Dieren

Gespotte dieren: Oropendola

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. Ditmaal vertel ik jullie meer over de Oropendola (Psarocolius).

Gespotte dieren: Montezuma Oropendola
De Montezuma Oropendola

Bijzondere zangvogel

De Oropendola (latijnse naam: Psarocolius) is een zangvogel uit de Nieuwe Wereld. Het zijn relatief grote vogels met spitse snavels en hun verenkleed is altijd gedeeltelijk geel. De naam betekent ‘hangend nest’, een verwijzing naar de manier waarop deze vogel zijn nest bouwt. Deze zijn bolvormig, gemaakt van palmvezels en hangen aan een tak van een hoge boom. Ze hebben de gewoonte om met grote groepen in dezelfde boom een nest te bouwen. Vaak hangen wespennesten in de buurt van de nesten. De wespen beschermen de vogels namelijk tegen indringers.

De Oropendola is vocaal maar niet muzikaal. Hun vreemde roepen zijn schel en worden door sommige mensen als hinderlijk ervaren. De mannetjes hebben een bizar en karakteristiek geluid dat op een soort klokkend robot geluid lijkt. Wanneer ze dit doen draait de vogel half om de tak heen. Ze eten vruchten, nectar en grote insecten. Omdat ze van vruchtenbomen eten, worden ze ook als schadelijk ervaren.

Je kunt de Oropendola’s vinden in Midden- en Zuid-Amerika. Deze vogelsoort is weer onder te verdelen in verschillende soorten die te herkennen zijn aan de verschillende kleuren en leefgebieden.

Gespotte dieren: Montezuma Oropendola
De kenmerkende roep van een mannetjes Oropendola
Gespotte dieren: Amazonian Oropendola
De Pará-Oropendola

Costa Rica en Bolivia

Inmiddels heb ik de Oropendola in Costa Rica en Bolivia mogen bewonderen. De soort in Costa Rica is de Montezuma Oropendola. Het verenkleed van deze vogel is kastanjebruin met een gele staart. Ik werd aangetrokken door het vreemde geluid dat ik vanuit een boom hoorde. Ik zag de Oropendola half voorover vallen bij het maken van het geluid. Later kwam ik deze vogelsoort ook tegen bij Volcán Arenal. Het personeel van Arenal Observatory Lodge & Spa, waar ik overnachtte, had meloenen aan de takken van een boom geprikt. ’s Ochtends pikten de Oropendola’s vrolijk in de sappige meloenen.

Twee jaar later zag ik in jungle van Bolivia een andere soort Oropendola. Als ik het goed heb was dit de Yuracares, een ondersoort van de Pará-Oropendola. Deze vogel maakte ongeveer exact hetzelfde geluid als de Montezuma, maar had een groener verenkleed.

Ik vind de vogel echt fantastisch, met name het geluid dat ze maken. Benieuwd hoe de vogel klinkt? Bekijk onderstaand filmpje.
Plan je reis naar Costa Rica

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie