Kiev verkennen met een gids - Sint-Andreaskerk
Oekraïne

Kiev verkennen met een privé gids

Een maand geleden vertrok in naar Oekraïne voor een tweedaagse tour in Tsjernobyl samen met mijn moeder, zus, zwager en groepje bekenden. Omdat we op Kiev zouden landen, leek het me leuk om de hoofdstad van Oekraïne te verkennen. Zo vertrokken we met z’n vieren een dag eerder, zodat we tenminste één volle dag in Kiev konden doorbrengen. Maar wat ga je bezoeken in deze stad? Reisboekjes zijn er niet tot nauwelijks en het is flink zoeken naar alle bezienswaardigheden. Om zoveel mogelijk te zien in korte tijd, leek het mij goed om een lokale privé gids in te schakelen. Op internet vond ik de website van Victoria en met haar konden we Kiev verkennen.

Een privé tour in Kiev regelen

Wil je zo veel mogelijk van Kiev zien, kun je het beste een tour boeken. Je kunt aansluiten bij een gratis stadswandeling of je kunt een tour boeken met een privégids. De meeste van deze tours duren ongeveer drie tot vier uur, lang niet genoeg om alles van Kiev te zien. Ik zocht naar een tour die langer duurde en waarbij we een privé gids voor ons vieren hadden. Zo kwam ik terecht op de website van Victoria: bestkievguide.com. Victoria woont in Kiev, spreekt vloeiend Engels, Russisch en Oekraïens en biedt meerdere verschillende tours aan.

Kiev verkennen met een gids - Victoria van bestkievguide.com
Victoria, privé gids in Kiev

De tour die mij direct aansprak was de ‘One Day Kiev Private Tour’ waarin je de belangrijkste hoogtepunten van de stad kunt bezoeken. Het was al redelijk kortdag, dus het was maar de vraag of Victoria tijd voor ons zou hebben en wat de mogelijkheden zijn om nog meer bezienswaardigheden te bezoeken. Ik stuurde haar een mail en kreeg al binnen enkele minuten een mail terug. Ze had nog geen andere tours op de planning en indien we meer wilden zien en langer dan 6 uur op pad wilden zijn, was dat geen enkel probleem. Per mail stuurde ik nog enkele bezienswaardigheden die we graag wilden zien zodat ze rekening kon houden met de route. Onze privé tour zou op donderdag om 9.00 beginnen bij ons hotel.

Wij reserveerden bij Victoria van bestkievguide.com de ‘One Day Kiev Private Tour’, waarbij je de belangrijkste hoogtepunten van Kiev zult zien.

Kiev in één dag bezoeken

Woensdagnacht landen we op het vliegveld van Kiev en worden we met een taxi naar ons hotel gebracht. Geen tijd voor een drankje, maar direct slapen want we willen fit zijn voor onze wandeling met Victoria. De volgende ochtend is Victoria precies op tijd bij ons hotel. We stellen ons aan elkaar voor en beginnen direct aan onze tour. Door de centrale ligging van ons hotel, kunnen we direct te voet naar de eerste bezienswaardigheden. Via de Fomin Botanische Tuinen komen we aan bij het eerste bijzondere bouwwerk van de stad.

Kiev verkennen met een gids - Vladimirkathedraal
Op opvallende gevels van Vladimirkathedraal is het eerste bouwwerk dat we zien

De Vladmirkathedraal heeft een opvallend gele voorgevel met blauwe koepels. Het werd gebouwd tussen 1859 en 1882 en wordt gezien als de belangrijkste kathedraal van het Kievse Patriarchaat. Om deze kathedraal te betreden moeten de vrouwen een hoofddoek dragen. Binnen wordt er gezongen door een klein koor, mensen staan te bidden en een man loopt met wierook te zwaaien. We komen haast ogen en oren tekort om alles mee te krijgen. Het interieur is gedecoreerd met allerlei mozaïeken, fresco’s en allerlei schilderingen. Het ziet er prachtig uit en het is jammer dat we hier geen foto’s van mogen maken.

In de prachtige Vladimirkathedraal wordt er gezongen, gebeden en loopt een man wierook te zwaaien. We komen haast ogen en oren tekort.

Kiev verkennen met een gids - Mykhailo Hrushevsky monument
Het Mykhailo Hrushevsky monument
Kiev verkennen met een gids - Operazaal
De operazaal van Kiev

Doordat het vandaag een nationale feestdag is in Kiev, is er nauwelijks verkeer op straat. Ook Victoria heeft het nog nooit zo rustig meegemaakt. De meeste mensen verlaten de stad en gaan naar hun ‘Datsche’. Voor ons komt het alleen maar goed uit. Via het Natuurmuseum en de Operazaal komen we in een wijk waar we de typische Sovjet-stijl nog terug kunnen zien.Troosteloze, betonnen flats. Rechttoe, rechtaan. Toch heeft deze bouwstijl ook wel wat, zeker als de muren worden opgefleurd met streetart of mozaïek.

