Tsjernobyl - Paarden
Oekraïne
Dieren

Gespotte dieren: Przewalskipaarden in Tsjernobyl

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In dit verhaal neem ik jullie mee naar Tsjernobyl, waar we ineens oog in oog stonden met Przewalskipaarden.

Dieren vinden onderdak in Tsjernobyl

Op zaterdag 26 april 1986 ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl. Mensen werden geëvacueerd en moesten hun bezittingen en huisdieren achterlaten. De gehele omgeving rondom de kerncentrale werd tot verboden gebied verklaard. Ruim 34 jaar na de ramp is het gebied rondom Tsjernobyl nog altijd behoorlijk verlaten. Slechts een handjevol oudere mensen namen het risico om terug te keren naar het gebied om hier te wonen.

Zonder de aanwezigheid van de mensen heeft de natuur de afgelopen jaren het gebied overgenomen. Dieren trokken zich niets aan van het stralingsniveau en trokken naar de Exclusion Zonde. Onderzoek wees uit dat er tegenwoordig meer dieren leven dan voor de ramp. Nakomelingen van de verlaten huisdieren leven voort in de Exclusion Zone. Er gaan zelfs verhalen rond dat de honden hebben gepaard met wolven en dus zijn geëvalueerd. Verder leven er rendieren, herten, reeën, vossen, everzwijnen en verschillende soorten vogels en vleermuizen. Ook de bruine beer keerde na meer dan een eeuw terug naar het gebied.

Tsjernobyl - Paarden
Tijdens onze trip in Tsjernobyl zien we ineens deze drie Przewalskipaarden

Een bedreigde paardensoort

Daarnaast leven er in de Exclusion Zone ook Przewalskipaarden. Deze paarden worden gezien als een soort oerpaard omdat ze al zo’n 10.000 jaar geleden bestonden. Rond de IJstijd kwamen ze naar alle waarschijnlijk door heel Europa voor. Grottekeningen die zijn gevonden in Spanje en Frankrijk vertonen kenmerken van de Przewalskipaarden.  De Russische generaal Nikolai Przewalski ontdekte de paarden voor het eerst in 1878 op een steppe in Mongolië en vernoemde ze naar zijn eigen achternaam. Destijds leefden slechts nog een paar kuddes van deze paarden. Het leefgebied werd steeds kleiner en mensen jaagden op de paarden vanwege het vlees. Rond 1968 waren de Przewalskipaarden uitgestorven in het wild. Gelukkig leefden er nog enkele soorten in dierentuinen. Met deze dieren is een fokprogramma gestart zodat men de paarden kon herintroduceren in China en Mongolië. Ook in Tsjernobyl werden in 1998 zo’n 36 Przewalskipaarden vrijgelaten in het grensgebied tussen Wit-Rusland en Oekraïne. 20 jaar later is het aantal exemplaren gegroeid naar ongeveer 100. Deze paardensoort wordt nog altijd de status ‘bedreigd’.

En dan is het eigenlijk best speciaal dat ik tijdens onze trip door de Exclusion Zone ineens drie exemplaren van de Przewalskipaarden in de bossen zie staan. Onze gids vertelde dat ze in al die jaren nog geen enkel exemplaar had gespot.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!