Gespotte dieren: Dikhoornschaap
Verenigde Staten Utah

Gespotte dieren: Dikhoornschaap

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In dit verhaal neem ik jullie mee naar Amerika, waar we in Zion National Park enkele dikhoornschapen tegenkwamen.

De dikhoornschaap leeft in het bergachtige gebied van Noord-Amerika. Het is een wild schaap dat zijn naam dankt aan de massieve hoorns bij de mannetjes. Het gewicht van deze hoorns kan bijna even groot zijn als de rest van het skelet. Wanneer de hoorns te groot worden, schuren ze deze tegen de rotswanden. Ook worden ze gebruikt in gevechten met andere mannetjes. In de maanden november en december vechten de mannetjes met elkaar. Ze lopen van elkaar weg om vervolgens met een aanloopje de koppen tegen elkaar te slaan. De schedel van de dikhoornschaap is zo gebouwd dat ze de klappen zonder schade kunnen opvangen.

Dikhoornschapen hebben een bruine vacht en een witte buik. Ze leven in kudden van ongeveer vijf tot vijftien dieren, meestal met een dominant vrouwtje en andere vrouwtjes met hun nakomelingen. De rammen leven in kleinere kuddes van twee tot vijf dieren. Dikhoornschapen zijn goede klimmers en leven in gebieden waar nauwelijks mensen en roofdieren kunnen komen. Met hun hoeven kunnen ze zonder probleem de steile rotsen beklimmen en van rots naar rots springen. De belangrijkste vijand van de dikhoornschaap is de poema. Jonge dikhoornschapen worden soms ook aangevallen door steenarenden.

De dikhoornschaap leeft in bergachtige gebieden, zowel in woestijngebieden als alpenweiden. Het dier komt voor in Zuidwest Canada, het westen van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico.

Gespotte dieren: Dikhoornschaap
In het Zion National Park kwamen we groepjes Dikhoornschapen tegen

Toen wij Zion National Park inreden kwamen we al snel groepjes dikhoornschapen tegen. We reden via de East Entrance het park binnen en na een paar honderd meter, werden we al opgewacht door deze leuke diertjes. Een aantal stonden midden op de weg, anderen aten van de struiken op de steile rotswanden. Mooi was het om te zien hoe handig deze beesten zijn en dat ze geen enkele probleem hebben met de rotsige omgeving. Het springen van rots naar rots is geen enkel probleem voor ze. Hoewel het redelijk schuchtere dieren zijn, kun je aardig dichtbij komen. Voor dit soort wildlife maken wij altijd wel een stop.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!