Kiev verkennen met een gids - Gouden Poort
Een reconstructie van de Gouden Poort

Ooit werd Kiev volledig ommuurd. In opdracht van prins Jaroslav werd er in de 11e eeuw een vestingwerk rondom de stad gebouwd. De belangrijkste toegangspoort werd de Zoloti Vorota genoemd, wat de ‘Gouden Poort’ betekent. Toen de Tataarse Mongolen Kiev veroverden konden ze de stad niet in via de Gouden Poort. Ze zochten een andere toegangspoort om binnen te komen. Eenmaal binnen werd de toegangspoort gedeeltelijk verwoest. In de eeuwen erna raakte de toegangspoort verder in verval en werd het in de 18e eeuw onder een enorme steenhoop verborgen. De ruïnes van de oude poort werden in de 19e eeuw ontdekt en gedeeltelijk hersteld. Het duurde een eeuw om de poort te herstellen, maar of de poort er ooit zo uit heeft gezien als vandaag de dag… Naast de poort is een standbeeld te zien van Prins Jarsolav.

Kiev verkennen met een gids - Streetart
Streetart, mooie en met een politiek laagje
Kiev verkennen met een gids - Ballet Dancer Statue
Het Ballet Dancer Statue

Via enkele straten in het politieke gebied van de stad zien we heel wat fraaie streetart. De streetart is niet alleen mooi, maar heeft ook een behoorlijk politiek laagje. Poetin moet het bij één van de kunstwerken ontgelden na de gevechten in de Krim. Ook zien we enkele metalen beelden van soldaten, vrouwen en kinderen met kogelgaten op straat staan, die iedereen die er langs loopt zich bewust is van het feit dat de oorlog nog steeds dichtbij is.

Kiev verkennen met een gids - Raaf
Kiev verkennen met een gids - Streetart
Raven in een kooi en in hetzelfde steegje ook streetart met de raaf als middelpunt

Ineens neemt Victoria ons mee in een steegje waar je in je eentje niet zomaar zou binnen lopen. Hier worden namelijk twee enorme raven in een kooi gehouden. Zo groot als deze twee heb ik ze nog nooit gezien. Deze raven zijn jaren terug opgevangen omdat ze ziek waren en sindsdien worden ze hier verzorgd door de eigenaren, maar ook de inwoners komen geregeld langs met een snack voor ze.

Kiev verkennen met een gids - Peyzazhna Sculpture Alley
Ooit zo'n bizarre speeltuin gezien?

We lopen door naar Peyzazhna Sculpture Alley, een kinderspeeltuin. Een speeltuin hoor ik je al denken, wat moet je daar nou? Het is een gezellig plein met unieke beelden, fonteinen en grappige banken. Er is een speeltoestel met het Alice in Wonderland thema, een beeldje van het sprookje De Kleine Prins, maar de eyecatcher is een 30 meter lang mozaïeken beeld van een kat met heel veel poten en een mysterieuze grijns. Daar word je zelfs als volwassene heel vrolijk van. We genieten hier van terwijl we een kopje koffie en een koud muntdrankje drinken.

Een speeltuin bezoeken? Ja, het speeltuintje in de Peyzazhna Sculpture Alley is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Er is zelfs een volledige glijbaan in het Alice in Wonderland thema.

Kiev verkennen met een gids - National Museum of the History of Ukrain en Church of the Tithes
National Museum of the History of Ukrain en de funandementen van de Church of Tithes
Kiev verkennen met een gids - Sint-Andreaskerk
Het prachtige Sint-Andreaskerk

Na het speeltuintje komen we bij een uitzichtpunt waar we zicht hebben op het lagere gedeelte van Kiev. Naast het uitzichtpunt staat het Nationaal Museum van de Geschiedenis van Oekraïne en zie je de restanten van de fundering van de Church of the Tithes en iets verderop staat de prachtige Sint-Andreaskerk. Deze opvallende kerk staat in één van de oudste straten van Kiev en diende ooit als een zomerresidentie van tsarina Elisabeth. De voltooiing van de kerk maakte ze niet mee, want vijf jaar voordat de bouw van de kerk werd afgerond overleed ze. Helaas kunnen we het bouwwerk niet bezichtigen omdat het momenteel gerenoveerd wordt, maar alleen de buitenkant is al prachtig.

