Dieren

Gespotte dieren: Przewalskipaarden in Tsjernobyl

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In dit verhaal neem ik jullie mee naar Tsjernobyl, waar we ineens oog in oog stonden met Przewalskipaarden.

Dieren vinden onderdak in Tsjernobyl

Op zaterdag 26 april 1986 ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl. Mensen werden geëvacueerd en moesten hun bezittingen en huisdieren achterlaten. De gehele omgeving rondom de kerncentrale werd tot verboden gebied verklaard. Ruim 34 jaar na de ramp is het gebied rondom Tsjernobyl nog altijd behoorlijk verlaten. Slechts een handjevol oudere mensen namen het risico om terug te keren naar het gebied om hier te wonen.

Zonder de aanwezigheid van de mensen heeft de natuur de afgelopen jaren het gebied overgenomen. Dieren trokken zich niets aan van het stralingsniveau en trokken naar de Exclusion Zonde. Onderzoek wees uit dat er tegenwoordig meer dieren leven dan voor de ramp. Nakomelingen van de verlaten huisdieren leven voort in de Exclusion Zone. Er gaan zelfs verhalen rond dat de honden hebben gepaard met wolven en dus zijn geëvalueerd. Verder leven er rendieren, herten, reeën, vossen, everzwijnen en verschillende soorten vogels en vleermuizen. Ook de bruine beer keerde na meer dan een eeuw terug naar het gebied.

Tsjernobyl - Paarden
Tijdens onze trip in Tsjernobyl zien we ineens deze drie Przewalskipaarden

Een bedreigde paardensoort

Daarnaast leven er in de Exclusion Zone ook Przewalskipaarden. Deze paarden worden gezien als een soort oerpaard omdat ze al zo’n 10.000 jaar geleden bestonden. Rond de IJstijd kwamen ze naar alle waarschijnlijk door heel Europa voor. Grottekeningen die zijn gevonden in Spanje en Frankrijk vertonen kenmerken van de Przewalskipaarden.  De Russische generaal Nikolai Przewalski ontdekte de paarden voor het eerst in 1878 op een steppe in Mongolië en vernoemde ze naar zijn eigen achternaam. Destijds leefden slechts nog een paar kuddes van deze paarden. Het leefgebied werd steeds kleiner en mensen jaagden op de paarden vanwege het vlees. Rond 1968 waren de Przewalskipaarden uitgestorven in het wild. Gelukkig leefden er nog enkele soorten in dierentuinen. Met deze dieren is een fokprogramma gestart zodat men de paarden kon herintroduceren in China en Mongolië. Ook in Tsjernobyl werden in 1998 zo’n 36 Przewalskipaarden vrijgelaten in het grensgebied tussen Wit-Rusland en Oekraïne. 20 jaar later is het aantal exemplaren gegroeid naar ongeveer 100. Deze paardensoort wordt nog altijd de status ‘bedreigd’.

En dan is het eigenlijk best speciaal dat ik tijdens onze trip door de Exclusion Zone ineens drie exemplaren van de Przewalskipaarden in de bossen zie staan. Onze gids vertelde dat ze in al die jaren nog geen enkel exemplaar had gespot.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Booking.com