De oude stad staat vol met historische bouwwerken van de oude Sri Lankaanse beschaving. Hier staan onder meer grote stoepa’s, eeuwenoude ruïnes, heilige tempels en de bodhi boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Anuradhapura is een bedevaartsoort voor boeddhisten en overal offeren mensen bloemen en worden kaarsjes of wierook aangestoken. Omdat Anuradhapura best groot is, kun je de stad het beste per auto of met de fiets verkennen. Sinds 1982 staat de oude stad tevens op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Sigiriya Rots
De beroemde Leeuwenrots

Sigiriya

In Sigiriya vind je misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Sri Lanka: de Leeuwenrots. Bij deze rots hoort het prachtige verhaal over Kasyapa die graag koning wilde worden. Hij metselde zijn vader levend in een muur en verbande zijn halfbroer Mogallan naar India, omdat hij de rechtmatige koning zou zijn. Kasyapa bleef echter bang voor een terugkeer van zijn halfbroer en daarom besloot hij om op de rots van Sigiriya zijn paleis te laten bouwen. Het paleis moet schitterend zijn geweest. Er waren spiegelmuren met prachtige tekeningen en baden. De angst van Kasyapa werd werkelijkheid. Zijn halfbroer keerde terug met een leger uit India. Er barstte een hevige strijd los. Uiteindelijk pleegde Kasyapa zelfmoord en dus werd Mogallan koning. Hij verplaatste de residentie naar Anuradhapura. Het paleis werd niet meer onderhouden en uiteindelijk vernietigd door monniken. Ondanks dat er weinig over is van het paleis , heb je vanaf de rots een fantastisch uitzicht. Verder zijn de tuinen en baden goed bewaard gebleven.

Breng ‘s ochtends een bezoek aan de Leeuwenrots om de grootste drukte en de hitte voor te zijn.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Galle
De voormalige kolonie van de VOC

Galle

In het zuiden van Sri Lanka ligt het koloniale stadje Galle. Hier hebben de Nederlanders duidelijk hun sporen achtergelaten. In 1640 veroverde de VOC de stad van de Portugezen. Galle werd de hoofdzetel van het Nederlandse bestuur op Ceylon, tot ze enkele jaren later ook Colombo veroverden. Tijdens een wandeling door de ommuurde stad wandel je onder meer door straten met de namen Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en Groote Waan. Best bijzonder om te zien tijdens je reis door Sri Lanka. Tijdens de 17e en 18e eeuw was Galle een belangrijke havenstad en dat is goed te zien aan de pakhuizen en de haven. Tegenwoordig is het een sfeervol stadje met boetiekhotels, barretjes en winkeltjes. Bezoek in ieder geval de vuurtoren het het fort. Zowel het fort als de oude stad van Galle staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Horton Plains National Park
World's End - Bron: Eddy Billard via Unsplash

Horton Plains National Park

Het Horton Plains National Park is een hooggelegen natuurreservaat dat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Dit nationale park ligt op een hoogte van ruim 2000 meter en heeft daardoor een totaal ander biodiversiteit. Het gebied bestaat uit nevelwouden en graslanden. Hier leven verschillende dieren en vogels die alleen in dit gebied voorkomen. Je kunt er prachtige wandelingen maken. De populairste wandeling is World’s End. Dit is een steile helling met een afgrond van 880 meter op een hoogte van 2140 meter. Vanaf dit punt heb je een geweldig panorama over de omgeving. Je bereikt dit punt na een wandeling van 4 kilometer. Vervolgens moet je via een ander pad terugwandelen en passeer je de Baker’s Falls. Omdat World’s End uiterst populair is, kan het behoorlijk druk worden. Zorg er dus voor dat je zo vroeg mogelijk aan je hike begint. Een extra voordeel is dat de kans op een goed uitzicht. Aan het einde van de ochtend komen vaak de eerste wolken al tevoorschijn.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Polonnaruwa
Oude tempels in Polonnaruwa

Polonnaruwa

Tussen de 9e en 14e eeuw was Polonnaruwa (met enkele onderbrekingen) de hoofdstad van Sri Lanka. Net als in Anuradhapura, vind je hier ook talloze overblijfselen van de oude koningsstad. Boeddhabeelden, unieke stoepa’s en veel tempels zijn nog altijd in goede staat. Veel mensen zeggen zelfs dat de oude ruïnes en tempels van Polonnaruwa mooier zijn als die van Anuradhapura. De UNESCO heeft ook deze oude stad op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Plan een gehele dag in om Polonnaruwa te bezoeken. De beste manier om deze oude stad te bezoeken is met de fiets. Het oude deel van de stad is autovrij, dus het is heerlijk om te fietsen. Combineer cultuur met natuur. Op slechts een half uur rijden ligt het Wasgamuwa National Park.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Nuwara Eliya
Theevelden bij Nuwara Aliya - Bron: Rowan Heuvel via Unsplash

Nuwara Eliya

Het midden van Sri Lanka wordt ook wel de thee regio genoemd. In dit deel van het land is het heuvelachtig en is het klimaat ideaal om thee te produceren. Nuwara Eliya is de hoogst gelegen stad van Sri Lanka. Deze stad wordt ook wel Little England genoemd omdat het de koelste plek van Sri Lanka is en vanwege de koloniale gebouwen. Britse kolonisten hadden hier hun vakantiehuizen als het in de rest van het land te warm werd. Veel van deze huizen zijn goed bewaard gebleven. In de omgeving vind je ontelbaar veel theeplantages. Het is leuk om de theeplantages en -fabrieken te bezoeken en een kopje thee te drinken. Breng ook een bezoek aan de Ramboda Falls. Deze prachtige waterval ligt iets ten noorden van Nuwara Eliya en is met een tuktuk gemakkelijk te bereiken. Iets dichterbij liggen de Devon Falls en Lover’s Leap waterval.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Mihintale
Het boeddhisme is ontstaan op de bergtop van Mihintale

Mihintale

Op ruim 10 kilometer afstand van Anuradhapura ligt de bergtop Mihintale. Voor boeddhisten is de bergtop één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Sri Lanka. Hier is namelijk het boeddhisme ontstaan. Pelgrims beklimmen de 1840 treden naar de top, maar het ook mogelijk om met de auto een stuk hoger te komen. Vanaf de top van de heuvel heb je een fantastisch uitzicht. De witte stoepa Maha Seya valt direct op. Hier zouden de monnik Mahinda en koning Devanampiya Tissa hun ontmoeting hebben gehad om het boeddhisme te introduceren. Een ander opvallend bouwwerk is het gigantische witte Boeddhabeeld. Ook is het mogelijk om de Aradhana Gala rots te beklimmen voor een fraai uitzicht.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Dambulla
Boeddhabeelden in de grotten van Dambulla

Dambulla

De voornaamste reden om Dambulla te bezoeken is vanwege de grotten, het is het grootste grottencomplex van Sri Lanka. Deze grotten zijn gevuld met vele schitterende Boeddhabeelden. Het grottencomplex is al bekend sinds de 7e eeuw voor Christus. Monniken hebben in de 1e eeuw na Christus de beelden en afbeeldingen in de grotten gemaakt. Om de grotten te bezoeken moet je een kleine heuvel beklimmen. De Maharaja Lena is de grootste en mooiste grot. Hier staan 56 Boeddhabeelden, maar ook de schilderingen zijn prachtig. Bovenop de rots staat de Gouden Tempel met een 30 meter hoog Boeddhabeeld.

Hoogtepunten van Sri Lanka - Adam's Peak
Zonsopkomst op Adam's Peak - Bron: Eddy Billard via Unsplash

Adam’s Peak

Sri Pada, oftewel de Adam’s Peak, is de meest geliefde berg van Sri Lanka. De berg is het midden van het land en is 2243 meter hoog. Al meer dan 1000 jaar is de berg een belangrijk pelgrimsoord voor boeddhisten, hindoes, christenen en moslims. Volgens de christenen en moslims zou Adam hier zijn eerste stap op aarde gezet hebben, volgens boeddhisten zou Boeddha hier de eerst stap hebben gezet en volgens de hindoes de god Shiva. Bovenaan de berg kun je de voetafdruk bewonderen. Voor veel pelgrims is dit dus een belangrijke plek, maar ook veel reizigers leggen de wandeling naar de top af. Het pad naar de top is 7 kilometer lang en het is zelfs mogelijk om ‘s nachts naar boven te wandelen om vervolgens op de top de zonsopkomst te bekijken. Een unieke ervaring om mee te mogen maken.

Rondreizen door Sri Lanka

Bovenstaande plekken zijn slechts een kleine greep uit alle hoogtepunten, want Sri Lanka heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van de stranden van Mirissa, de treinreis van Ella naar Nuwara Eliya, olifanten spotten in Kaudulla National Park of een bezoek aan steden zoals Kandy of Negombo? De beste manier om het land te leren kennen is door een rondreis te maken over het eiland. Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en België samen, dus de afstanden zijn niet heel groot. Rondreizen door Sri Lanka kan op verschillende manieren. Veel reizigers nemen de bus of de trein. Het huren van een auto wordt over het algemeen afgeraden, maar je zou ervoor kunnen kiezen om een auto met een privé chauffeur te huren. Kijk hier naar voorbeelden van verschillende rondreizen door Sri Lanka.

Als je wil rondreizen door Sri Lanka, wil je natuurlijk ook goed weer. Sri Lanka heeft het gehele jaar door tropische temperaturen rond de 30 graden. Het land heeft wel twee moesson periodes. Van mei tot en met september zorgt de Yala Moesson voor regen in het westen en het binnenland. De Maha Moesson duurt van november tot maart en zorgt voor regen aan de oostkust. Het regent vrijwel nooit de gehele dag en tijdens de moessonperiode zijn de temperaturen een stuk aangenamer. De beste maanden om naar Sri Lanka af te reizen zijn januari tot maart en de maanden juli en augustus.

Plan je reis naar Sri Lanka

  • Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Colombo, maar er zijn ook vluchten met 1 tussenstop. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.