Kiev verkennen met een gids - Klokkentoren van Sint Sofiakathedraal
Oekraïne

Reistips voor Oekraïne

Ondanks dat Oekraïne het grootste land van Europa is na Rusland, is het land voor ons Nederlanders nog een beetje onontdekt. Momenteel speelt er in Oekraïne een conflict plaats, maar gelukkig speelt dit zich af in een bepaald deel van het land en is het grootste deel van het land wel veilig. En er valt genoeg te ontdekken.

Oekraïne kent een lange geschiedenis. Verschillende volkeren hebben op het grondgebied gewoond. De Mongolen vielen in de 13e eeuw het land binnen en dit betekende het eind van het rijk van Kiev. Later kwam het onder Poolse en Russische invloeden. Na de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie in 1917 werd het land onderdeel van de Sovjet Unie en werd het Oekrainskaja SSR. Er braken opstanden uit en onder het bewind van Jozef Stalin brak een hongersnood uit die miljoenen mensen het leven kostte. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het land zich tot één van de meest welvarende republieken van de Sovjet-Unie. In 1986 kende het land een andere bekende ramp toen de kernreactor in Tsjernobyl ontplofte. Eind jaren ’80 stortte de Sovjet-Unie ineen en werd Oekraïne onafhankelijk. De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn gespannen en in maart 2014 werd de situatie erg onrustig, met name in de Krim.

Ondanks de vele problemen heeft het land veel te bieden.  Er zijn steden met prachtige cultuur zoals Kiev of Lviv, maar ook prachtige natuurparken en bergen. Het rampgebied van Tsjernobyl kun je tegenwoordig onder begeleiding van een gids bezoeken. Wanneer ga jij Oekraïne een bezoekje brengen?

Reizen & Reistips over Oekraïne

Tsjernobyl stond al jarenlang op mijn verlanglijstje om eens te bezoeken. Ik had ooit een prachtige fotoreportage gezien waarbij de botsauto’s en het reuzenrad enorme indruk op me hadden gemaakt. Langzaam werden voorzichtige plannen gesmeed om een groep bij elkaar te krijgen voor een tour naar dit rampgebied, maar steeds haakten mensen toch af. Het duurde tot 2018 voordat we een groep van 9 mensen bij elkaar konden krijgen en we daadwerkelijk naar Oekraïne gingen. Voordat we onze tweedaagse tour in Tsjernobyl hadden, maakte ik van de gelegenheid gebruik om Kiev beter te leren kennen. Samen met een gids heb ik een goede indruk gekregen van deze prachtige stad. Maar Tsjernobyl maakte nog meer indruk. Mocht er in de toekomst weer een mogelijkheid komen om terug te keren, kom ik graag nogmaals in Oekraïne.

Bezochte bestemmingen

Hoofdstad

Kiev

Regio

Europa

Buurlanden

Rusland Moldavië Roemenië Hongarije Wit-Rusland Polen Slowakije

Verhalen over Oekraïne

Pripjat, spookstad bij Tsjernobyl - Oekraïne

Pripjat, spookstad bij Tsjernobyl

Wie Reizen Waes afgelopen zondag heeft gezien op de Belgische zender, weet dat Tom bij de volgende aflevering naar Oekraïne gaat en Tsjernobyl zal gaan bezoeken. Bij het zien van deze introductie...

Patagonië - Torres del Paine

Een terugblik op reisjaar 2018

Met het bezoeken van de kerstmarkten in Nedersaksen komt het reisjaar 2018 voor mij ten einde. Wat een reisjaar was het geweest voor Reizen & Reistips. Dit jaar maakte ik heel wat stedentrips,...

Laad meer reisverhalen

Favoriete bestemmingen in Oekraïne

Bezochte bestemmingen in Oekraïne