Kiev verkennen met een gids - Sint-Michielsklooster
En nog een prachtig, kleurrijk bouwwerk: Sint-Michielsklooster
Kiev verkennen met een gids - Klokkentoren van Sint Sofiakathedraal
De klokkentoren voor het klooster

Ook een indrukwekkend bouwwerk is het Sint-Michielsklooster, één van de oudste kloostergebouwen van Kiev. Met de blauwe gevels en gouden koepels is dit klooster een opvallende verschijning. Van binnen is het niet veel anders. Vrijwel het gehele interieur is van goud, iets wat we in het westen nauwelijks kennen. Helaas, net zoals in de andere gebouwen is het niet toegestaan om foto’s te maken. Je zult het dus echt met eigen ogen moeten aanschouwen.

Kiev verkennen met een gids - Sint-Sofiekathedraal
Sint-Sofiakathedraal, UNESCO werelderfgoed

We brengen ook een bezoek aan de Sint-Sofiakathedraal. Deze byzantijnse kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dankt haar naam aan de Hagia Sophia in Istanbul. Van binnen schitteren de mozaïeken, fresco’s en schilderingen ons tegemoet. De oude mozaïeken die de muren, plafonds en pilaren versieren zijn nog in zeer goede staat en bijzonder indrukwekkend. Sommige stammen uit de 11e eeuw. Het is nauwelijks voor te stellen hoe de mensen vroeger deze mozaïeken hebben aangebracht. Het moet ontzettend veel werk zijn geweest om deze beelden met de kleine steentjes op te bouwen. Tijdens de Sovjettijd wilde men de kathedraal afbreken, maar gelukkig werd het gebouw behouden en kon men er een museum van maken. Naast een bezoek aan de kathedraal kun je ook wandelen in de omheinde tuin en vind je op diverse plekken binnen het complex exposities.

De Sint-Sofiakathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. En met recht, want de binnenzijde van het gehele complex is volledig bedenkt met fresco’s en mozaïeken. Sommige stammen zelfs nog uit de 11e eeuw.

Kiev verkennen met een gids - Plein van de Onafhankelijkheid
Een blik op het Plein van de Onafhankelijkheid
Kiev verkennen met een gids - Slachtoffers op het Plein van de Onafhankelijkheid
Slachtoffers worden herdacht rondom het plein

We lopen verder naar het Plein van de Onafhankelijkheid. Waar wij Nederlanders nauwelijks iets vanaf weten is het drama dat hier enkele jaren terug heeft voorgevallen. Stille demonstranten werden hier neergeschoten door de politie. Ze protesteerden tegen de toenmalige Oekraïense president omdat hij het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne niet wilde ondertekenen. In totaal vielen er bij de rellen ruim 100 doden. Ze worden herdacht op het Plein van de Onafhankelijk. Hier zien we de foto’s van de slachtoffers van de demonstratie in 2014. Bij iedere foto brand een kaarsje en liggen bloemen. Rondom het gehele plein zie je iets van deze zwarte dag voor Kiev. Er vinden nu ook geen festiviteiten meer plaats op het plein.

Kiev verkennen met een gids - Horodecki House
Een bijzonder gebouwe, het Horodecki House

We vroegen Victoria om ons mee te nemen naar het ‘Horodecki house’. Dit bijzondere bouwwerk is aan het einde van het Plein van de Onafhankelijkheid te vinden. Het werd ontworpen door de Poolse architect Wladyslaw Horodecki. Hij woonde vanaf 1890 ruim dertig jaar in Kiev. Horodecki ontwierp enkele belangrijke gebouwen in de stad, maar wilde voor zichzelf ook een bijzondere woning ontwerpen. Let vooral op de beelden en details van het huis. Bloemen, planten en allerlei dieren kun je op de gevels zien. Horodecki was een liefhebber van safari en van het jagen op dieren in Afrika en dat is zijn inspiratie geweest voor de opvallende decoratie van zijn woning. Om zijn trips naar Afrika te financieren leende hij geld bij de bank. Eenmaal terug kon hij het geld niet meer terugbetalen en verloor hij zijn huis. Tegenwoordig ontvangt de president van Kiev hier zijn gasten en is het niet zomaar mogelijk om het huis van binnen te bewonderen. Om dicht bij het huis te kunnen komen moeten we door een militair controlepunt en onze tassen laten zien. Een paspoort bij hebben is dus aangeraden om het huis van dichtbij te kunnen bewonderen.

Één van de opvallendste gebouwen van Kiev is zonder twijfel het ‘Horodecki house’. De gevels van dit huis zijn versierd met bloemen, planten en allerlei dieren.

Kiev verkennen met een gids - National Museum Memorial to Holomodor Victims
Een monument ter nagedachtenis van de Holomodor

Onderweg naar het volgende UNESCO Werelderfgoed lopen we langs een bizar monument. Het is gemaakt in de vorm van een kaars en bevat kruizen met vliegende kraanvogels. Hiervoor staat een beeld van een meisje met vijf granen in de hand. Stalin had een beleid uitgestippeld waarbij de industrialisatie moest groeien door de export van graan. Boeren moesten vrijwel al het graan verkopen waardoor er nauwelijks eten was voor de bevolking. Boeren verstopten het graan of slachtten hun vee. Miljoenen boeren werden gedeporteerd naar Siberië. Er ontstond een hongersnood onder de bevolking en maar liefst 2,5 tot 4 miljoen mensen stierven. De hongersnood kreeg de naam Holodomor en is één van de grootste nationale rampen van Oekraïne. Pas enkele jaren terug werd de Holodomor officieel tot genocide verklaard. Iedere vierde zaterdag van november herdenken de Oekraïners de slachtoffers. Het beeld en het monument staan voor de ingang van het National Museum ‘Memorial to Holodomor victims’.

Kiev verkennen met een gids - Holenklooster
Ook het Holenklooster is UNESCO Werelderfgoed

Het Holenklooster staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het kloostercomplex bevat kerken, musea en kloostergebouwen, maar er is ook een enorm ondergronds gangenstelsel. Het is een plek voor bezinning voor de lokale bevolking en het wordt door de monniken niet op prijs gesteld om als toerist de lange route te volgen, maar Victoria neemt ons toch mee. In de gangen zijn kapellen en gebedsruimtes, maar ook de begraafplaatsen van de monniken die hier als mummies in een kist liggen begraven. Met een brandende kaars in onze handen lopen we langs de glazen kisten waar de monniken liggen. De mummies zijn ingewikkeld in doeken, maar het en der kun je wel een hand zien.

Kiev verkennen met een gids - The Ukrain State Museum of the Great Patrionic War
The Ukrain State Museum of the Great Patrionic War
Kiev verkennen met een gids - Motherland Monument
Het kolossale Motherland Monument

De laatste stop is het National Museum of the History of Ukraine in the Second World War. Het complex is enorm en bevat meerdere musea. Zo zijn er in de open lucht allerlei oorlogsvoertuigen en -vliegtuigen te zien. Ze werden allemaal in de Tweede Wereldoorlog gebruikt tegen de Duitsers. Verder zijn er enorme monumenten met gebeurtenissen tijdens de oorlog en het Motherland Monument. Dit standbeeld is maar liefst 62 meter hoog en torent overal bovenuit. De oorlog zit de Oekraïners nog steeds diep, dat is aan alles te merken.

Kiev, absoluut de moeite waard om te bezoeken

Om 17.00 zijn we weer terug bij ons hotel. Victoria heeft ons maar liefst 8 uur door de stad meegenomen. We hebben een goede indruk gekregen van de stad en Kiev heeft me echt verrast. De bouwwerken zijn ontzettend mooi en de geschiedenis is behoorlijk interessant, al hebben enkele een zwart randje. Met deze tour hebben alleen nog maar een klein gedeelte van Kiev gezien. Er valt nog zo veel meer te ontdekken en te zien. Ik kan het alleen maar aanraden om de hoofdstad van Oekraïne eens te bezoeken. En wil je zo veel mogelijk van de stad zien in korte tijd? Neem dan zeker contact op met Victoria.

Ze weet veel over de stad, de geschiedenis en de gebouwen te vertellen. Ze spreekt perfect Engels, is oprecht geïnteresseerd in wat je doet thuis en wacht geduldig tot je alles hebt gezien of klaar bent met fotograferen. Indien gewenst kun je bij haar ook meerdere locaties doorgeven die je graag zou willen zien. Dan probeert ze deze bestemmingen in de route te integreren. Voor 4 personen en 8 uur wandelen door de stad wandelen moesten we 150 Euro in totaal afrekenen, en dat was inclusief een fooi! Wat ons betreft een must-do in Kiev.

Wil jij Kiev ook ontdekken? Dan raden we je zeker aan om een privé tour te boeken om zoveel mogelijk in korte tijd te zien. Wij waren erg te spreken over de tour van Victoria.

Kiev verkennen met een gids
Een tour door Kiev met Victoria? Wat ons betreft zeker doen!
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie