Dieren

Gespotte dieren: zuidelijke opossum

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In dit verhaal neem ik jullie mee naar Costa Rica waar ik tijdens een avondwandeling met The Bug Lady een zuidelijke opossum in de bomen zag.

Gespotte dieren: zuidelijke opossum
In Costa Rica zagen we deze zuidelijke opssum in de bomen

De zuidelijke opossum is één van de grootste buidelratten die net zo groot kan worden als een konijn. Ze komen voor in de bosachtige gebieden van Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.

Hun vacht is lang en ruw. Aan de bovenzijde is hun vacht zwart of grijs van kleur en soms een beetje wittig. Het gezicht is wit met een zwarte streep op het midden van het voorhoofd. Rondom de ogen hebben ze zwarte ringen. Op hun oren hebben ze geen haren en ze zijn bij volwassen dieren zwart van kleur. Ze hebben snorharen op hun snuit en een ratachtige staart die vrijwel geheel kaal is. De staart is langer dan de rest van het lichaam.

De zuidelijk opossum is met name ’s nachts actief. Ze leven voornamelijk op de grond, maar zijn goede klimmers en daardoor ook vaak in bomen en struiken te vinden. Aan de hand van het seizoen passen ze hun levensstijl aan. Tijdens de droge periode zijn ze voornamelijk op de grond om de nectar uit de bloemen te eten, maar tijdens regenachtige periodes klimmen ze de bomen in. Naast nectar en fruit eten opossums ook insecten, slakken, wormen, slangen, kleine zoogdieren en vogels en hun eieren. Doordat ze zelf redelijk traag zijn, vangen ze voornamelijk dieren die niet snel kunnen bewegen.

De zuidelijke opossum is geen bedreigde dierensoort, maar ze worden in sommige gebieden gejaagd. Niet alleen om het vlees, maar ook omdat ze pluimvee eten. Wanneer ze in het nauw gedreven worden kunnen ze zich agressief gedragen. Ze zullen sissen met hun bek open en hun kop heen en weer bewegen. Daarbij kunnen ze de belager met urine en uitwerpselen besproeien. Heel oud worden de opossums niet. Gemiddeld worden ze niet ouder dan twee jaar.
In Costa Rica zagen wij een zuidelijke opossum tijdens onze avondwandeling met The Bug Lady in Drake Bay. Een hele leuke en interessante tour waarbij we het dierenleven in de avond ontdekten. The Bug Lady is gespecialiseerd in insecten en spinnen, maar weet ook de grotere dieren te spotten. Zo zag ze hoog in een boom deze zuidelijk opossum zitten. Het was donker en het begon te regenen, waardoor het lastig was om de opossum goed te filmen. Gelukkig is deze foto toch aardig gelukt en hebben we het dier ook een beetje weten te filmen.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 2

In april 2022 wandelden we één van de mooiste wandelroutes in Duitsland: de Malerweg in de deelstaat Saksen. Deze 115 kilometer lange route loopt dwars door het Nationaal Park Sächsische Schweiz...

10 redenen waarom je echt moet gaan kamperen

Gastartikel

10 redenen waarom je echt moet gaan kamperen

Iedereen is wel eens toe aan een vakantie. Iedereen vult deze vakantie weer anders in. De een maakt de keuze om lekker thuis te blijven, terwijl de ander ervoor kiest om naar het buitenland te gaan....

Doen in Gaziantep - Almaci Pazari

Stedent(r)ips

Wat te zien en doen in Gaziantep

Tijdens mijn reis door Zuidoost-Anatolië maakte ik kennis met de stad Gaziantep. Waarschijnlijk gaan er geen belletjes bij je rinkelen, maar deze stad in het zuidoosten van Turkije is absoluut een...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!