Dieren

Gespotte dieren: Dikhoornschaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In dit verhaal neem ik jullie mee naar Amerika, waar we in Zion National Park enkele dikhoornschapen tegenkwamen.

De dikhoornschaap leeft in het bergachtige gebied van Noord-Amerika. Het is een wild schaap dat zijn naam dankt aan de massieve hoorns bij de mannetjes. Het gewicht van deze hoorns kan bijna even groot zijn als de rest van het skelet. Wanneer de hoorns te groot worden, schuren ze deze tegen de rotswanden. Ook worden ze gebruikt in gevechten met andere mannetjes. In de maanden november en december vechten de mannetjes met elkaar. Ze lopen van elkaar weg om vervolgens met een aanloopje de koppen tegen elkaar te slaan. De schedel van de dikhoornschaap is zo gebouwd dat ze de klappen zonder schade kunnen opvangen.

Dikhoornschapen hebben een bruine vacht en een witte buik. Ze leven in kudden van ongeveer vijf tot vijftien dieren, meestal met een dominant vrouwtje en andere vrouwtjes met hun nakomelingen. De rammen leven in kleinere kuddes van twee tot vijf dieren. Dikhoornschapen zijn goede klimmers en leven in gebieden waar nauwelijks mensen en roofdieren kunnen komen. Met hun hoeven kunnen ze zonder probleem de steile rotsen beklimmen en van rots naar rots springen. De belangrijkste vijand van de dikhoornschaap is de poema. Jonge dikhoornschapen worden soms ook aangevallen door steenarenden.

De dikhoornschaap leeft in bergachtige gebieden, zowel in woestijngebieden als alpenweiden. Het dier komt voor in Zuidwest Canada, het westen van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico.

Gespotte dieren: Dikhoornschaap
In het Zion National Park kwamen we groepjes Dikhoornschapen tegen

Toen wij Zion National Park inreden kwamen we al snel groepjes dikhoornschapen tegen. We reden via de East Entrance het park binnen en na een paar honderd meter, werden we al opgewacht door deze leuke diertjes. Een aantal stonden midden op de weg, anderen aten van de struiken op de steile rotswanden. Mooi was het om te zien hoe handig deze beesten zijn en dat ze geen enkele probleem hebben met de rotsige omgeving. Het springen van rots naar rots is geen enkel probleem voor ze. Hoewel het redelijk schuchtere dieren zijn, kun je aardig dichtbij komen. Voor dit soort wildlife maken wij altijd wel een stop.
Plan je reis naar Utah

Booking.com
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!