Kiev - Oekraïne
Kiev Oekraïne

Reistips voor Kiev

Misschien is Kiev nog niet helemaal bekend bij het Nederlandse publiek, maar deze stad is absoluut een bezoekje waard. In het centrum van de hoofdstad van Oekraïne kun je prachtige kathedralen, grote pleinen, veel monumenten, statige huizen en heel veel leuke steegjes met street-art ontdekken. De stad kent een lange geschiedenis en helaas was deze niet altijd even positief.

Kiev werd gesticht in 482, maar op de plek waar de stad nu ligt, was meer dan 10.000 jaar geleden al een nederzetting. In de Middeleeuwen was de stad uitgegroeid tot een machtige stad en werd de stad ommuurd. De Gouden Poort was de belangrijkste ingang tot de stad. Toen Mongoolse hordes de stad wilden veroveren konden ze niet via de Gouden Poort binnen komen. Bij een andere poort lukte het ze wel. Eenmaal binnen vernielden ze de Gouden Poort en de rest van de stad. Door de nederlaag verminderde de stad van Kiev en dat zorgde ervoor dat Moskou de Russische eenwording tot stand mocht brengen. Toch hebben de Oekraïners de Russen veel gegeven, want de religie, alfabet en de nadruk op autocratie werd door de Russen overgenomen en dat maakt de inwoners van de stad nog steeds trots.

Kiev kende veel tegenslag in het begin van de 20e eeuw. De stad werd catastrofaal verwoest en de helft van de bevolking werd afgeslacht door de Duitsers en de barbaarse pogingen van Stalin. Nadat De Sovjet-Unie uiteen viel en Oekraïne weer onafhankelijk werd, slaagde Kiev erin haar glorie te laten groeien. En dat zie je terug in stad.

De stad bestaat uit drie verschillende delen: Starokievsky, Petsjersk en de benedenstad Podol. Deze delen liggen langs beide zijden van de rivier Dnjepr, één van de belangrijkste waterwegen van Europa. Bossen, parken, tuinen geven het levendige straatbeeld ook heel wat kleur. Honderden gouden, rode en blauwe koepels van prachtige bouwwerken bepalen de skyline van de stad. De Chresjtsjatik wordt gezien als de belangrijkste straat. Hier vind je winkels, cafés, hotels, openbare gebouwen en kantoren. Qua bezienswaardigheden kijk je je ogen uit in Kiev. Bezoek dan ook zeker de vele kerken en kloosters die de stad rijk is. Maar naast deze religieuze gebouwen heeft de stad zoveel meer te bieden.

Verhalen over Kiev

Boek een hotel in Kiev

Booking.com

Boek vooraf een activiteit