Reisjaar 2023 - Carretera Austral
Over mij

Over Reizen & Reistips

Wat krijg je als je een passie hebt voor reizen, fotografie en een achtergrond hebt als webdesigner/webdeveloper? Een persoonlijke reisblog! Reizen & Reistips is ooit begonnen uit een simpel schoolproject, maar is uitgegroeid tot een award winnende travelblog. Op deze pagina kun je meer te weten komen over Reizen & Reistips en het gezicht achter deze website.

Reisblog

Reizen & Reistips is een website voor reisliefhebbers, stedentrippers, outdoor-liefhebbers, avonturiers en back-/flashpackers. Op deze website deel ik mijn reisverhalen en reistips in allerlei verschillende thema’s. Roadtrips of stedentrips, maar ook urban exploring, wandelingen, kerstmarkten, bier en dieren komen aan bod.

Reizen buiten de gebaande paden

Parijs, Barcelona, Praag, Berlijn, Londen, Barcelona, Rome. Zomaar een aantal die ontzettend populair zijn omdat ze veel bezienswaardigheden hebben en goed bereikbaar zijn. Er ontstaat massatoerisme. Als reiziger sta je regelmatig in lange rijen te wachten en betaal je vaak veel te veel voor entree, accommodaties en eten. Winkels passen hun aanbod aan op toeristen, waardoor het aanbod voor de doorsnee inwoner weinig toegevoegde waarde heeft. Lokale inwoners ondervinden weer overlast door de drukte. Door de enorme hoeveelheid toeristen in verschillende steden worden voorzieningen in een stad aangepast en dat kost weer geld. Daardoor betalen toeristen toeristenbelasting. Populaire steden proberen massatoerisme steeds meer te vermijden. Bij sommige steden moet je zelfs entree betalen. Het gaat allemaal ten koste van die unieke reiservaring.

Probeer massatoerisme te vermijden en ga juist op zoek naar bestemmingen buiten de gebaande paden. Zoek de rust en het avontuur op, leer authentieke culturen kennen, help mee met duurzame ontwikkelingen en doe unieke reiservaringen op. Met Reizen & Reistips ga ik op zoek naar steden en regio’s buiten de gebaande paden.

Voordelen van reizen buiten de gebaande paden

Duurzaamheid: Door juist naar bestemmingen af te reizen buiten de gebaande paden, zorg je ervoor dat (onontdekte) regio’s zich (duurzaam) kunnen ontwikkelen. Je helpt daarbij de lokale inwoners én de economie. En als je ook nog eens bewust reist, zul je het milieu ook nog eens een handje helpen.
Bespaar op kosten: Bestemmingen buiten de gebaande paden zijn doorgaans een stuk goedkoper. Je bespaart voor je eigen portemonnee en het geld dat je uitgeeft kunnen de lokale inwoners weer goed gebruiken.
Leer andere culturen kennen: Kom in contact met de lokale bevolking. Leer hun cultuur, taal en eten kennen. Zo kun je je misschien nog beter verplaatsen in hun leven en wie weet maak je nieuwe verbindingen. Veel locals zijn nog niet ’toeristenmoe’ en juist daardoor zeer vriendelijk en behulpzaam.
Meer unieke reiservaringen: Zonder massatoerisme kun je meer unieke reiservaringen opdoen. Zoek het avontuur op, geniet wat langer van een bijzondere plek of kom oog in oog te staan met bijzondere dieren. Juist die bijzondere ervaringen blijven langer hangen.

Mijn manier van reizen

Of ik nou een roadtrip maak aan de andere kant van de wereld, of gewoon bestemmingen in de buurt op zoek; ik ben altijd op zoek naar die hidden gems. Wie heeft er ooit gehoord van Parque Nacional Alerce Andino, Tzoumerka of de Truso Vallei? Ken jij de Duitse regio’s Ahrtal, Oberlausitz of Churfranken? Ooit gehoord van steden als Diyarbakır, Tskaltoubo of Zamość? Steeds vaker zoek ik minder bekende of zelfs onbekende bestemmingen op. Je hoeft niet altijd naar die populaire, te drukke en te dure bestemmingen. Er valt nog zo veel meer te ontdekken. Dat wil niet zeggen dat je de grote steden helemaal links hoeft laten te liggen. Ga in de populaire steden eens op zoek naar die locaties waar niet alle toeristen heen gaan. Door deze manier van reizen heb ik al flink wat mooie reismomenten kunnen verzamelen. En ik hoop dat ik jou ook kan inspireren.

Diyarbakır, Turkije - Ulu Cami
Wandelen op de Calluqueo Glaciar
Ik bezoek graag onbekende bestemmingen

Terug naar het begin

Hoe is Reizen & Reistips ooit ontstaan? Daarvoor gaan we terug naar 2008. Tijdens mijn studie als Digital Media Designer kreeg ik de opdracht om een portfolio website te maken. Waar iedereen een standaard website maakte over zichzelf en zijn skills, zocht ik een andere aanpak. Ik maakte een website over mijn reizen. Zo kon ik mijn passie voor webdesign, webdevelopment én fotografie tegelijk tonen. De ‘geboorte’ van Reizen & Reistips.  Nieuwe codes en script probeerde ik in de website te verwerken waardoor de site eigenlijk altijd in beweging was. De website was een goed voorbeeld om mijn skills te laten zien tijdens mijn sollicitaties. Het was destijds helemaal niet mijn bedoeling om er een goed lopende travelblog van te maken. Dat veranderde toen ik in 2015 ineens een uitnodiging kreeg voor een persreis. Deze reis heeft mij aan het denken gezet. Reizen is mijn passie en ik vind het leuk om andere inspireren. Daarom ben ik steeds meer tijd en energie gaan steken om Reizen & Reistips te laten groeien. Een proces dat nog altijd in volle gang is. Want als webdeveloper vind ik het nog altijd heel belangrijk dat ik een unieke website heb die goed functioneert.

Het verhaal van Reizen & Reistips - Website 2009
Reizen & Reistips in 2008

Golden Pen Award

In 2024 heeft Reizen & Reistips de Golden Pen Media Award van Kroatië gewonnen. Een ongelooflijke eer waar ik heel trots op ben. Veel mensen denken altijd dat ik ‘op vakantie ben’ als ik weer een reis maak. Mensen zien vaak niet in dat er veel meer bij komt kijken. Tijdens het reizen maak je lange dagen, moet je continu je aandacht erbij houden, foto’s maken, notities maken en de social media’s bijhouden. Thuis moeten de artikelen worden geschreven en de foto’s worden bewerkt. Je moet rekening houden met de SEO en ervoor zorgen dat de website  altijd up to date is en goed werkt. Daarnaast moet ik gewoon werken om mijn huur te kunnen betalen, dus alle vrije tijd wordt gestoken in deze website. De Golden Pen Award is daarom een enorme waardering voor het werk dat ik heb gestoken in deze website de afgelopen jaren.

Golden Pen Award 2024 in Dubrovnik, Kroatië
In 2024 won ik de Golden Pen Award in Kroatië

Contact en samenwerken

Samenwerken met Reizen & Reistips? Stuur een mailtje naar info@reizen-en-reistips en we kunnen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Indien gewenst kun je naar een mediakit vragen.

Over mij

Ik ben dus Danny van der Meijden (1985), geboren in Geldrop waar ik nog altijd woon met mijn kat Jizza. Tijdens mijn studie heb ik een tijdje op kamers gezeten in Hilversum en heb ik stage gelopen op Curaçao. In 2009 ben afgestudeerd als Master of Arts en ben daarna direct op de arbeidsmarkt aan de slag gegaan als webdesigner en webdeveloper. Ik heb me gespecialiseerd als front-end developer in WordPress. Sinds 2020 werk ik niet meer voor een baas, maar ben ik op eigen benen gaan staan. Naast Reizen & Reistips ontwerp, bouw en onderhoud ik WordPress websites voor mijn eigen klanten of helpt ik andere bloggers in het reiswereldje.

Hoogtepunten Patagonië - Fitz Roy
Danny van der Meijden

Vrije tijd en hobby’s

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om bordspellen te spelen of een spel op de PlayStation. Ik kijk graag films of series te kijken. Hoewel ik heel goed alleen kan zijn, vind ik het ook heel gezellig om met familie of vrienden af te spreken. Ik kan genieten van een lekker speciaalbiertje en ik ben altijd op zoek naar dat ene biertje dat ik niet ken. Natuurlijk heb ik ook voldoende beweging nodig, dus ik probeer wekelijks meerdere malen hard te lopen. Het doel is om weer eens een halve marathon te lopen. Muziek staat altijd aan. Niet de bekende liedjes uit de Top-40, maar een mix van verschillende muziekstijlen en vooral onbekende artiesten. Wu-Tang Clan, Eels, Red Hot Chili Peppers, Genesis, Parov Stelar, RJD2, Logic, Genesis en David Bowie om maar enkele artiesten op te noemen. Ik ben in bezit van een oldtimer, een Trabant, maar helaas rijd ik er veel te weinig mee. En daarnaast ben ik gek op mijn kat Jizza.

Blue Monday - Ein Himmelblauer Trabant
De leukste biercafés in Rotterdam - Proeflokaal Faas
Mijn Trabant en genietend van een speciaalbiertje

Mijn zus als inspiratiebron

In mijn paspoort staat Geldrop als geboorteplaats. Daar baal ik een beetje van, want mijn zus heeft daar Dresden staan. Mijn moeder komt uit de voormalige DDR. Ze mocht het land pas verlaten na de geboorte van mijn zus. Omdat Dresden één van mijn favoriete steden is, ben ik best wel een beetje jaloers op mijn zus. Ik keek altijd op naar mijn zus en ze is daarom een groot inspiratiebron geweest voor me. Ze studeerde toerisme en maakte mooie reizen. Dat heeft mij geïnspireerd. En zo ben ik me steeds meer in het reiswereldje terecht gekomen. Deze site is dus mede te danken aan haar. Die kun je in je zak steken, zus!

Het verhaal van Reizen & Reistips - Turkije
Samen met mijn zus in Turkije

Mijn eerste reizen

In mijn jongere jaren zijn we vooral naar de DDR gereisd, omdat we daar nog familie hadden wonen. Als autoliefhebber keek ik mijn ogen altijd uit. Hier werd het straatbeeld namelijk gedomineerd door de Trabant en de Warburg. En dan weet je dus ook direct waar mijn liefde voor de Trabant vandaan komt. Ik vond het altijd fijn om naar de DDR af te reizen. Jammer genoeg was ik destijds veel te jong om te beseffen wat er allemaal in de DDR gebeurde. Ik had deze periode graag wat bewuster mee willen maken. Met de familie zijn we op vakantie gegaan naar Hongarije en naar Zuid-Frankrijk. De eerste verre reis was in 1993. Als 8-jarig jochie gingen we naar Tunesië. Jammer genoeg is hier weinig van blijven hangen en hebben we niet veel foto’s van die periode. Vanaf 1994 gingen we jaarlijks naar Turkije. Eerst naar de Egeïsche Kust, daarna vooral naar de Turkse Rivièra. Kun je je voorstellen dat ik Cappadocië destijds niets aan vond en ik gewoon in de bus ben blijven zitten?

Het verhaal van Reizen & Reistips - DDR
Het verhaal van Reizen & Reistips - Tunesië
Vroeger gingen we vooral naar Oost-Duitsland. De eerste verre vakantie was Tunesië in 1993.

Het reisvirus

Toen ik 17 werd, ging ik met vrienden op vakantie naar Turkije. Elke avond tot de laatste uurtjes stappen, uitbrakken aan het zwembad en weer op stap gaan. Dit was drie jaar heel leuk. Daarna wilde ik toch wat meer van de wereld zien, net zoals mijn zus. Samen met een vriend ging ik in 2006 naar Mexico. We boekten hier een hotel voor twee weken in Playa del Carmen. Maar we huurden wel een auto en verkenden zo Yucatan. Dit beviel zo goed, dat ik langzaam met het reisvirus werd besmet. Het jaar erop maakte ik met twee vrienden een roadtrip door Costa Rica en vertrok ik een half jaar naar Curaçao om daar stage te lopen. Tijdens mijn stage kreeg ik de mogelijkheid om een aantal dagen naar Venezuela te gaan. Dat was best uniek, als je de huidige situatie bekijkt. Eenmaal terug in Nederland ging ik met mijn toenmalige vrienden jaarlijks op reis. Portugal, Cuba, Sri Lanka, Kenia en Tanzania, Costa Rica, Guatemala, Bolivia, Verenigde Staten, Patagonië en Georgië. Ook gingen maakten we steeds vaker een stedentrip binnen Europa. Dankzij Reizen & Reistips kon ik nog meer gaan reizen. En tegenwoordig maak ik vrijwel iedere maand een reis.

Het verhaal van Reizen & Reistips - Mexico
Na mijn reis door Mexico in 2006 werd ik besmet met het reisvirus
Malerweg Etappe 5 - Goldsteinaussicht
Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Inmiddels heb ik al veel landen en bestemmingen bezocht

Korte samenvatting

Favoriete land? Duitsland
Favoriete stad? Dresden, maar ik vind ook Antigua in Guatemala een hele fijne stad
Favoriete continent? Zuid-Amerika
Mooiste natuurgebied? De gehele Potosí regio in Bolivia
Mooiste reis? Mijn reis door het zuiden van Patagonië in 2018, maar ook mijn reis door Bolivia in 2016 was heel uniek
Mooiste wandeling? Malerweg, maar de W-trek was ook een bijzondere ervaring
Meest bijzondere dier? De poema in Bolivia, waar we ongeveer een half uur achter hebben gelopen
Waar wil je nog heen? Turkmenistan, Tadzjikistan, Japan, Canada, het noorden van Chili, en… en… en…
Mooiste reismoment? De Volcán de Fuego uit zien barsten
Het lekkerste eten? Duitsland, vooral op de kerstmarkten